fbpx

V kamen vklesana Kapadokija

Zanimivosti

Leta 1985 jo je UNESCO uvrtil na listo zaščitene svetovne dediščine.

Turška pokrajina Kapadokija je s svojimi geološkimi, zgodovinskimi in kulturnimi značilnostmi priljubljena turistična točka. Vsako leto jo obišče na milijone turistov, saj slovi po fantastičnih tvorbah stožčaste oblike. Nahaja se jugozahodno od prvega večjega mesta Kayseri v osrednji Turčiji. Med obiskovalci sta v regiji priljubljena pohodništvo in poleti z balonom.

Kapadokija je vulkanskega izvora. Pred okoli 8 milijoni let so ognjeniki izbruhali kamnino ignimbrit, ki jo je kasneje erozija preoblikovala v nenavadne oblike stožcev, stebričkov in klobukov v različnih barvah. Na prvi pogled so podobni minaretom. Prebivalci v okolici Göreme so že v rimskem obdobju v mehke kamnine v obliki stožcev vklesali svoje domove, cerkve in samostane. Prav tam je danes največji muzej na prostem z več kot 30 v skalo vklesanimi cerkvami in kapelami ter čudovitimi stenskimi freskami.

Leta 1985 jo je UNESCO uvrtil na listo zaščitene svetovne dediščine, saj gre za enega najpomembnejših spomenikov človeštva.

Škorpijonka::trv : “Kapadokija je cela zelo lepa, nekakšna vesoljska pokrajina. Priporočam Uchisar (velika luknjasta skala), Zelve (bolj naravna različica mesta Goreme), podzemna mesta (predvsem Kaymakli), Valley of the fairy chimneys).”

cappadocia-805626_1920

goreme-64544_1920

cappadocia-277027_1920

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko gozd zapolni praznino
  Poslušam, ko ne vem, kam. In grem tja, kjer je moja duša doma. Vprašam in slišim. In vem, kaj mi povedati ima, narava. Znova in znova. Pojdi v gozd. Bodi, kot da nisi nič. Šele prazen lahko postaneš spet poln in šele praznina naredi prostor zate, pravega tebe.
 • Obstaja naravni talent za komunikacijo ali se tega naučimo?
  Komuniciranje je del našega vsakdana. Ne moremo ne komunicirati. Vse, kar počnemo, je komunikacija.
 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.