fbpx

V Somalijo pa res ne na počitnice. Ali pač?

Novice

Na beli peščeni plaži buldožer umika skale, da bi naredil prostor za razkošen hotel, v bližini pa se blešči voda Indijskega oceana. Ta prizor ni z Maldivov ali Zanzibarja, ampak iz … Somalije. Bašir Osman je somalijski poslovnež, ki z vsem srcem verjame v svoj življenjski projekt – spremeniti obale prestolnice Mogadiš v turističen kraj, […]

Na beli peščeni plaži buldožer umika skale, da bi naredil prostor za razkošen hotel, v bližini pa se blešči voda Indijskega oceana. Ta prizor ni z Maldivov ali Zanzibarja, ampak iz … Somalije.

Bašir Osman je somalijski poslovnež, ki z vsem srcem verjame v svoj življenjski projekt – spremeniti obale prestolnice Mogadiš v turističen kraj, v katerega se bodo hodili namakat in soncu nastavljat premožneži z vseh koncev sveta. V gradnjo razkošnega hotela in vsega, kar sodi k takšnemu objektu, je vložil že več milijonov dolarjev, poroča CNN.

Ne zanima ga, da je Somalija že vrsto let med najrevnejšimi državami na svetu – pa tudi med najnevarnejšimi, saj si je zaradi popolne odsotnosti oblasti resnično malokateri tujec upal stopiti na njeno ozemlje, to pa so mu odsvetovali tudi vsi turistični vodiči. A Osman ostaja optimist: “Verjamem, da bo Mogadiš nekega dne zaživel v miru in stabilnosti. V središču mesta sem že postavil dva hotela, zdaj pa sem kupil še zemljišče ob obali, da zgradim hotel tudi tu,” je dejal.

Po več kot 20 letih nasilja je iz države septembra le prišla spodbudna novica, saj so na volitvah izvolili prvega predsednika po več desetletjih. Somalci verjamejo, da je to dober znak, da bi se na severovzhod afriške celine vrnil mir, z njim pa tudi upanje in priložnosti za razvoj.

Diaspora se vrača
V Mogadišu se nekaj takega že dogaja, saj v zadnjih mesecih mesto doživlja pravi gospodarski razcvet, čeprav je stopnja varnosti še vedno zelo nizka. V državo so se namreč začeli vračati mnogi izseljenci, ki si želijo sodelovati pri obnovi države, pomagajo pa jim tudi poslovneži, ki države niso zapustili niti v najhujših letih. Eden takšnih je tudi že omenjeni Osman, ki se je pohvalil, da so v njegovih mestnih hotelih že prenočevali Britanci in Američani. “Prišlo je že več kot 20 turistov. Navdušeni so bili nad pogledom na našo čudovito obalo, ki kar čaka, da se spremeni v turistično točko,” je poln načrtov.

In ni edini, saj v Mogadišu, sicer porušenem in od krogel preluknjanem od dolgoletnih spopadov med različnimi skupinami, v zadnjem času brnijo delovni stroji, ki drugo za drugo postavljajo nove stavbe. “Novogradnje so znak, da prihaja mir. Somalci, ki so se vrnili iz ZDA in Evrope, so zelo optimistični in želijo tu postaviti svoja podjetja.”

Povezati državo s svetom
A ne raste le želja po trgovanju in turizmu, ampak tudi telekomunikacijska omrežja in predvsem letalski promet. Zdaj na dan z letališča opravijo 15 notranjih in mednarodnih letov, kar je glede na prejšnja leta visoka številka. “Imamo vzpostavljenih šest letalskih povezav, a povpraševanje je ogromno, saj se javlja vse več tujih letalskih prevoznikov, ki se želijo vrniti v Somalijo,” je dejal Osman Abdulah, lastnik spletne turistične agencije, ki se je v domovino iz ZDA vrnil leta 2010.

“To je bilo ogromno tveganje. Pred leti si nisem upal niti sam na ulico, vožnja z avtom je bila nekaj nepredstavljivega,” se spominja. A ta slika je k sreči izginila, razmere so se močno popravile. Oživelo je tudi mogadiško pristanišče, ki je glavno okno v svet. Dolgo je skoraj samevalo, danes pa žerjavi pretovarjajo tovor s trgovskih ladij – predvsem gradbeni material, hrano in gospodinjske pripomočke.

Odvisni od pomoči iz tujine
Državi uspe tako pobrati vse več prihodkov od carinskih dajatev, a somalijsko gospodarstvo še vedno živi predvsem od pomoči, ki so jo državi namenile tuje vlade, relativno varno poslovanje pa omogočajo pripadniki misije Afriške unije, imenovane AMISOM. Vladne varnostne sile so islamsko militantno skupino Al Šabab, ki je povezana tudi z Al Kaido, sicer pregnale iz mesta, a odpadniki se ne predajajo in še vedno občasno izvedejo kakšen samomorilski napad.

“Na splošno je položaj v tem trenutku kar dober. Varnostne sile imajo položaj pod nadzorom, v Mogadišu ni slišati veliko strelov, na ulicah je razsvetljava, diaspora se vrača, novogradnje rastejo kot gobe po dežju, posel izkorišča nove priložnosti,” je dejal brigadir Michael Ondoga, poslovnež Osman pa mu pritrjuje: “Stvari še nikoli v bližnji zgodovini niso kazale tako dobro. Če bi vsaj tako ostalo …”

Vir: A.P.J., www.rtvslo.si

 


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]
 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.