fbpx

V katerih državah po svetu boste najbolje jedli?

Zanimivosti

Hrana vam bo vedno dala vsaj eno kulinarično izkušnjo, ki vam bo pomagala razumeti lokalno kulturo.

Hrana in potovanja gredo skupaj kot letala in letališča. Ni važno, kam greste, hrana vam bo vedno dala vsaj eno kulinarično izkušnjo, ki vam bo pomagala razumeti lokalno kulturo. V nekaterih državah je hrana pravcati vrhunec, središče vsega. Spodaj je zbranih 11 držav, kjer boste po izboru Lonely Planeta doživeli najboljšo kulinarično izkušnjo.

Tajska

thailand

Tajska kuhinja je kot presek najboljšega iz Indije, Kitajske in Oceanije. Jedi ponavadi vsebujejo veliko česna in čilija. Druge tipične sestavine so še limetin sok, koriander in limonina trava, ki dajejo tajski kuhinji njen značilen okus. Za slanost poskrbita njihova znamenita ribja omaka in pasta iz škampov.

Grčija

greek-salad-263745_960_720

Pravi okus Grčije je odvisen od svežih surovin brez primesi. Še posebej, ko govorimo o njihovem sveže pečenem kruhu iz krušne peči, sočnih paradižnikih in svežih ribah iz Sredozemskega morja. Kosilo je glavni obrok dneva s celo procesijo dobrot, ki jih sveže pripravljene nosijo na mizo. Srede in petki so tradicionalno rezervirani za brezmesne dneve, tako da je poskrbljeno tudi za vegeterijance.

Kitajska

chinese-679384_960_720

Kitajska je znana po tem, da ima eno najboljših kuhinj na svetu. Kulturne smernice jina in janga (ravnotežja in harmonije) so na krožniku razvidne: zelenjavo in sadje obravnavajo kot hladno hrano, njim nasproti pa so tople začimbe in meso. Kitajci visoko cenijo riž in tudi rezance, ki skoraj vedno spremljajo obrok. Obstaja tudi cela vrsta regionalnih specialitet, na katere sta vplivali geografija in zgodovina.

Francija

france

Francoska kuhinja najbolj slovi po svojih delikatesah, od sira in šampanjca do polžev in baget. Že dolgo se odlikuje po svojem poigravanju z vrsto sestavin in hrane. Značilno podnebje in geografija vsake regije sta vplivali na vrsto regionalnih specialitet. Mnogi Francozi imajo kosilo za glavni obrok dneva, čeprav je dalj časa trajajoč obrok vse redkejši.

Španija

spanish

Katalonska kuhinja predvsem v Barceloni pobira hvalospeve gurmanov po vsem svetu. Kot druge regionalne španske kuhinje tudi katalonska daje prednost začimbam, kot sta žafran in kumina, pa tudi sladice iz medu. Mešanica sestavin in tradicij doda barcelonski kulinariki svojevrsten slog; prav tako tudi uporaba morske hrane in mesa v bogati vrsti omak. Glavni obrok dneva je večerja – a nikdar pred deveto uro zvečer.

Mehika

meksiko

Mehiška senzibilnost se čuti tudi pri hrani, še posebej ob različnih slavjih. Mehiška kuhinja ima prevladujoč španski vpliv, s ščepcem francoskega in afriškega, po zaslugi zgodovine. V prvi postavi so jedi na podlagi koruze in fižola, pripravljene na številne svetovno znane načine, vključno s tacosi, enchiladami in quesadillami. In seveda ne bi šlo brez tistega črva, ki vas čaka na dnu steklenice Mezcala.

Italija

italy

Njena hrana je najverjetneje najslavnejši izvozni artikel Italije – in povpraševanje je veliko zaradi dobrega razloga. Kljub vsem različicam, ki obstajajo med pokrajinami, obstajajo nekatere skupne tipične jedi, ki vežejo skupaj italijanske kulinarične stvaritve. Samo pomislite na pico ter testenine in rižote, pripravljene “al dente”. In pijača? Kava. Nihče je ne skuha tako dobro kot Italijani. Perfetto!

Indija

indija

Indijska raznolika gastronomija spreminja obliko, ko se premikate med soseskami, mesti in zveznimi državami. Osnova vseh jedi je riž na jugu in roti na severu. Oboje navadno združijo z dhalom, zelenjavo in chutneyji. Pogosto dodajo tudi ribe ali meso. kakršnekoli pa sestavine že so, jed ponavadi vsebuje mešanico eksotičnih začimb, od katerih vam bodo brbončice nabrekle.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Japonska

japan

Japonska kuhinja je ena najbolj prepoznavnih na svetu, kar dokazuje tudi množica Michelinovih zvezdic, s katerimi so nagrajene njene restavracije. Večina japonskih restavracij se osredotoča na specializirano kuhinjo, kot je jakitori (nabodala pečenega piščanca ali zelenjave), suši in sašimi (surova riba), tempura (sestavine, ocvrte v pivskem testu) in rezanci ramen. Vrhunec japonske kuhinje, kaiseki (nekakšen dodatek k čajnemu obredu), združuje sestavine, pripravo in umetnost uživanja majhnih obrokov.

Indonezija in Malezija

indonesia-427784_960_720

Indonezijska in malezijska kuhinja sta en sam velik lonec vplivov: od Kitajcev, Portugalcev in Indijcev, do kolonistov in trgovcev. Vseprisoten riž je posledica terasaste pokrajine te regije, začimbe spominjajo na čas trgovcev in invazij, vroč čili pa odseva strast tamkajšnjih ljudstev. Indonezijska in malezijska kuhinja sta vsestranski, okusi pa ostajajo ločeni, preprosti in močni.

Vir: Lonely Planet


Sledite nam


RSS Ustavi se!