fbpx

V kamen vklesana Kapadokija

Potovanja

Leta 1985 jo je UNESCO uvrtil na listo zaščitene svetovne dediščine.

Turška pokrajina Kapadokija je s svojimi geološkimi, zgodovinskimi in kulturnimi značilnostmi priljubljena turistična točka. Vsako leto jo obišče na milijone turistov, saj slovi po fantastičnih tvorbah stožčaste oblike. Nahaja se jugozahodno od prvega večjega mesta Kayseri v osrednji Turčiji. Med obiskovalci sta v regiji priljubljena pohodništvo in poleti z balonom.

Kapadokija je vulkanskega izvora. Pred okoli 8 milijoni let so ognjeniki izbruhali kamnino ignimbrit, ki jo je kasneje erozija preoblikovala v nenavadne oblike stožcev, stebričkov in klobukov v različnih barvah. Na prvi pogled so podobni minaretom. Prebivalci v okolici Göreme so že v rimskem obdobju v mehke kamnine v obliki stožcev vklesali svoje domove, cerkve in samostane. Prav tam je danes največji muzej na prostem z več kot 30 v skalo vklesanimi cerkvami in kapelami ter čudovitimi stenskimi freskami.

Škorpijonka::trv : “Kapadokija je cela zelo lepa, nekakšna vesoljska pokrajina. Priporočam Uchisar (velika luknjasta skala), Zelve (bolj naravna različica mesta Goreme), podzemna mesta (predvsem Kaymakli), Valley of the fairy chimneys).”

goreme-64544_1920

cappadocia-277027_1920

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]
 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.