fbpx

Slovenska kulinarična izkušnja

Zanimivosti

Po besedah Lonely Planeta je Slovenija majhna dežela polna okusnih jedi.

Po besedah Lonely Planeta je Slovenija majhna dežela polna okusnih jedi. Nekatere so nastale pod vplivom sosednjih Avstrije, Italije in Madžarske, druge pa so zrasle na domačih tleh, pripravljene iz svežih sezonskih sestavin. Okus dobrot na krožniku lepo zaokrožijo lokalno vino, pivo, sadni liker in pitna voda najboljše kakovosti.

Če vreme dovoljuje je vsak petek med sredino marca in oktobrom organizirana Odprta Kuhna na tržnici v Ljubljani. Hrana se kuha na prostem in mnogo restavracij se predstavi s ponudbo specialitet, med katerimi najdemo tudi čisto prave slovenske jedi.

Pršut: dar severnega vetra

Popularno meso pripravljeno v Sloveniji je na vetru sušen pršut s Krasa, ki se razlikuje od italijanskega. Meso je soljeno in pripravljeno na sušenje v jeseni. Pravijo, da takrat dobi značilen okus burje, to je hladen severovzhodni veter s Krasa. Na tanke rezine narezan pršut je s črnimi olivami ponavadi postrežen kot predjed, vendar si ga lahko privoščimo v nešteto drugih oblikah kot na primer s sivkinim medom in slanimi breskvami. Zraven se prileže kozarček rdečega terana ali rebule.

pršut_cs

Žlikrofi: ravioli z Idrije

V Idriji izdelujejo žlikrofe. Opišemo jih lahko kot testeninske žepke napolnjene s kombinacijo začinjene svinjine, čebule in začimb kot sta majaron in drobnjak. Malo spominjajo na raviole, kar ni presenetljivo, saj je Italija kot simbol testenin sorazmerno blizu. Zraven se lepo podata omaka s stopljenega masla in lisičk ali bogata mesna omaka bakalca iz jagnjetine. Idrijski žlikrofi so od leta 2010 geografsko zaščiteni kot prva slovenska jed na tem seznamu.

Žlikrofi_cs

Kraft piva in hmelj s Savinjske doline

Slovenija je velika pridelovalka hmelja, bistvene sestavine pri pridelavi piva, ki pusti prijeten okus in aromo. Hmelj s Savinjske doline ima okus limonske trave in je uporabljen za domačo pridelavo piva. Komercialna pivovarna Laško prideluje dva najbolj popularna pilsnerja Zlatorog in Laško.

 

Slovenske vinske poti

Na Primorskem lahko poskusite rdeče in belo vino, v Podravju večinoma belo, medtem ko v Vipavski dolini mnogo družinskih vinarn ponuja rdeč teran in belo vino iz grozdja zelen ali pinela. V Jeruzalemu in Ljutomeru si privoščite riesling in šipon.

Kapela-vineyards_cs

Gibanica: sladica s Prekmurja

Prekmurska gibanica je večplastna torta z listnatega testa, ki ločuje štiri različne nadeve iz maka, skute, orehov in jabolk ter povrhu polite kisle smetane. Nekateri dodajo še rozine.

gibanica-dessert_cs

Bučno olje z vzhoda

Mnogi obiskovalci Slovenije trdijo, da jim je okus bučnega olja pustil najbolj posebno kulinarično izkušnjo. Narejen je iz stisnjenih prepraženih in olupljenih bučnih semen. Ima bogat okus in varira od svetlo zelene do temno rdeče barve. Največkrat je uporabljen kot preliv za solato, včasih pa kot preliv za vanilijev sladoled in prepražena bučna semena ali orehe ter je postrežen kot sladica.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

pumpkins_cs

Voda, kjerkoli v Ljubljani

Morda se sliši nenavadno, da se je voda uvrstila na kulinarični seznam pijač in jedi, a vendar ima Ljubljana eno najkvalitetnejših pitnih voda na svetu. Ljubljana je izbrana za Zeleno prestolnico Evrope v letu 2016 in v Mestnem muzeju v Ljubljani si lahko ogledamo tematsko razstavo. Ljubljana ima skoraj 20 pit, s katerih si lahko v steklenico natočimo čisto pitno vodo. Prav tako vredni pokušine sta Radenska voda obogatena z minerali in Donat Mg z večjo vsebnostjo magnezija.

Ljubljana-water-fountain_cs

Žganje: sadni liker

Žganje prihaja v različnih sadnih različicah. Najbolj običajna so slivovka, sadjevec, brinjevec, medica in borovničke. Poseben način pridelave zahteva Pleterska hruška ali viljamovka, ki jo pridelujejo Kartuzijanski menihi v samostanu Pleterju blizu Kostanjevice na Krki. Hruška v steklenici zraste obešena na hruškino vejo.

 

Vir: http://www.lonelyplanet.com/food-and-drink/best-of-food-and-drink/content/travel-tips-and-articles/slovenias-top-food-and-drink-experiences

 


Sledite nam


RSS Ustavi se!