fbpx

Umetnost sredi puščave ob morebitni grožnji s cenzuro

Novice

Le kaj je potrebno za enega izmed najbolj spektakularnih muzejev sveta? Svetovno priznani arhitekti, največja in najbolj zveneča muzejska imena, kos doslej neuporabljene zemlje (ali peska), ogromno denarja in umetnine. Arabski emirati, natančneje Abu Dabi, denar vsekakor imajo in ga bodo še nekaj časa imeli – vsaj dokler ne izpraznijo svojih 10 odstotkov svetovnih naftnih […]

Le kaj je potrebno za enega izmed najbolj spektakularnih muzejev sveta? Svetovno priznani arhitekti, največja in najbolj zveneča muzejska imena, kos doslej neuporabljene zemlje (ali peska), ogromno denarja in umetnine.

Arabski emirati, natančneje Abu Dabi, denar vsekakor imajo in ga bodo še nekaj časa imeli – vsaj dokler ne izpraznijo svojih 10 odstotkov svetovnih naftnih zalog -, prostor ali košček peščin, kjer lahko zgradijo prav vse, kar si zamislijo (če to arhitekti zmorejo, če pa prostora slučajno ne bi bilo, bi zgradili nov otoček sredi morja) tudi imajo, zveneča imena arhitekture za dober denar prav tako lahko povabijo k sodelovanju. Potrebujejo torej le še svetovno znane muzeje, za kar bi lahko mislili, da se bo zataknilo. A kot se je izkazalo, je pariški Louvre, ki do zdaj še nikdar ni posodil, kaj šele prodal svojega imena, tega prodal za 400 milijonov funtov, pogodba z Guggenheimom pa je tudi že dolgo podpisana. Arabski emirati za dober muzej torej potrebujejo samo še tisto, kar v končni fazi dober muzej tudi določa – umetnine.

Kdo bo imel zadnjo besedo; šejki ali umetniki?

Prav na tem mestu pa se po pisanju Independneta zatika. Domnevajo namreč, da bi oblasti lahko posegale v izbor umetniških del, ki bodo stala v omenjenih muzejih. V Abu Dabiju je pred kratkim potekal sejem umetnosti, ki se ga je udeležil tudi direktor ene izmed vodilnih galerij sodobne umetnosti White Cube, prisoten pa je bil tudi nepogrešljivi Damine Hirst, ki je s prvo šejkovo ženo sklenil precej dober posel. Za dva in pol milijona funtov ji je prodal svoje delo z imenom Sadness (Žalost). Ne ve pa se, kje bo delo stalo; v kateri izmed princesinih soban ali v katerem izmed nastajajočih muzejev. Pravzaprav se niti še ne ve, katere umetnine bodo muzeja napolnjevale, čeprav je Abu Dabi že napovedal, da bo čez tri leta vsaj umetniška prestolnica Bližnjega vzhoda, če ne celo kaj več…


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!