fbpx

V kamen vklesana Kapadokija

Potovanja

Leta 1985 jo je UNESCO uvrtil na listo zaščitene svetovne dediščine.

Turška pokrajina Kapadokija je s svojimi geološkimi, zgodovinskimi in kulturnimi značilnostmi priljubljena turistična točka. Vsako leto jo obišče na milijone turistov, saj slovi po fantastičnih tvorbah stožčaste oblike. Nahaja se jugozahodno od prvega večjega mesta Kayseri v osrednji Turčiji. Med obiskovalci sta v regiji priljubljena pohodništvo in poleti z balonom.

Kapadokija je vulkanskega izvora. Pred okoli 8 milijoni let so ognjeniki izbruhali kamnino ignimbrit, ki jo je kasneje erozija preoblikovala v nenavadne oblike stožcev, stebričkov in klobukov v različnih barvah. Na prvi pogled so podobni minaretom. Prebivalci v okolici Göreme so že v rimskem obdobju v mehke kamnine v obliki stožcev vklesali svoje domove, cerkve in samostane. Prav tam je danes največji muzej na prostem z več kot 30 v skalo vklesanimi cerkvami in kapelami ter čudovitimi stenskimi freskami.

Škorpijonka::trv : “Kapadokija je cela zelo lepa, nekakšna vesoljska pokrajina. Priporočam Uchisar (velika luknjasta skala), Zelve (bolj naravna različica mesta Goreme), podzemna mesta (predvsem Kaymakli), Valley of the fairy chimneys).”

goreme-64544_1920

cappadocia-277027_1920

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!