fbpx

V Rusiji prepiri o Leninovem mavzoleju

Novice

Moskva – V mavzoleju na Rdečem trgu v Moskvi se je spet začelo “pomladansko čiščenje”. Na mumificiranih ostankih prvega voditelja Sovjetske zveze bodo dva meseca izvajali “profilaktična dela”. Strokovnjaki bodo urejali telo, obleko in krsto moža, ki že 87 let leži v grobnici ob kremeljskem zidu. Z biokemičnimi postopki bodo predvsem poskrbeli, da se bo […]

Moskva – V mavzoleju na Rdečem trgu v Moskvi se je spet začelo “pomladansko čiščenje”. Na mumificiranih ostankih prvega voditelja Sovjetske zveze bodo dva meseca izvajali “profilaktična dela”. Strokovnjaki bodo urejali telo, obleko in krsto moža, ki že 87 let leži v grobnici ob kremeljskem zidu. Z biokemičnimi postopki bodo predvsem poskrbeli, da se bo balzamirano telo ohranilo v čim boljšem stanju.

Letos se je sicer glede Leninovega trupla razvnel hud prepir. Krivdo za to nosijo člani vladajoče, to je Putinove Enotne Rusije, ki po spletu sprašujejo rojake, če se strinjajo s tem, da bi truplo prekopali v običajen grob na pokopališče. Do srede prejšnjega tedna se je s tem strinjalo 321.000 Rusov oziroma dve tretjini vseh, ki so se opredelili glede tega vprašanja. Poleg nekdanjega predsednika Mihaila Gorbačova se za zaprtje mavzoleja zavzema tudi vodstvo Ruske pravoslavne cerkve. Lenin je bil po mnenju Cerkve “velik sadist”. Komunistična stranka pa meni, da anketa ni reprezentativna.

Vir: dnevnik.si

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!