fbpx

Ste vedeli? Veliki kanjon ni največji na svetu.

Novice

Reka Kolorado je ustvarila edinstveni geološki vpogled v zadnjih dveh milijardah let, vendar pa v nasprotju z mnenjem večine Veliki kanjon ni največji in najgloblji na svetu. Leta 1903 je ameriški predsednik Theodore Roosevelt povedal, da če bi morali Američani obiskati samo eno naravno čudo, bi moral biti to Veliki kanjon. Vsekakor je kanjon zaradi […]

Reka Kolorado je ustvarila edinstveni geološki vpogled v zadnjih dveh milijardah let, vendar pa v nasprotju z mnenjem večine Veliki kanjon ni največji in najgloblji na svetu.

Leta 1903 je ameriški predsednik Theodore Roosevelt povedal, da če bi morali Američani obiskati samo eno naravno čudo, bi moral biti to Veliki kanjon. Vsekakor je kanjon zaradi oblike, lepote in izpostavljenosti najbolj veličasten, vendar pa ni največji. V Avstraliji se od Sydneya 135 kilometrov oddaljen nahaja kanjon Capertree, ki je sicer manj zanimiv, vendar pa širši kot Veliki kanjon, kateri zajema površino, veliko za dobro petino Slovenije. Kaj pa po globini in dolžini?

Naziv najglobljega in najdaljšega kanjona na svetu tudi ne pripada Velikemu kanjonu, ampak Grand kanjonu v Yarlungu, ki se nahaja v Tibetu. Za primerjavo, Veliki kanjon je 336 kilometrov dolg, od vrha do rečne struge je največja globina 1.6 kilometra in na neki točki premore širino 19 kilometrov. Grand kanjon v Yarlungu pa v dolžino meri 496 kilometrov in premore kar 5,3 kilometra globine, kar je 3.7 kilometra več kot njegov bolj znan tekmec.

Grand kanjon v Yarlungu je izklesan z eno najmojognejših rek v Aziji, ki se imenuje Brahmaputra. Dolžina reke je okoli 1.100 kilomterov, vmes ima zelo nenavaden 260 stopinjski zavoj in se na koncu združi z reko Ganges, s katero tvorita največjo rečno delto na svetu. Kot zanimivost je potrebno napisati še, da v deževnem obdobju reki ustvarita kar 14.200 kubičnih metrov vode na sekundo.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake
Sledite nam


RSS Ustavi se!