fbpx

Stockholm

Novice

Stockholm Stockholm številni imenujejo tudi Severne Benetke. Že pogled na zemljevid pokaže zakaj. Mesto sestavlja okoli trinajst otokov, ki so razdeljeni v mestne četrti in povezani z mostovi. Glavno mesto enega izmed najstarejših narodov v Evropi ima okoli 750.000 prebivalcev. Temelji mesta segajo v trinajsto stoletje, švedska kraljeva družina pa se je v mestu nastanila […]

Stockholm

Stockholm številni imenujejo tudi Severne Benetke. Že pogled na zemljevid pokaže zakaj. Mesto sestavlja okoli trinajst otokov, ki so razdeljeni v mestne četrti in povezani z mostovi. Glavno mesto enega izmed najstarejših narodov v Evropi ima okoli 750.000 prebivalcev. Temelji mesta segajo v trinajsto stoletje, švedska kraljeva družina pa se je v mestu nastanila šele v sedemnajstem stoletju. Stockholmski grad je postavljen v središču starega predela mesta – otoka Gamala Stan, ki je priljubljena točka vseh turistov, ki obiščejo Stockholm. V Stockholmu pridejo na svoj račun predvsem ljubitelji narave, saj je v mestu poleg vodnih tudi veliko zelenih površ in, ekoloških parkov in sprehajalnih ter kolesarskih poti. V toplejših letnih časih morje Stockholma in predmestja preplavijo jadrnice. Najbolj drzni celo zaplavajo v mrzlem morju. Manjša pristanišč a in številne ribiške tržnice vabijo na prijetne sprehode v vseh letnih časih.

Zanimivosti

Če za ogled Stockholma nimate veliko časa, si ga vzemite vsaj toliko, da se sprehodite po središču starega dela mesta Gamala Stan z mogočnimi stavbami in prijetnimi ozkimi uličicami, kjer se skrivajo kavarne ter trgovinice s spominki. Med ogleda vredne znamenitosti sodi muzej moderne umetnosti na otoku Skeppsholmen, kjer je razstavljena umetnost dvajsetega stoletja. Storkyrkan je najstarejša katedrala v Stockholmu, stara več kot 700 let, ob njej pa stoji 66 metrov visok stolp s štirimi zvonovi. Notranjost cerkve krasijo zlato, srebro in sakralne umetnine. Cosmonova v bližini naravoslovnega muzeja je impozanten planetarij in nenavaden kino, ki vas popelje v neokrnjeno naravo ali v vesolje. Junibacken je središče, kamor zahajajo pustolovci in ljubitelji švedskih otroških zgodbic, saj tukaj srečajo figure, kakršna je Pika Nogavička. Vasamuseet je posvečen kralju Gustavu Vasi, ki je želel celemu svetu pokazati, da je najmočnejši. V muzeju so na ogled restavrirane bojne ladje iz leta 1628. Zanimiv je tudi ogled najstarejšega kina Zita v Stockholmu, ki je pričel obratovati leta 1913. Danes v njem vrtijo kakovostne mednarodne filme, tudi tiste starejšega datuma. Kungliga Operan je operna hiša iz leta 1777, ki jo je takrat odprl Gustav III. Ansambel opere danes šteje 400 članov, ki letno priredijo okoli 250 predstav, večinoma klasičnih oper. V poletnem času pa si lahko ogledate tudi obilico botaničnih vrtov. Tisti, ki si želijo srečanja z losom, se lahko odpravijo v živalski vrt na otok Djurgarden.

 

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!