fbpx

Sprehod skozi Talin

Potovanja

Mesto je bilo zgrajeno v srednjem veku.

Glavno pristaniško mesto Talin je eno najbolje ohranjenih srednjeveških mest v Evropi. Zgrajeno je bilo med 15. in 17. stoletjem ter je uvrščeno na Unescov seznam kulturne dediščine. Še danes je ohranjeno srednjeveško obzidje in nekaj obrambnih stolpov.

Luta: “Potovali smo nekako takole: preko Dunaja in Slovaške na Poljsko, si ogledali Krakov, nato mimo Varšave do Litve (Kaunas, Vilnius), nato čez Latvijo v Estonijo (Cudsko jezero, Tartu, Tallin). Iz Tallina s trajektom v Helsinke in nazaj, nato s trajektom iz Tallina v Rostock v Nemčiji (ok. 30 ur) in od tam preko Nemčije in Avstrije domov. Vse skupaj je trajalo slabe 3 tedne.”

Katedrala Alexander Nevsky iz 19. stoletja

Najbolj viden del mesta je hrib Toompea, ki je obdan s tlakovanimi ulicami in srednjeveškimi zgradbami. Na vrhu ponuja prekrasen razgled na stari del mesta in njegovo okolico. Na glavnem trgu Raekoja Plats najdemo ogromno gostiln in pivnic, po ulicah pa se vijeta zvok piščali in omamni vonj praženih mandljev.

Trg Raekoja Plats

Cerkev Sv. Marije je najstarejša cerkev v mestu in je bila leta 1229 zgrajena kot katoliška cerkev. Nedaleč stran od centra mesta se nahaja živalski vrt, ob njem pa stoji mestni muzej na prostem.

Obstajata dve različici imena mesta – “Talin” in “Talin”. Estonci verjamejo, da je druga različica črkovanja pravilna, saj je bila druga sprejeta v času Sovjetske zveze.

Mestno obzidje

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!