fbpx

Tajska: Krabi in Phuket

Novice, Potopisi

Večina hotelov v Krabiju je naravnana na umirjen turizem, ki se zliva z romantičnim okoljem in s številnimi iz zemlje štrlečimi skulpturami.

Krabi je najstarejša poseljena regija na Tajskem. Tukaj so našli kamnita orodja, okostja in poslikane votline iz prazgodovinskih časov. Področje obsega 4708 kvadratnih kilometrov, glavno mesto province pa je okoli 900 kilometrov oddaljeno od Bangkoka, nekje na višini Phuketa, do katerega je okoli 180 kilometrov proti zahodu. Zahodna obala južne Tajske ob Andamanskem morju slovi po čudoviti pokrajini. Tisti, ki si želijo umirjenih počitnic daleč od vsakdanjega vrveža, jih bodo našli prav tukaj. Večina hotelov v Krabiju je naravnana na umirjen turizem, ki se zliva z romantičnim okoljem in s številnimi iz zemlje štrlečimi nenavadnimi skalnatimi formacijami in plantažami palm. To področje odlikujejo samotne plaže, ki nimajo nič skupnega z masovnim turizmom, in še dokaj nedotaknjena narava. Turisti lahko najamejo čolne in obiščejo številne poseljene ali neposeljene otočke v bližini. Tukaj so tudi idealni pogoji za ljubitelje potapljanja in plavalce z masko.

Navdušujoči potapljaški revirji so ob obali in okrog otočkov vse do Phi Phi otokov. Pri povprečni vidljivosti od 15 do 30 metrov globine je možno tudi potapljanje v podzemnih jamah. Ob številnih ribah je moč srečati tudi morske pse in skate. Tržnice so prenapolnjene s svežim sadjem in ribami. Veliko morskih sadežev je na prodaj tudi posušenih. Susarn Hoi je obalno pokopališče školjk. Leži v Ban Laem Pho, okoli 17 kilometrov jugozahodno od mest Krabija. Na tisoče več milijonov let starih in okamnelih školjk leži na obali. Posebnost pa je kitajski tempelj, ki je postavljen ob poti do obale. Phuket je največji tajski otok, ki ga obdajata Andamansko morje in Indijski ocean. Otok leži ob tradicionalni pomorski poti med Indijo in Kitajsko in pogosto so ga omenjali tudi v starih ladijskih knjigah. Phuket ima prijetne zalive in bele peščene plaže s palmami. Na otoku je veliko hotelov z bogato ponudbo za športnike. Na severnem koncu otoka je most, ki ga povezuje s celino. Mesto Phuket je trgovsko središče otoka. Krasijo ga rezidence in hiše v kolonialnem slogu, ki so jih v 19. stoletju tukaj postavili premožni trgovci s kavčukom. Mai Khao Beach je najdaljša plaža na otoku, obdana s pini-jami. Sem prihajajo v času od novembra do februarja velike želve, ki na obali odlagajo svoja jajca.

Ton Sai Waterfall Forest Park in Khao Phra Thaeo Wildlife Park je 22 kvadratnih kilometrov velik nacionalni park, kjer živijo medvedi, svinje, opice, kuščarji in več kot 100 različnih vrst ptic.

Na tem območju je več deročih slapov, kjer se lahko v vodi tudi nekoliko ohladite. Phanwa Cape leži na južnem koncu otoka. Tukaj je inštitut za raziskovanje morja in akvarij, kjer je na ogled več sto eksotičnih prebivalcev morja. Na sosednjih otokih Nakha, Rang Noi, Rang Yai in Bon imajo gojišča biserov. Za ogled je potrebno dovoljenje.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!