fbpx

Tematski sprehodi po Beogradu

Aktualno, Kultura, Zanimivosti

Beograd gospodarsko središče in center srbske kulture, izobraževanja in znanosti.

Ivo Andrić je o Beogradu napisal, da so največje razkošje neba nad Beogradom njegovi sončni zahodi. Jeseni in poleti so širni in žarijo kot puščavski privid, a pozimi so prekriti s kopastimi oblaki in rahlimi meglicami.

Beograd je imel vedno burno zgodovino, po nekaterih virih segajo njegovi začetki 7000 let v preteklost in tako velja za eno najstarejših mest v Evropi. Ustanovili so ga Kelti v 3. st. pr. n. št., konec 1. st. so ga naselili Rimljani, okoli leta 630 pa so na to območje prišli Slovani. Takrat se je naselje imenovalo Singidunum. Mesto je bilo kasneje pod bolgarsko in avstro-ogrsko oblastjo ter okoli 300 let pod turško nadvlado. Skozi zgodovino je dobival še druge vzdevke kot so Balkanska vrata in Slovanski New York. Od let 2006 je s približno 1,6 milijoni prebivalcev glavno mesto samostojne in suverene države Srbije, gospodarsko središče in center srbske kulture, izobraževanja in znanosti.

Gledališče

Zaljubljeni v gledališče komaj čakajo začetek sezone. Repertoar, bogat z opero, baletom, dramo, komedijo, muzikalom, zadovolji vsakega obiskovalca.

Vstopnice lahko naročite na spletni strani gledališč ali Kluba ljubiteljev gledališča.

Glasba

Beograjska filharmonija je danes vodilni orkester v regiji in vihar svežega zraka na mednarodni koncertni sceni. Od sezone 2017/18 je glavni dirigent Beograjske filharmonije Gabriel Feltz, Daniel Raskin pa bo glavni gostujoči dirigent.

Prihajajoči koncerti: Novoletni koncert, Gala koncert Zubina Mehte, koncerti komorne glasbe in koncerti za otroke.

Ustanova Ilije M. Kolarca – Velika dvorana Kolarčeve zadužbine je najbolj reprezentativen koncertni prostor za umetniško glasbo v Srbiji. V okviru ciklusa KOLARAC TVOJ SVET GLASBE bodo v naslednjem obdobju organizirani koncerti pianista Iva Pogorelića, violinista Nemanje Radulovića ter Klavirskega tria Gelius.

Beograjska filharmonija

Film

Mednarodni filmski festival FEST je od ustanovitve, leta 1971, prestižni dogodek. Na široko je odprt za vse kinematografije sveta, vse pomembne avtorje in filme.

vir: www.fest.rs

 

Sodobna umetnost

V Muzeju sodobne umetnosti je bila 20. oktobra 2017 odprta razstava “Sekvenca“. Zbirka Muzeja sodobne umetnosti je začela nastajati leta 1958, danes pa obsega več kot 8000 del in je edinstven prikaz razvoja umetniškega ustvarjanja v 20. in 21. stoletju.

Številni menijo, da je sodobna umetnost gonilna sila kulture. Številne galerije v Beogradu podpirajo ustvarjalne težnje v kulturi: Ozon, Štab, Haos, Zvono

Muzej sodobne umetnosti


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.
 • Zaveza Sloveniji: prostor za odprto komunikacijo
  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je podprlo javno pobudo, saj pristna in odprta komunikacija v praksi pomeni pogoje za uresničevanje strateških usmeritev ministrstva in Vlade pri uresničevanju svojih ciljev.
 • Kako utišati glas notranjega kritika
  Vsi imamo notranjega kritika. To je glas znotraj nas, ki nam šepeta, da nismo dovolj pametni, močni, sposobni, talentirani, privlačni, izobraženi. S tem prebuja dvom in nezaupanje v naše moči in sposobnosti. Del nas je prepričan, da nas ta glas varuje, zato mu verjamemo. Vendar notranjega kritika lahko tudi utišamo!