fbpx

Sprehod skozi Talin

Potovanja

Mesto je bilo zgrajeno v srednjem veku.

Glavno pristaniško mesto Talin je eno najbolje ohranjenih srednjeveških mest v Evropi. Zgrajeno je bilo med 15. in 17. stoletjem ter je uvrščeno na Unescov seznam kulturne dediščine. Še danes je ohranjeno srednjeveško obzidje in nekaj obrambnih stolpov.

Luta: “Potovali smo nekako takole: preko Dunaja in Slovaške na Poljsko, si ogledali Krakov, nato mimo Varšave do Litve (Kaunas, Vilnius), nato čez Latvijo v Estonijo (Cudsko jezero, Tartu, Tallin). Iz Tallina s trajektom v Helsinke in nazaj, nato s trajektom iz Tallina v Rostock v Nemčiji (ok. 30 ur) in od tam preko Nemčije in Avstrije domov. Vse skupaj je trajalo slabe 3 tedne.”

Katedrala Alexander Nevsky iz 19. stoletja

Najbolj viden del mesta je hrib Toompea, ki je obdan s tlakovanimi ulicami in srednjeveškimi zgradbami. Na vrhu ponuja prekrasen razgled na stari del mesta in njegovo okolico. Na glavnem trgu Raekoja Plats najdemo ogromno gostiln in pivnic, po ulicah pa se vijeta zvok piščali in omamni vonj praženih mandljev.

Trg Raekoja Plats

Cerkev Sv. Marije je najstarejša cerkev v mestu in je bila leta 1229 zgrajena kot katoliška cerkev. Nedaleč stran od centra mesta se nahaja živalski vrt, ob njem pa stoji mestni muzej na prostem.

Obstajata dve različici imena mesta – “Talin” in “Talin”. Estonci verjamejo, da je druga različica črkovanja pravilna, saj je bila druga sprejeta v času Sovjetske zveze.

Mestno obzidje

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]
 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.