fbpx

ŠPANIJA: La Feria De Abril

Novice

Od 27. aprila do 2. maja 2004, Sevilla, Andaluzija  Ko se vzdušje po eni najbolj slavnih velikonočnih zabav v Evropi komaj dobro umiri, bi si mislili, da si prebivalci Seville želijo počitka. Vendar le dva tedna za veliko nočjo priredijo eno največjih pomladnih zabav na starem kontinentu – La Ferio De Abril. V okrožju Los […]

Od 27. aprila do 2. maja 2004, Sevilla, Andaluzija 

Ko se vzdušje po eni najbolj slavnih velikonočnih zabav v Evropi komaj dobro umiri, bi si mislili, da si prebivalci Seville želijo počitka. Vendar le dva tedna za veliko nočjo priredijo eno največjih pomladnih zabav na starem kontinentu – La Ferio De Abril.

V okrožju Los Remedios posebej za sejem postavijo začasno mesto kak kilometer in pol dolgo ter sedemsto metrov široko območje, ki ga predvsem ob glavni aleji sestavljajo cirkuškim podobni šotori, ki jim rečejo casetas. Čeprav lahko postavijo več kot tisoč individualnih casetas, morajo organizatorji ogromno prosilcev zavrniti. Zato razmišljajo o novi, večji lokaciji. Casetas so sicer zgrajene iz železnega ogrodja, ki ga prekrijejo z zelenimi ali rdečimi črtastimi ponjavami. Vhodi so postavljeni v baročnem stilu, nad njimi pa izobesijo zastave. Glavni vhod na sejmišče krasi ogromen začasen spomenik, ki je kopija kake pomembne sevilske turistične znamenitosti. Sejem se začne točno opolnoči na ponedeljek, štirinajst dni po veliki noči s t. i. El Alambardom, razsvetlitvijo, ko naenkrat prižgejo več kot pol milijona papirnatih svetilk. Konec označi ob koncu tedna, v nedeljo, tudi ob polnoči, ognjemet. Obiskovalce vsako leto pričakajo nekatere stalnice, ki imajo svoje redne privržence. Ena takih je Peklenska ulica (Calle del Infierno) – ogromen lunapark z množico spektakularnih naprav. V več kot 150 letni tradiciji so domačini vedno ohranjali bistvene elemente sejma, hkrati pa so v skladu s časom vsako leto dodali kaj novega. Aprilski sejem v Sevilli sta ustanovila dva nesevilčana – Bask Jose Maria Ybarra in Katalonec Bonaplata Narcissus, in sicer iz čisto komercialnih nagibov. Avgusta leta 1846 sta zaprosila za dovoljenje in prihodnje leto aprila je bil prvi sejem, kjer so ljudje lahko tri dni trgovali z živilskimi proizvodi, predvsem pa z živino.

Domačini so sejem neverjetno hitro vzeli za svojega in ga spremenili v zabavo, ki se je razvila v eno največjih folklornih proslav v Španiji in eno največjih turističnih zanimivosti Andaluzije.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!