fbpx

S kolesom po Porečanki

Potovanja

Lahkih nog na kolo!

Porečanka je prijetna in nezahtevna kolesarska pot, primerna za vsakogar.

Porečanka je nekaj več kot 100 km dolga bivša ozkotirna železniška proga, ki je povezovala 33 istrskih krajev med Trstom in Porečem. Leta 2002, ob stoletnici otvoritve proge, so zasnovali projekt kolesarske poti in pešpoti na bivši progi. Poenostavljen opis proge bi šel nekako takole: Pot se začne ob morju na meji s Hrvaško, se nadaljuje mimo Sečoveljskih solin do kampa Lucija. Po nekaj ovinkih se znajdemo v predoru med Portorožem in Strunjanom, prečkamo strunjanske zelenice in že smo v naslednjem predoru med Strunjanom in Izolo. Pot nadaljujemo mimo Izole po obmorski kolesarski poti do Kopra. Znajdemo se v kopici krožišč, pri železniški postaji Koper pa od kolesarimo po ozki cesti, vzporedno z obvoznico do magistralne ceste, mimo koprskih nasadov, čez most nad avtocesto do Škofij in za konec se dotaknemo italijanske meje.

MarkoP::trv: “V začetku prešnjega stoletja je iz Trsta vozila železnica do Poreča (preko Kopra) – to je bila slavna Parenzana / Porečanka.
Tire so odmontirali (za potrebe it. kolonializacije v Afriki), mostovi, tuneli in večidel proge pa so še ostali. Čudovito in zanimivo za kolesarjenje – nekaj delov proge je že spremenjeno v kolesarsko pot, nekateri so pa še povsem “divji” in zaraščeni. Razgibano doživetje. Priporočam knjižico z zemljevidi: Istra na dveh kolesih in nekaj minut srfanja po netu.”

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Mnenja in izkušnje na forumu: Kam in kako na počitnice

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!