fbpx

Reka 2020 – evropska prestolnica kulture

Novice

V torek, 22. oktobra 2019, je v Ljubljani potekala predstavitev mesta Reka in programa, ki ga je Reka pripravila za leto 2020, ko bo nosila naziv Evropske prestolnice kulture. Reka je prvo hrvaško mesto, ki bo nosila ta naziv, in sicer pod sloganom »Pristanišče raznolikosti«, kar najboljše opisuje značaj Reke kot odprtega, strpnega in večkulturnega mesta.

Celodnevni pester program, ki ga je Reka predstavljala v Ljubljani, je vključeval številne aktivnosti in je potekal na več krajih v središču Ljubljane. Jutranji del programa sta na Tromostovju in Stritarjevi ulici s pozdravnima govoroma pričela Metka Bradetić, direktorica predstavništva Hrvaške turistične skupnosti Slovenije, in Petar Škarpa, direktor Turistične skupnosti mesta Reka.

Glasbeni del programa

V glasbenem delu programa so nastopili reška klapa Nevera, KUD Lanterna ter znani rock glasbenik Boris Štok. Obiskovalci so lahko uživali tudi v plesnem flash mob nastopu Plesnega centra K2K in prostovoljcev Reke 2020, skozi mestni center pa se je sprehodila množica reških pustnih mask po vodstvom Meštra, Kraljice reškega karnevala in reških zamorčkov. Ljubljanski publiki pa sta bila predstavljena tudi dva promocijska filma, in sicer nov spot Turistične skupnosti mesta Reka in predstavitveni video Reke 2020 – Evropske prestolnice kulture, v režiji Daliborja Matanića.

V mestnem središču so se s svojo kulinarično, eno in drugo turistično ponudbo predstavile Turistična skupnost Kvarnerja, Reke in reškega prstana. Na Gallusovem nabrežju pa je postavljena razstava reških fotografij, ki jo bo mogoče ogledati do 27. oktobra 2019.

Zoran Janković in Vojko Obersnel

Župan Mestne občine Ljubljana, Zoran Janković, in župan Reke Vojko Obersnel sta podpisala kulturni sporazum med Reko in Ljubljano, ob tej priložnosti pa je bila v atriju Mestne hiše postavljena tudi razstava Lungomare Art, na kateri se obiskovalci lahko seznanijo z novo kulturno-turistično potjo na Kvarnerju. V pritličju Mestne hiše je v popoldanskih urah potekala tudi javna tribuna za krepitev sodelovanja LGBT skupnosti.

Večerni del programa je potekal v Kinu Šiška, kjer je bil predstavljen program Reke 2020 – Evropske prestolnice kulture, nato pa je sledil še posebej mikaven nastop reške skupine Jonathan, ki je to pomlad imela večtedensko uspešno turnejo po ZDA.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!