fbpx

Rešimo koralne grebene, deževne gozdove morij sveta!

Novice

Koralni grebeni po vsem svetu bi lahko do leta 2050 povsem izginili, če ne bodo sprejeti nujni ukrepi, ki bi ustavili nevarnosti, ki grozijo “morskim deževnim gozdovom”. Te vključujejo veliko dejavnikov, od čezmernega ribolova do globalnega segrevanja. Koralne grebene, od katerih je odvisno življenje več sto milijonov ljudi, ogrožajo toplejše temperature morij zaradi globalnega segrevanja, […]

Koralni grebeni po vsem svetu bi lahko do leta 2050 povsem izginili, če ne bodo sprejeti nujni ukrepi, ki bi ustavili nevarnosti, ki grozijo “morskim deževnim gozdovom”.

Te vključujejo veliko dejavnikov, od čezmernega ribolova do globalnega segrevanja.

Koralne grebene, od katerih je odvisno življenje več sto milijonov ljudi, ogrožajo toplejše temperature morij zaradi globalnega segrevanja, kisanje morja, ki ga povzroča onesnaževanje z ogljikovim dioksidom, čezmeren ribolov, razvoj obalnih območij in kmetijske odplake.

V poročilu “Reefs at Risk Revisited”, sestavljenem iz več deset raziskav, nad katerimi bdi inštitut World Resources, so zapisali, da bo do leta 2030 ogroženih okoli 90 odstotkov koralnih grebenov, do leta 2050 pa bodo ogroženi tako rekoč vsi.

Vir: rtvslo.si


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]
 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.