fbpx

Tematski sprehodi po Beogradu

Aktualno, Kultura, Zanimivosti

Beograd gospodarsko središče in center srbske kulture, izobraževanja in znanosti.

Ivo Andrić je o Beogradu napisal, da so največje razkošje neba nad Beogradom njegovi sončni zahodi. Jeseni in poleti so širni in žarijo kot puščavski privid, a pozimi so prekriti s kopastimi oblaki in rahlimi meglicami.

Beograd je imel vedno burno zgodovino, po nekaterih virih segajo njegovi začetki 7000 let v preteklost in tako velja za eno najstarejših mest v Evropi. Ustanovili so ga Kelti v 3. st. pr. n. št., konec 1. st. so ga naselili Rimljani, okoli leta 630 pa so na to območje prišli Slovani. Takrat se je naselje imenovalo Singidunum. Mesto je bilo kasneje pod bolgarsko in avstro-ogrsko oblastjo ter okoli 300 let pod turško nadvlado. Skozi zgodovino je dobival še druge vzdevke kot so Balkanska vrata in Slovanski New York. Od let 2006 je s približno 1,6 milijoni prebivalcev glavno mesto samostojne in suverene države Srbije, gospodarsko središče in center srbske kulture, izobraževanja in znanosti.

Gledališče

Zaljubljeni v gledališče komaj čakajo začetek sezone. Repertoar, bogat z opero, baletom, dramo, komedijo, muzikalom, zadovolji vsakega obiskovalca.

Vstopnice lahko naročite na spletni strani gledališč ali Kluba ljubiteljev gledališča.

Glasba

Beograjska filharmonija je danes vodilni orkester v regiji in vihar svežega zraka na mednarodni koncertni sceni. Od sezone 2017/18 je glavni dirigent Beograjske filharmonije Gabriel Feltz, Daniel Raskin pa bo glavni gostujoči dirigent.

Prihajajoči koncerti: Novoletni koncert, Gala koncert Zubina Mehte, koncerti komorne glasbe in koncerti za otroke.

Ustanova Ilije M. Kolarca – Velika dvorana Kolarčeve zadužbine je najbolj reprezentativen koncertni prostor za umetniško glasbo v Srbiji. V okviru ciklusa KOLARAC TVOJ SVET GLASBE bodo v naslednjem obdobju organizirani koncerti pianista Iva Pogorelića, violinista Nemanje Radulovića ter Klavirskega tria Gelius.

Beograjska filharmonija

Film

Mednarodni filmski festival FEST je od ustanovitve, leta 1971, prestižni dogodek. Na široko je odprt za vse kinematografije sveta, vse pomembne avtorje in filme.

vir: www.fest.rs

 

Sodobna umetnost

V Muzeju sodobne umetnosti je bila 20. oktobra 2017 odprta razstava “Sekvenca“. Zbirka Muzeja sodobne umetnosti je začela nastajati leta 1958, danes pa obsega več kot 8000 del in je edinstven prikaz razvoja umetniškega ustvarjanja v 20. in 21. stoletju.

Številni menijo, da je sodobna umetnost gonilna sila kulture. Številne galerije v Beogradu podpirajo ustvarjalne težnje v kulturi: Ozon, Štab, Haos, Zvono

Muzej sodobne umetnosti


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Maja Bajt: naredimo korak naprej
  Imaš že splaniran letošnji dopust?”, bi bilo v tem letnem času najverjetneje povsem običajno, če ne že celo samoumevno vprašanje. Tega vprašanja si letos, v času koronavirusa, večina ne zastavlja.
 • Pozitivne novice iz Mestne občine Kranj
  V tednu dni so se v Mestni občini Kranj (MOK) zgodile številne razveseljujoče stvari. Kljub epidemiji življenje teče dalje, ljudje so solidarni, tudi dobrodelni, upoštevajo navodila, pomembna za zdravje vseh. Mestna občina Kranj želi od občanov pridobiti informacije, kako uspešno deluje in jih informira v času kriznih razmer zaradi epidemije virusa covid-19. V ta namen […]
 • 50 posebnih doživetij za 50 let
  Priljubljena slovenska blagovna znamka kave, Barcaffè, v letošnjem letu praznuje 50. rojstni dan. V ta namen se je odločila ljubiteljem kave podariti 50 doživetij po izbiri.
 • Jutranje vodilo: Poenostavi si življenje in se vrni k osnovnim užitkom
  Kot otroci smo se razveselili čudeže v snežinkah, bogastva v pajkovi mreži, lepote padajočega listja na barvito jesensko jutro. V raziskovanju življenja smo prepoznali, kje se skrivajo skrivnosti.
 • Miha Primožič, Alja Fabjan in Daliborka Maljenović Ivanisin o vrednotah
  V eni prejšnjih kampanj, smo zanimive ljudi vprašali, če bi si lahko zaželeli karkoli, kaj bi to bilo? Z nami so delili razmišljanja Miha, Alja in Daliborka.