fbpx

Tajska: Krabi in Phuket

Novice, Potopisi

Večina hotelov v Krabiju je naravnana na umirjen turizem, ki se zliva z romantičnim okoljem in s številnimi iz zemlje štrlečimi skulpturami.

Krabi je najstarejša poseljena regija na Tajskem. Tukaj so našli kamnita orodja, okostja in poslikane votline iz prazgodovinskih časov. Področje obsega 4708 kvadratnih kilometrov, glavno mesto province pa je okoli 900 kilometrov oddaljeno od Bangkoka, nekje na višini Phuketa, do katerega je okoli 180 kilometrov proti zahodu. Zahodna obala južne Tajske ob Andamanskem morju slovi po čudoviti pokrajini. Tisti, ki si želijo umirjenih počitnic daleč od vsakdanjega vrveža, jih bodo našli prav tukaj. Večina hotelov v Krabiju je naravnana na umirjen turizem, ki se zliva z romantičnim okoljem in s številnimi iz zemlje štrlečimi nenavadnimi skalnatimi formacijami in plantažami palm. To področje odlikujejo samotne plaže, ki nimajo nič skupnega z masovnim turizmom, in še dokaj nedotaknjena narava. Turisti lahko najamejo čolne in obiščejo številne poseljene ali neposeljene otočke v bližini. Tukaj so tudi idealni pogoji za ljubitelje potapljanja in plavalce z masko.

Navdušujoči potapljaški revirji so ob obali in okrog otočkov vse do Phi Phi otokov. Pri povprečni vidljivosti od 15 do 30 metrov globine je možno tudi potapljanje v podzemnih jamah. Ob številnih ribah je moč srečati tudi morske pse in skate. Tržnice so prenapolnjene s svežim sadjem in ribami. Veliko morskih sadežev je na prodaj tudi posušenih. Susarn Hoi je obalno pokopališče školjk. Leži v Ban Laem Pho, okoli 17 kilometrov jugozahodno od mest Krabija. Na tisoče več milijonov let starih in okamnelih školjk leži na obali. Posebnost pa je kitajski tempelj, ki je postavljen ob poti do obale. Phuket je največji tajski otok, ki ga obdajata Andamansko morje in Indijski ocean. Otok leži ob tradicionalni pomorski poti med Indijo in Kitajsko in pogosto so ga omenjali tudi v starih ladijskih knjigah. Phuket ima prijetne zalive in bele peščene plaže s palmami. Na otoku je veliko hotelov z bogato ponudbo za športnike. Na severnem koncu otoka je most, ki ga povezuje s celino. Mesto Phuket je trgovsko središče otoka. Krasijo ga rezidence in hiše v kolonialnem slogu, ki so jih v 19. stoletju tukaj postavili premožni trgovci s kavčukom. Mai Khao Beach je najdaljša plaža na otoku, obdana s pini-jami. Sem prihajajo v času od novembra do februarja velike želve, ki na obali odlagajo svoja jajca.

Ton Sai Waterfall Forest Park in Khao Phra Thaeo Wildlife Park je 22 kvadratnih kilometrov velik nacionalni park, kjer živijo medvedi, svinje, opice, kuščarji in več kot 100 različnih vrst ptic.

Na tem območju je več deročih slapov, kjer se lahko v vodi tudi nekoliko ohladite. Phanwa Cape leži na južnem koncu otoka. Tukaj je inštitut za raziskovanje morja in akvarij, kjer je na ogled več sto eksotičnih prebivalcev morja. Na sosednjih otokih Nakha, Rang Noi, Rang Yai in Bon imajo gojišča biserov. Za ogled je potrebno dovoljenje.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.
 • Zaveza Sloveniji: prostor za odprto komunikacijo
  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je podprlo javno pobudo, saj pristna in odprta komunikacija v praksi pomeni pogoje za uresničevanje strateških usmeritev ministrstva in Vlade pri uresničevanju svojih ciljev.
 • Kako utišati glas notranjega kritika
  Vsi imamo notranjega kritika. To je glas znotraj nas, ki nam šepeta, da nismo dovolj pametni, močni, sposobni, talentirani, privlačni, izobraženi. S tem prebuja dvom in nezaupanje v naše moči in sposobnosti. Del nas je prepričan, da nas ta glas varuje, zato mu verjamemo. Vendar notranjega kritika lahko tudi utišamo!