fbpx

Večno mesto Rim

Potovanja

Vzpon Rima je temeljil na združitvi grške in etruščanske dediščine.

Rim se je iz majhne latinske vasice spremenil v pomembno politično, arhitekturno in kulturno središče, zgrajeno na sedmih gričih. V samem centru leži najmanjša neodvisna država na svetu, Vatikan, dom papeža in sedež rimskokatoliške cerkve.

Pogled na Vatikan 

Vzpon Rima je temeljil na združitvi grške in etruščanske dediščine ter je odločilno vplival na razvoj ostalih mest. V času mogočnega Rimskega imperija je bilo mesto administrativno središče z oblastjo na celotnem ozemlju med Britanijo in Mezopotamijo. Danes je v njem sedež italijanske vlade in mestne oblasti ter dom skoraj treh milijonov Rimljanov.

Fontana di Trevi 

Mesto je polno arhitekturnih nasprotij in ni nenavadno, če sprehod začnemo med ogromnimi palačami, avenijami in bazilikami ter ga zaključimo v majhni ulici srednjeveškega izgleda z ljubkimi hišicami in cerkvicami.

Kolosej

Zgodovinski center mesta je na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Fontana di Trevi, v katero vrzite kakšen kovanec za srečo in na ponovno vrnitev, Kolosej in Vatikanski muzej so med najpriljubljenejšimi turističnimi točkami v Italiji. Prav tako ne bomo mogli mimo trga Sv. Petra in Vatikanske cerkve. Španske stopnice so najlepše proti večeru, ko sonce zahaja, in se nam odpira lep pogled na vrvež v spodnji ulici.

Španske stopnice 

Večina pomembnih oglednih točk je v zgledni bližini glavne železniške postaje, Stazione Termini. Poleg tega pa se sprehodimo tudi do nekoč pomembnih etruščanskih središč, kot sta Tarquinia in Cerveteri, Tivoli z antično Hadrijanovo vilo in renesančno vilo D’Estein Ostio, nekoč pomembno rimsko pristanišče.

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.
 • Zaveza Sloveniji: prostor za odprto komunikacijo
  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je podprlo javno pobudo, saj pristna in odprta komunikacija v praksi pomeni pogoje za uresničevanje strateških usmeritev ministrstva in Vlade pri uresničevanju svojih ciljev.
 • Kako utišati glas notranjega kritika
  Vsi imamo notranjega kritika. To je glas znotraj nas, ki nam šepeta, da nismo dovolj pametni, močni, sposobni, talentirani, privlačni, izobraženi. S tem prebuja dvom in nezaupanje v naše moči in sposobnosti. Del nas je prepričan, da nas ta glas varuje, zato mu verjamemo. Vendar notranjega kritika lahko tudi utišamo!