fbpx

Skok na Ciper

Potovanja

Otok je sestavljen iz dveh delov.

Ciper leži v vzhodnem kotu Sredozemskega morja in se nahaja na stičišču treh celin – Evrope, Afrike in Azije. Sestavljen je iz grškega in turškega dela ter je ena izmed najmanjših evropskih držav.

# Paphos

Paphos oziroma rojstni kraj boginje Afrodite leži na obalnem jugozahodnem delu otoka. V mestu najdemo ogromno arheoloških znamenitosti kot so grški amfiteater, pokopališče, Dionizijeva in Tezejeva hiša ter turška utrdba Paphos.

cyprus: “Če te še kar vleče na Ciper in si za vsako ceno želiš videt severni del, ti jaz predlagam sledeče: izberi mesto Pafos, ki leži na zahodnem delu otoka in je okoli 1h30min oddaljeno od turškega dela otoka. To ni takšna razdalja in greš lahko na 1 dnevni izlet in je. V samem Pafosu imaš pa za videt mozaike, grobnice, stare cerkve, nekaj muzejev (če te seveda to zanima), živalski vrt… blizu je še Afroditina plaža (okoli 30 min z avtom) in ker pelje mimo Pafosa glavna cesta otoka, imaš krasne povezave z drugimi večjimi mesti na ta način.”

Paphos

# Nikozija

Nikozija, glavno mesto Cipra, je razdeljena na severni turški in na južni grški del. Ta nenavadna meja oziroma območje zelene črte kot mu pravijo domačini, otok ločuje že od leta 1946.

# Ayia Napa

Aya Napa je žurersko mesto, kjer zabava v lokalih traja vse do jutra.

Ulice Nikozije

# Larnaka

Larnaka velja za eno izmed najstarejših mest na otoku, a ga marsikateri obiskovalec preskoči, saj meni, da tam ni nič drugega kot mednarodno letališče in izhodišča točka za raziskovanje preostalih delov otoka. Tu se nahajajo razbitine ladje Zonobia, ki so največja atrakcija potapljačev na otoku.

# Gorovje Troodos

Gorovje Troodos na jugu otoka velja za največje rekreacijsko središče na Cipru. Na voljo je ogromno sprehajalnih in kolesarskih poti.

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.