fbpx

Španija – dežela flamenka, bikoborb in nogometa

Potovanja

Španija je flamenko, paella, sangria, bikoborbe, tapasi, Pablo Picasso, pršut, Don Kihot, Pedro Almodovar, inkvizicija, Antoni Gaudi, Madrid, Barcelona in … nogomet.

Povprečni turist si Španijo predstavlja kot državo, ki je posjana s kilometri prelepih plaž, da plesalci flamenka na vsakem koraku plešejo in ploskajo s kastanjetami, predstavljajo si bikoborce, ki plešejo svoj bojni ples v bikoborskih arenah, množice turistov pa se oblizujejo nad svojimi paellami in nazdravljajo s kozarci sangrie. A stran od teh klišejskih podob, Španija ponuja mnogo mnogo več, saj je to strastna država s svojevrstno magijo, ki te skoraj mora začarati.

 

Zelene gore, ki se zlijejo v Atlantik na severu, ponosni in samotni gradovi ter srednjeveška mesteca v notranjosti države, bele hišice in islamska meglica v magični Andaluziji, mogočne gore Sierra Nevade ter keltska glasba Kantabrije, Asturije in Galicije. Vse to je Španija. Od rimskih izkopanin do muslimanskih palač, prek baročnih katedral in modernih zgradb, Španija predstavlja zaklad umetniških in arhitekturnih presežkov. V več kot 30 letih demokracije in hitrega gospodarskega razvoja so se španska mesta okitila z bleščečimi okraski, španski in mednarodni arhitekti pa so pustili svoj pečat na stavbah v Barceloni, Bilbau, Madridu in drugih mestih…


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.
 • Zaveza Sloveniji: prostor za odprto komunikacijo
  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je podprlo javno pobudo, saj pristna in odprta komunikacija v praksi pomeni pogoje za uresničevanje strateških usmeritev ministrstva in Vlade pri uresničevanju svojih ciljev.
 • Kako utišati glas notranjega kritika
  Vsi imamo notranjega kritika. To je glas znotraj nas, ki nam šepeta, da nismo dovolj pametni, močni, sposobni, talentirani, privlačni, izobraženi. S tem prebuja dvom in nezaupanje v naše moči in sposobnosti. Del nas je prepričan, da nas ta glas varuje, zato mu verjamemo. Vendar notranjega kritika lahko tudi utišamo!