fbpx

S kolesom po Porečanki

Potovanja

Lahkih nog na kolo!

Porečanka je prijetna in nezahtevna kolesarska pot, primerna za vsakogar.

Porečanka je nekaj več kot 100 km dolga bivša ozkotirna železniška proga, ki je povezovala 33 istrskih krajev med Trstom in Porečem. Leta 2002, ob stoletnici otvoritve proge, so zasnovali projekt kolesarske poti in pešpoti na bivši progi. Poenostavljen opis proge bi šel nekako takole: Pot se začne ob morju na meji s Hrvaško, se nadaljuje mimo Sečoveljskih solin do kampa Lucija. Po nekaj ovinkih se znajdemo v predoru med Portorožem in Strunjanom, prečkamo strunjanske zelenice in že smo v naslednjem predoru med Strunjanom in Izolo. Pot nadaljujemo mimo Izole po obmorski kolesarski poti do Kopra. Znajdemo se v kopici krožišč, pri železniški postaji Koper pa od kolesarimo po ozki cesti, vzporedno z obvoznico do magistralne ceste, mimo koprskih nasadov, čez most nad avtocesto do Škofij in za konec se dotaknemo italijanske meje.

MarkoP::trv: “V začetku prešnjega stoletja je iz Trsta vozila železnica do Poreča (preko Kopra) – to je bila slavna Parenzana / Porečanka.
Tire so odmontirali (za potrebe it. kolonializacije v Afriki), mostovi, tuneli in večidel proge pa so še ostali. Čudovito in zanimivo za kolesarjenje – nekaj delov proge je že spremenjeno v kolesarsko pot, nekateri so pa še povsem “divji” in zaraščeni. Razgibano doživetje. Priporočam knjižico z zemljevidi: Istra na dveh kolesih in nekaj minut srfanja po netu.”

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Mnenja in izkušnje na forumu: Kam in kako na počitnice


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]
 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.