fbpx

Steklarska dejavnost na otoku Murano

Potovanja

Muransko steklo se prodaja po celem svetu.

Otok Murano slovi po izdelavi Muranskega stekla – obrti, ki je nadomestila prvotni dejavnost, ribolov in solinarstvo. Ob izstopu iz vaporetta, steklarji čakajo na popotnike, da jih popeljejo na ogled delavnic in po nakupih v pisane trgovinice.

Leta 1295 je Republika prepovedala steklarsko obrt v Benetkah, saj so peči steklarjev večkrat pozročile požare, ki so uničli iz lesa zgrajene stavbe. Steklarji so se množično odselili na otok Murano, kjer je bila steklarska obrt že v polnem razcvetu.

Mestna oblast je pospešila sodelovanje med mojstri in novo umetnost finančno podprla, s tem pa si je zagotovila tudi nadzor nad proizvodnjo. Pravico za obrt so lahko pridobile le osebe, ki so bille rojene na otoku in so tam imele svoje posestvo.

Po popisu steklarjev leta 1602, so se novi obrtniki le stežka uvrstili na ta seznam, zato so mnogi zapustili otok in Beneško republiko ter začeli ustvarjati drugod po svetu. Delavnice na Češkem so danes menda glavni konkurent beneškim umetnikom.

Zanimivo zbirko si je mogoče ogledati v muzeju steklarstva, ki se že od leta 1861 nahaja v palači Giustinian.

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Loti Palmer: Prepoznajte (narcistične) metode manipulacije
  Oseba z narcističnimi lastnostmi (ali motnjo) potrebuje občutek, da je svet okoli nje tak, kot ga vidi in razume ona, zato si za dosego tega cilja pomaga z različnimi sredstvi. Glavno med njimi je manipulacija. Spoznajte najbolj pogoste oblike in se jim z znanjem in veščinami uprite.
 • Vsak človek ima v sebi čarobno vilo
  Vsak izmed nas si je že kdaj zaželel, da bi imel čarobno moč iz pravljic in bi z njo premikal gore, si uresničeval skrite želje ali pa se maščeval ljudem, ki so nas prizadeli. Tudi jaz imam kdaj tako željo.
 • Ustavi se in prisluhni … zvokom narave … glasu tišine … sočloveku … sebi
  Kaj se zgodi, ko se naše telo umiri, pozornost prenesemo na to, kar čutimo in manj, kar mislimo, ter se prepustimo tihemu opazovanju tega, kar nas v naravi obdaja in kar se v nas naravno poraja?
 • Jasna Dolamič Gričar: Komunikacija je najtrdnejši temelj odnosov
  Dobra komunikacija je najtrdnejši temelj dobrih odnosov. To povem na vsakem srečanju, druženju, vedno, ko dobim za svoj govor priložnost. Izkazalo se je, da je moja trditev, moje prepričanje, moj moto, popolnoma pravilno, več kot pravilno, da drži kot pribito.
 • Gregor Pirc: Ko zboliš, se resno pogovoriš s seboj
  »Rak«. Že samo beseda te zdrami, kaj šele ko pomisliš, da bi se lahko zgodilo tebi. Običajno zboli nekdo iz službe, morda tvoj sosed, meni pa se to ne more zgoditi, pogosto prepričanje opiše Gregor Pirc iz društva Onkoman.