fbpx

Valerija Čarman: Otrokom zdravja in njihovim družinam mirne sanje

D.ecembrska, Pogovori

Valeriji Čarman so leto 2019 zaznamovali Junakih 3. nadstropja. Njihov smeh in iskrice v očeh na ulici Škofje Loke odtehtajo vseh 364 dni leta 2019 in še veliko dogodkov. Kateri?

Če bi lahko, bi več vrtnarila. Vendar se je odločila, da svoj dragoceni čas posveti bolnim otrokom in njihovim staršem. Z nami je Valerija Čarman spregovorila o tem, kaj ji največ pomeni.

Kateri dobri mož vas je prvi obiskoval in vam najbolj ostal v spominu – Miklavž, Božiček, Dedek Mraz … ali kar oče in mama?

Sem generacija, ki je praznovala Dedka Mraza, Božič je bil samo družinski večer, darila pa je nosil mož s sivo kučmo in belo brado Dedek Mraz. Za Miklavža sem prvič slišala, ko sem se preselila na deželo k možu. Škofjeloški dolini imata bogato tradicijo Miklavževanja, dobri mož s spremstvom hodi od hiše do hiše. Krasen običaj, nepozabni spomini za otroke.

Imate radi presenečenja?

Joj, žal ne. Nimam rada presenečenj. Sem perfekcionist in presenečenja niso najljubši del takega karakterja.

Kaj vam pomeni obdarovanje?

Kdor pravi, da mu obdarovanje nič ne pomeni ali laže ali se spreneveda. Ljudje smo socialna bitja in pohvale, pokloni in drobne pozornosti bogatijo naše odnose. Z njimi pokažeš nekomu, da ga ceniš, imaš rad in izstopa od drugih ljudi okoli tebe. In obratno. Prejeti iskreno darilo od iskrene osebe je sreča. Ne maram pa preveč bogatih daril, niti jih ne poklanjam. Hkrati nikoli ne poklonim denarja. Denar ni darilo. Najraje imam darila moje mame. Zaradi čestitke, ki jo priloži. V čestitko vedno napiše kaj prelepega in na koncu napise … tvoja mami… Vse čestitke hranim.

Kateri je vaš najljubši praznik in kako ga najraje preživite?

Moja najljubša praznika sta Božič in Velika noč. Božič z Ivom vedno praznujeva z mojo družino, zadnja leta pri bratu, ker ima nečak Žan takrat rojstni dan. Moja družina je moja osnovna celica sreče.

Veliko noč praznujemo vsi skupaj na Bledu pri mojih starših. To sta praznika, za katera se že za leto 2040 ve, kje bosta ???.

Takrat se tudi obdarimo. Mi se radi obdarujemo. Tudi za Veliko noč se obdarimo.

Kako ponavadi izročite darilo?

Darilo je izjemno pomembno. Od doma sem naučena, da se vsako darilo lepo zavije, doda sporočilo ali čestitko. Zavijanje daril je bil pri nas doma ritual. Papirji trakovi škatle, vse je mami položila na mizo in veselica se je začela. Neskončno sem ji hvaležna tega vzorca, ki ga nosim s seboj. Nikoli ne predam darila, ki je kupljeno mimogrede. Tudi v trgovini, katere lastnik sem, smo uvedli dolga leta nazaj brezplačna zavijanja daril. Ljudem to res veliko pomeni. Da darilo odnesejo zavito kot DARILO.

Če bi lahko podarjali vrednote, katere bi najpogosteje izbrali?

Uf, žal nam vsako leto neznano kam uide kakšna. Verjetno je krivda na strani tempa življenja. Vrednote so kao nepomembne, oziroma nepotreben balast pri hitenju skozi življenje, ki ga obvladuje denar. Žal. In potem smo pri žalostnem dejstvu, da se ne pozdravljamo več, da je beseda prosim prej izjema kot pravilo. K sreči imam okoli sebe ljudi, ki imajo pogum moč in ljubezen in čas ki ga potrpežljivo delijo z menoj.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Če bi si lahko zaželeli karkoli, kaj bi to bilo?

Ker poleg najinega dela ves svoj prosti čas namenjava Junakom 3. nadstropja, to so otroci oboleli z rakom, si najbolj, ampak res najbolj na tem svetu želim, da bi imela svoj prosti čas za vrtnarjenje. Kar pomeni, da ne bi noben otrok več zbolel. To si želim skoraj do bolečine. Tem otrokom zdravja in njihovim družinam mirne sanje.

Ali ob koncu leta naredite pregled ali kot rečemo – letno bilanco?

Letošnje leto bom pa skoraj morala. Toliko tega se je zgodilo, da bo bilanca skoraj nujna. Postaviti vrstni red. In ponovno smo pri Junakih 3. nadstropja. Njihov smeh in iskrice v očeh na ulici Škofje Loke odtehtajo vseh 364 dni leta 2019. Ponos, da so lahko tekli kot vsi ostali zdravi otroci . Tega dne ne bom pozabila še 1000 let. Potem je verjetno potrebno omeniti Žaromet leta, čeprav mi tam zaradi šoka manjka par minut. In konec koncev Naj osebnost leta v Škofji Loki.

Bilo je čudovito leto. S poudarkom, da najlepši mesec šele prihaja.

Kaj vam pomeni #drugdrugemudarilo?

Mi vsi smo nekomu darilo in nam je nekdo darilo. Trdno verjamem v to in zelo podpiram. Prijaznost je zastonj in s pentljico nasmeha je to idealno darilo. Meni najlepše darilo.


Sledite nam


RSS Ustavi se!