fbpx

Sprehod skozi Talin

Potovanja

Mesto je bilo zgrajeno v srednjem veku.

Glavno pristaniško mesto Talin je eno najbolje ohranjenih srednjeveških mest v Evropi. Zgrajeno je bilo med 15. in 17. stoletjem ter je uvrščeno na Unescov seznam kulturne dediščine. Še danes je ohranjeno srednjeveško obzidje in nekaj obrambnih stolpov.

Luta: “Potovali smo nekako takole: preko Dunaja in Slovaške na Poljsko, si ogledali Krakov, nato mimo Varšave do Litve (Kaunas, Vilnius), nato čez Latvijo v Estonijo (Cudsko jezero, Tartu, Tallin). Iz Tallina s trajektom v Helsinke in nazaj, nato s trajektom iz Tallina v Rostock v Nemčiji (ok. 30 ur) in od tam preko Nemčije in Avstrije domov. Vse skupaj je trajalo slabe 3 tedne.”

Katedrala Alexander Nevsky iz 19. stoletja

Najbolj viden del mesta je hrib Toompea, ki je obdan s tlakovanimi ulicami in srednjeveškimi zgradbami. Na vrhu ponuja prekrasen razgled na stari del mesta in njegovo okolico. Na glavnem trgu Raekoja Plats najdemo ogromno gostiln in pivnic, po ulicah pa se vijeta zvok piščali in omamni vonj praženih mandljev.

Trg Raekoja Plats

Cerkev Sv. Marije je najstarejša cerkev v mestu in je bila leta 1229 zgrajena kot katoliška cerkev. Nedaleč stran od centra mesta se nahaja živalski vrt, ob njem pa stoji mestni muzej na prostem.

Obstajata dve različici imena mesta – “Talin” in “Talin”. Estonci verjamejo, da je druga različica črkovanja pravilna, saj je bila druga sprejeta v času Sovjetske zveze.

Mestno obzidje

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko gozd zapolni praznino
  Poslušam, ko ne vem, kam. In grem tja, kjer je moja duša doma. Vprašam in slišim. In vem, kaj mi povedati ima, narava. Znova in znova. Pojdi v gozd. Bodi, kot da nisi nič. Šele prazen lahko postaneš spet poln in šele praznina naredi prostor zate, pravega tebe.
 • Obstaja naravni talent za komunikacijo ali se tega naučimo?
  Komuniciranje je del našega vsakdana. Ne moremo ne komunicirati. Vse, kar počnemo, je komunikacija.
 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.