fbpx

Steklarska dejavnost na otoku Murano

Potovanja

Muransko steklo se prodaja po celem svetu.

Otok Murano slovi po izdelavi Muranskega stekla – obrti, ki je nadomestila prvotni dejavnost, ribolov in solinarstvo. Ob izstopu iz vaporetta, steklarji čakajo na popotnike, da jih popeljejo na ogled delavnic in po nakupih v pisane trgovinice.

Leta 1295 je Republika prepovedala steklarsko obrt v Benetkah, saj so peči steklarjev večkrat pozročile požare, ki so uničli iz lesa zgrajene stavbe. Steklarji so se množično odselili na otok Murano, kjer je bila steklarska obrt že v polnem razcvetu.

Mestna oblast je pospešila sodelovanje med mojstri in novo umetnost finančno podprla, s tem pa si je zagotovila tudi nadzor nad proizvodnjo. Pravico za obrt so lahko pridobile le osebe, ki so bille rojene na otoku in so tam imele svoje posestvo.

Po popisu steklarjev leta 1602, so se novi obrtniki le stežka uvrstili na ta seznam, zato so mnogi zapustili otok in Beneško republiko ter začeli ustvarjati drugod po svetu. Delavnice na Češkem so danes menda glavni konkurent beneškim umetnikom.

Zanimivo zbirko si je mogoče ogledati v muzeju steklarstva, ki se že od leta 1861 nahaja v palači Giustinian.

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

  • SLIKOVITO z Nomi Hrast
    Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
  • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
    Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
  • Ekološko + lokalno je idealno!
    Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
  • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
    Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
  • Ti povabiš, Radenska časti!
    Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!