fbpx

Umetnost sredi puščave ob morebitni grožnji s cenzuro

Novice

Le kaj je potrebno za enega izmed najbolj spektakularnih muzejev sveta? Svetovno priznani arhitekti, največja in najbolj zveneča muzejska imena, kos doslej neuporabljene zemlje (ali peska), ogromno denarja in umetnine. Arabski emirati, natančneje Abu Dabi, denar vsekakor imajo in ga bodo še nekaj časa imeli – vsaj dokler ne izpraznijo svojih 10 odstotkov svetovnih naftnih […]

Le kaj je potrebno za enega izmed najbolj spektakularnih muzejev sveta? Svetovno priznani arhitekti, največja in najbolj zveneča muzejska imena, kos doslej neuporabljene zemlje (ali peska), ogromno denarja in umetnine.

Arabski emirati, natančneje Abu Dabi, denar vsekakor imajo in ga bodo še nekaj časa imeli – vsaj dokler ne izpraznijo svojih 10 odstotkov svetovnih naftnih zalog -, prostor ali košček peščin, kjer lahko zgradijo prav vse, kar si zamislijo (če to arhitekti zmorejo, če pa prostora slučajno ne bi bilo, bi zgradili nov otoček sredi morja) tudi imajo, zveneča imena arhitekture za dober denar prav tako lahko povabijo k sodelovanju. Potrebujejo torej le še svetovno znane muzeje, za kar bi lahko mislili, da se bo zataknilo. A kot se je izkazalo, je pariški Louvre, ki do zdaj še nikdar ni posodil, kaj šele prodal svojega imena, tega prodal za 400 milijonov funtov, pogodba z Guggenheimom pa je tudi že dolgo podpisana. Arabski emirati za dober muzej torej potrebujejo samo še tisto, kar v končni fazi dober muzej tudi določa – umetnine.

Kdo bo imel zadnjo besedo; šejki ali umetniki?

Prav na tem mestu pa se po pisanju Independneta zatika. Domnevajo namreč, da bi oblasti lahko posegale v izbor umetniških del, ki bodo stala v omenjenih muzejih. V Abu Dabiju je pred kratkim potekal sejem umetnosti, ki se ga je udeležil tudi direktor ene izmed vodilnih galerij sodobne umetnosti White Cube, prisoten pa je bil tudi nepogrešljivi Damine Hirst, ki je s prvo šejkovo ženo sklenil precej dober posel. Za dva in pol milijona funtov ji je prodal svoje delo z imenom Sadness (Žalost). Ne ve pa se, kje bo delo stalo; v kateri izmed princesinih soban ali v katerem izmed nastajajočih muzejev. Pravzaprav se niti še ne ve, katere umetnine bodo muzeja napolnjevale, čeprav je Abu Dabi že napovedal, da bo čez tri leta vsaj umetniška prestolnica Bližnjega vzhoda, če ne celo kaj več…


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko gozd zapolni praznino
  Poslušam, ko ne vem, kam. In grem tja, kjer je moja duša doma. Vprašam in slišim. In vem, kaj mi povedati ima, narava. Znova in znova. Pojdi v gozd. Bodi, kot da nisi nič. Šele prazen lahko postaneš spet poln in šele praznina naredi prostor zate, pravega tebe.
 • Obstaja naravni talent za komunikacijo ali se tega naučimo?
  Komuniciranje je del našega vsakdana. Ne moremo ne komunicirati. Vse, kar počnemo, je komunikacija.
 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.