fbpx

Umetnost sredi puščave ob morebitni grožnji s cenzuro

Novice

Le kaj je potrebno za enega izmed najbolj spektakularnih muzejev sveta? Svetovno priznani arhitekti, največja in najbolj zveneča muzejska imena, kos doslej neuporabljene zemlje (ali peska), ogromno denarja in umetnine. Arabski emirati, natančneje Abu Dabi, denar vsekakor imajo in ga bodo še nekaj časa imeli – vsaj dokler ne izpraznijo svojih 10 odstotkov svetovnih naftnih […]

Le kaj je potrebno za enega izmed najbolj spektakularnih muzejev sveta? Svetovno priznani arhitekti, največja in najbolj zveneča muzejska imena, kos doslej neuporabljene zemlje (ali peska), ogromno denarja in umetnine.

Arabski emirati, natančneje Abu Dabi, denar vsekakor imajo in ga bodo še nekaj časa imeli – vsaj dokler ne izpraznijo svojih 10 odstotkov svetovnih naftnih zalog -, prostor ali košček peščin, kjer lahko zgradijo prav vse, kar si zamislijo (če to arhitekti zmorejo, če pa prostora slučajno ne bi bilo, bi zgradili nov otoček sredi morja) tudi imajo, zveneča imena arhitekture za dober denar prav tako lahko povabijo k sodelovanju. Potrebujejo torej le še svetovno znane muzeje, za kar bi lahko mislili, da se bo zataknilo. A kot se je izkazalo, je pariški Louvre, ki do zdaj še nikdar ni posodil, kaj šele prodal svojega imena, tega prodal za 400 milijonov funtov, pogodba z Guggenheimom pa je tudi že dolgo podpisana. Arabski emirati za dober muzej torej potrebujejo samo še tisto, kar v končni fazi dober muzej tudi določa – umetnine.

Kdo bo imel zadnjo besedo; šejki ali umetniki?

Prav na tem mestu pa se po pisanju Independneta zatika. Domnevajo namreč, da bi oblasti lahko posegale v izbor umetniških del, ki bodo stala v omenjenih muzejih. V Abu Dabiju je pred kratkim potekal sejem umetnosti, ki se ga je udeležil tudi direktor ene izmed vodilnih galerij sodobne umetnosti White Cube, prisoten pa je bil tudi nepogrešljivi Damine Hirst, ki je s prvo šejkovo ženo sklenil precej dober posel. Za dva in pol milijona funtov ji je prodal svoje delo z imenom Sadness (Žalost). Ne ve pa se, kje bo delo stalo; v kateri izmed princesinih soban ali v katerem izmed nastajajočih muzejev. Pravzaprav se niti še ne ve, katere umetnine bodo muzeja napolnjevale, čeprav je Abu Dabi že napovedal, da bo čez tri leta vsaj umetniška prestolnica Bližnjega vzhoda, če ne celo kaj več…


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.