fbpx

Sprehod, ki razgalja ulice Kočevja

Novice

Nova zloženka in vodeni ogled mesta, ki je prvo pri nas dobilo javno razsvetljavo. Kje je v Kočevju kratek čas živel kaplan Franc Seliški Finžgar, kje je odraščala Ela Peroci in ali je most pri župnijski cerkvi res Karlov most? Našteto in še veliko več lahko domačini in obiskovalci izvedo na Sprehodu po Kočevju. Tako […]

Nova zloženka in vodeni ogled mesta, ki je prvo pri nas dobilo javno razsvetljavo.

Kje je v Kočevju kratek čas živel kaplan Franc Seliški Finžgar, kje je odraščala Ela Peroci in ali je most pri župnijski cerkvi res Karlov most? Našteto in še veliko več lahko domačini in obiskovalci izvedo na Sprehodu po Kočevju. Tako se imenujeta zloženka in vodeni ogled po mestu ob Rinži, kjer so v krožno pot zajeli 25 najzanimivejših točk.

Da Sprehod po Kočevju ne bi bil predolg, so v Pokrajinskem muzeju Kočevje, kjer so pripravili program in zloženko, načrtno izbrali 24 stavb in en most. Tako lahko z vodnikom prehodijo krožno pot tudi otroci ali starejši in v tem času prek stavb spoznajo zgodovino mesta ob Rinži. »Izbor ni bil lahek, toda ogled smo morali omejiti na uro in pol,« pravi Vesna Jerbič Perko, kustosinja Pokrajinskega muzeja Kočevje, ki je oktobra, ko je izšla zloženka, vodila domačine in razkrivala večinoma neznana dejstva kočevske zgodovine.

Pot se začne pri verjetno eni bolj znanih kočevskih zgradb, sedanjem Šeškovem domu, ki je bil zgrajen v letih 1937-1938 kot Sokolski dom. Po kratkem sprehodu mimo prostora, kjer sta nekoč stala prva kočevska župnijska cerkev in nekdanje pokopališče – na kar spominja kapelica z Jarmovim Križanim –, gre pot po Tesarski ulici. »Imena ulic, o katerih ponavadi niti ne razmišljamo, imajo svoj pomen, tako da ni treba razlagati, katera obrt je bila nekoč najbolj razširjena v tej ulici,« je med sprehodom razlagala Vesna Jerbič Perko, prepričana, da bi tudi iz tega lahko naredili zanimivo zgodbo.

Vir: delo.si

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!