fbpx

Večno mesto Rim

Potovanja

Vzpon Rima je temeljil na združitvi grške in etruščanske dediščine.

Rim se je iz majhne latinske vasice spremenil v pomembno politično, arhitekturno in kulturno središče, zgrajeno na sedmih gričih. V samem centru leži najmanjša neodvisna država na svetu, Vatikan, dom papeža in sedež rimskokatoliške cerkve.

Pogled na Vatikan 

Vzpon Rima je temeljil na združitvi grške in etruščanske dediščine ter je odločilno vplival na razvoj ostalih mest. V času mogočnega Rimskega imperija je bilo mesto administrativno središče z oblastjo na celotnem ozemlju med Britanijo in Mezopotamijo. Danes je v njem sedež italijanske vlade in mestne oblasti ter dom skoraj treh milijonov Rimljanov.

Fontana di Trevi 

Mesto je polno arhitekturnih nasprotij in ni nenavadno, če sprehod začnemo med ogromnimi palačami, avenijami in bazilikami ter ga zaključimo v majhni ulici srednjeveškega izgleda z ljubkimi hišicami in cerkvicami.

Kolosej

Zgodovinski center mesta je na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Fontana di Trevi, v katero vrzite kakšen kovanec za srečo in na ponovno vrnitev, Kolosej in Vatikanski muzej so med najpriljubljenejšimi turističnimi točkami v Italiji. Prav tako ne bomo mogli mimo trga Sv. Petra in Vatikanske cerkve. Španske stopnice so najlepše proti večeru, ko sonce zahaja, in se nam odpira lep pogled na vrvež v spodnji ulici.

Španske stopnice 

Večina pomembnih oglednih točk je v zgledni bližini glavne železniške postaje, Stazione Termini. Poleg tega pa se sprehodimo tudi do nekoč pomembnih etruščanskih središč, kot sta Tarquinia in Cerveteri, Tivoli z antično Hadrijanovo vilo in renesančno vilo D’Estein Ostio, nekoč pomembno rimsko pristanišče.

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]
 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.