fbpx

Indija in Nepal: Festival Holi (marec)

Zanimivosti

O začetkih festivala kroži veliko legend. Preberi!

Po vsej Indiji, posebej pa na severu, v državi Utar Pradeš Holi ali Holikotsava je eden najbolj barvitih festivalov, kar ji obstaja, praznujejo pa ga predvsem v Indiji in Nepalu. Znan je po tem, da ljudje en drugega polivajo z obarvano vodo. To je čas, ko si lahko ljudje vseh slojev dajo duška, veliko je plesa, rajanja in igranja na srečo, predvsem kartanja. Priprave in praznovanje sicer potekajo ves teden, pravi festival pa je šele zadnji dan, ko nastopi tudi polna luna. Večer prej na javnih mestih gori veliko kresov.

V osnovi naj bi šlo za praznovanje v pozdrav žetvi in pomladi. Ognji, ki jih zakurijo domačini, predstavljajo tako konec zime kot smrt zla. O začetkih festivala kroži veliko legend.

Najbolj razširjena pravi, da Holi obeležuje dan, ko je hindujski bog Višnu rešil svojo spremljevalko Bakt Pralad, ki je sedela v naročju sestre demona Hiranjakašipuja, Holike. Pralad naj bi namreč zajel ogenj, ki pa je na koncu uničil samo demonko. Nekatere zgodbe praznik povezujejo s smrtjo demona Putane, ki ga je uničil Krišna, druge spet z demonko Hodo, ki so jo zažgali otroci. Po mnenju mnogih je to dan Kamadahane, dan, ko je zgorel bog ljubezni Kama. Parvati, hčerka himalajskega kralja, se je namreč zaljubila v boga Šivo in na vsak način hotela pridobiti njegovo naklonjenost. Vendar je bil ravno takrat Šiva v globokem transu in ni imel nobenega posluha za dogajanje okrog sebe. Parvati je priskočil na pomoč Kama in izstrelil svoje ljubezenske puščice v Šivo. Šiva se je prebudil, odprl svoje grozljivo tretje oko in ogenj, ki je zaradi jeze švignil iz njega, je zažgal Kamo. Od tedaj je Kama samo duh, ki nima svoje oblike. Šiva je nato pogledal proti Parvati, se zaljubil in se z njo poročil. Že teden dni pred Holijem se začne praznovanje na severu Indije v Vradžu, v državi Utar Pradeš, in sicer v mestih Nandagov (rojstni kraj Krišne) in Barsana (rojstni kraj Šri Rade).

Običaj je, da moški iz Nangadova pridejo v Barsano in poskušajo postaviti svojo zastavo na tempelj Šri Rade. Pričakajo jih ženske Barsane z lesenimi palicami. Precej moških je pretepenih preden dosežejo sorazmerno varno zavetje templja. Tisti nesrečneži, ki jih ženske ujamejo, se morajo obleči v ženska oblačila in so prisiljeni v njih plesati. S tem zaznamujejo dogodek, ko so v Vradžu zajeli samega boga Krišno in ga prisilili, da je oblekel sari, se našminkal in plesal, preden so ga spet spustili. Naslednjega dne se stvar v obrnjeni obliki ponovi v Nandagovu. Turistične oblasti so zaradi varnosti za turiste pripravile posebne razgledne točke, saj je tepež menda veliko bolj nevaren kot, na primer, tek pred razjarjenimi biki v Španiji.


Sledite nam


RSS Ustavi se!