fbpx

Steklarska dejavnost na otoku Murano

Potovanja

Muransko steklo se prodaja po celem svetu.

Otok Murano slovi po izdelavi Muranskega stekla – obrti, ki je nadomestila prvotni dejavnost, ribolov in solinarstvo. Ob izstopu iz vaporetta, steklarji čakajo na popotnike, da jih popeljejo na ogled delavnic in po nakupih v pisane trgovinice.

Leta 1295 je Republika prepovedala steklarsko obrt v Benetkah, saj so peči steklarjev večkrat pozročile požare, ki so uničli iz lesa zgrajene stavbe. Steklarji so se množično odselili na otok Murano, kjer je bila steklarska obrt že v polnem razcvetu.

Mestna oblast je pospešila sodelovanje med mojstri in novo umetnost finančno podprla, s tem pa si je zagotovila tudi nadzor nad proizvodnjo. Pravico za obrt so lahko pridobile le osebe, ki so bille rojene na otoku in so tam imele svoje posestvo.

Po popisu steklarjev leta 1602, so se novi obrtniki le stežka uvrstili na ta seznam, zato so mnogi zapustili otok in Beneško republiko ter začeli ustvarjati drugod po svetu. Delavnice na Češkem so danes menda glavni konkurent beneškim umetnikom.

Zanimivo zbirko si je mogoče ogledati v muzeju steklarstva, ki se že od leta 1861 nahaja v palači Giustinian.

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.
 • Zaveza Sloveniji: prostor za odprto komunikacijo
  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je podprlo javno pobudo, saj pristna in odprta komunikacija v praksi pomeni pogoje za uresničevanje strateških usmeritev ministrstva in Vlade pri uresničevanju svojih ciljev.
 • Kako utišati glas notranjega kritika
  Vsi imamo notranjega kritika. To je glas znotraj nas, ki nam šepeta, da nismo dovolj pametni, močni, sposobni, talentirani, privlačni, izobraženi. S tem prebuja dvom in nezaupanje v naše moči in sposobnosti. Del nas je prepričan, da nas ta glas varuje, zato mu verjamemo. Vendar notranjega kritika lahko tudi utišamo!