fbpx

V kamen vklesana Kapadokija

Zanimivosti

Leta 1985 jo je UNESCO uvrtil na listo zaščitene svetovne dediščine.

Turška pokrajina Kapadokija je s svojimi geološkimi, zgodovinskimi in kulturnimi značilnostmi priljubljena turistična točka. Vsako leto jo obišče na milijone turistov, saj slovi po fantastičnih tvorbah stožčaste oblike. Nahaja se jugozahodno od prvega večjega mesta Kayseri v osrednji Turčiji. Med obiskovalci sta v regiji priljubljena pohodništvo in poleti z balonom.

Kapadokija je vulkanskega izvora. Pred okoli 8 milijoni let so ognjeniki izbruhali kamnino ignimbrit, ki jo je kasneje erozija preoblikovala v nenavadne oblike stožcev, stebričkov in klobukov v različnih barvah. Na prvi pogled so podobni minaretom. Prebivalci v okolici Göreme so že v rimskem obdobju v mehke kamnine v obliki stožcev vklesali svoje domove, cerkve in samostane. Prav tam je danes največji muzej na prostem z več kot 30 v skalo vklesanimi cerkvami in kapelami ter čudovitimi stenskimi freskami.

Leta 1985 jo je UNESCO uvrtil na listo zaščitene svetovne dediščine, saj gre za enega najpomembnejših spomenikov človeštva.

Škorpijonka::trv : “Kapadokija je cela zelo lepa, nekakšna vesoljska pokrajina. Priporočam Uchisar (velika luknjasta skala), Zelve (bolj naravna različica mesta Goreme), podzemna mesta (predvsem Kaymakli), Valley of the fairy chimneys).”

cappadocia-805626_1920

goreme-64544_1920

cappadocia-277027_1920

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.