fbpx

Enajst držav, kjer doživite najboljše kulinarične izkušnje

Novice

Hrana in potovanja gredo skupaj kot letala in letališča. Ne glede na to, kam greste, ne boste imeli težav najti vsaj eno kulinarično izkušnjo, ki vam bo pomagala razumeti tamkajšnjo kulturo. V nekaterih državah je hrana vrhunec, ki tudi ali prav zaradi svoje kulinarike privabi številne gurmane. Pri potovalni bibliji Lonely Planet so objavili seznam […]

Hrana in potovanja gredo skupaj kot letala in letališča. Ne glede na to, kam greste, ne boste imeli težav najti vsaj eno kulinarično izkušnjo, ki vam bo pomagala razumeti tamkajšnjo kulturo.

V nekaterih državah je hrana vrhunec, ki tudi ali prav zaradi svoje kulinarike privabi številne gurmane.

Pri potovalni bibliji Lonely Planet so objavili seznam 11 držav (v nobenem posebnem vrstnem redu), v katerih bodo vaše brbončice prišle na svoj račun.

1. Tajska: Tajska kuhinja, na križišču med Indijo, Kitajsko in Oceanijo, je kot presek najboljšega vseh treh tehnik in sestavin. Jedi imajo navadno veliko česna in čilija (še zlasti sorta phrik khii nuu, ki se dobesedno prevaja kot feferoni mišji drek). Druge tipične sestavine so še limetin sok, koriander in limonina trava, ki dajejo tajski kuhinji njen značilen okus. Za slanost poskrbita njihova znamenita ribja omaka ali pasta iz škampov.

2. Grčija: Od oliv do hobotnice, pravi okus Grčije je odvisen od svežih surovin brez primesi. Prikriti ali zakomplicirati izvirne okuse se tu ne da, še posebej, ko govorimo o njihovem sveže pečenem kruhu iz krušne peči, sočnih paradižnikih in svežih ribah iz Sredozemskega morja. Kosilo je glavni dogodek dneva s celo procesijo dobrot, ki jih sveže pripravljene nosijo na mizo. Srede in petki so tradicionalno rezervirani za post (beri: brezmesne dneve), tako da je poskrbljeno tudi za vegeterijance….


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]
 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.