fbpx

RAZSTAVA MODELOV ZGODOVINSKIH JADRNIC

Novice

Ljubljana, 10. julij 2006 – Na razstavnem prostoru v Cityparku bo do 22. julija na ogled zanimiva razstava modelov zgodovinskih jadrnic mariborskega modelarja Adolfa Polanca. Ljubitelji morja in jadrnic ter vsi drugi radovedneži, ki jih zanimajo modelarjenje, zgodovina in podobne zanimivosti, si bodo lahko v Cityparku ogledali 19 modelov jadrnic, ki jih že več kot […]

Ljubljana, 10. julij 2006 – Na razstavnem prostoru v Cityparku bo do 22. julija na ogled zanimiva razstava modelov zgodovinskih jadrnic mariborskega modelarja Adolfa Polanca.

Ljubitelji morja in jadrnic ter vsi drugi radovedneži, ki jih zanimajo modelarjenje, zgodovina in podobne zanimivosti, si bodo lahko v Cityparku ogledali 19 modelov jadrnic, ki jih že več kot štiri stoletja izdeluje mariborski modelar Adolf Polanc. Z modelarjenjem se je začel ukvarjati kmalu po svojem obisku Pomorskega muzeja v Piranu pred 42 leti, v tem času pa je v njegovi domači delavnici nastalo več kot 30 ladjic. Nekatere od teh je podaril, kot na primer znamenito jadrnico Bounty, zato prav sedaj izdeluje še en model te ladjice za svojo zbirko. Vsi modeli jadrnic so izdelani ročno in so natančni posnetki originalov, pri oblikovanju pa si pomaga z načrti, po katerih so bile zgrajene te zgodovinske ladje. Izdeluje namreč le jadrnice od 13. do začetka 19. stoletja. Za izdelavo ene ladjice potrebuje od 300 do 2500 ur (torej od meseca in pol do dveh let), odvisno od velikosti in zahtevnosti. Poleg tega so izdelane iz istih materialov kot prave ladje (kot je zapisano v načrtih), sam izdela tudi vse podrobnosti, ki krasijo ladjice, njihova posebnost pa je gotovo ta, da imajo plovno sposobnost – Adolf Polanc vsako ladjico namreč tudi preizkusi, ali lahko plava, kot če bi bila prava.

Ladjice so bile razstavljene že na vrsti razstav in predstavitev, med drugim tudi na navtičnem sejmu v Portorožu in Opatiji. Na razstavi v Cityparku, ki bo na ogled do 22. julija, bodo razstavljene vse tri Kolumbove jadrnice, s katerimi je odkril novi svet – Santa Maria, Pinta in Nina, ter druge znamenite jadrnice, ki so krojile pomorsko preteklost. Med najbolj znanimi je gotovo Cutty Sark, pa Sele Royal, Wappen von Hamburg, Adolf von Libech, brandenburška fregata Berlin, dubrovniška karaka iz 16. stoletja, caraca Atlantica in mnoge druge. Vabljeni k odkrivanju pomorske zgodovine!

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!