fbpx

REKA ZAMBEZI – RAJ ZA ADRENALINSKE

Novice

Ljudje bi za vodo oziroma namakanje v njej prepotovali tudi polovico sveta, da bi nato ob hotelskem bazenu srkali ohlajeno pijačo z ledom. Nekaterim takšno “spoznavanje kulture drugih dežel” ustreza, spet drugi, predvsem adrenalinski zasvojenci, se želijo zmočiti na drugačen način. In za te je rafting po reki Zambezi v Zimbabveju najboljša možnost. 2.740 kilometrov […]

Ljudje bi za vodo oziroma namakanje v njej prepotovali tudi polovico sveta, da bi nato ob hotelskem bazenu srkali ohlajeno pijačo z ledom.

Nekaterim takšno “spoznavanje kulture drugih dežel” ustreza, spet drugi, predvsem adrenalinski zasvojenci, se želijo zmočiti na drugačen način. In za te je rafting po reki Zambezi v Zimbabveju najboljša možnost.


2.740 kilometrov dolg Zambezi ima vse, kar mora reka imeti: nekaj časa leno vijuga od Angole proti Zambiji in takrat lahko občudujemo neskončne poplavljene ravnine. Nato pa se njena pot v hipu spremeni. Naenkrat se pred nami odprejo mogočni Viktorijini slapovi in spust po njih nikakor ni najboljša možnost za končanje afriške dogodivščine. Zato se večina pustolovcev, željnih raftinga, v čoln usede nekoliko vzhodno od najvišjih slapov.

To je najboljša možnost, da do konca doživite poživljajočo, divjo in predvsem mokro vožnjo po reki. Pred vami je 26 kilometrov reke, “posute” z bolj in manj zahtevnimi brzicami, ki čakajo na vašo spretnost in moč. Raj za pustolovce in lovce na avanture.

Reka se prebija skozi 200 metrov globoko sotesko, ki ima za še bolj strašljiv in utesnjujoč občutek črne stene, vaša ekipa pa se v gumijastem čolnu z vesli in tokom bori z divjimi brzicami, ki vas premetavajo iz enega konca na drugega. Tu vas čakajo najbolj vznemirljive in najtežje prehodne brzice pete stopnje na svetu. Da se razumemo, brzice, ocenjene s šesto stopnjo, so že nemogoče za premagovanje. Ne boste se mogli izogniti praskam, udarcem in seveda škropljenju vode z vseh strani, a če je stoodstotna doza adrenalina tisto, po kar ste prišli na Zambezi, potem je to kraj za vas.


Rafting po neukročenem in silovitem Zambezi nikakor ni prava ideja za družinski izlet – nanj se lahko podajo le izkušeni in srčni “blazneži”. In še za te ni nobene potrebe, da se v boj reko podajo na lastno pest, saj je tako na zambijski kot zimbabvejski strani na voljo vrsta agencij, ki organizirajo “izlete” z vodnikom. Večina izmed teh pisarn v primeru nesreče nudi tudi helikoptersko reševanje.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

A. P.


Sledite nam


RSS Ustavi se!