fbpx

Olivno olje so pridelovali že v starem veku

Novice

To vrsto olja so že pred 6000 leti pridelovali v Siriji in Izraelu, v Evropo pa so oljko prinesli Feničani.

Tudi na grškem otoku Kreti so našli prve sledi pridelave oljčnega olja iz srednjega veka, kmalu pa se je uporaba plodov oljke razširila po celotnem sredozemskem področju.

Vemo, da še danes rastejo oljke, ki so sredozemske staroselce že pred 2000 in več leti oskrbovale s surovino za razsvetljavo (oljenke), zdravilstvo, sakralne namene in seveda za prehrano. Nenazadnje je prav oljka ena od najbolj opevanih in čaščenih rastlin naše zgodovine. Spomnimo se le Sofoklesa, ki oljko opisuje kot blaženo, neukrotljivo in nesmrtno.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko gozd zapolni praznino
  Poslušam, ko ne vem, kam. In grem tja, kjer je moja duša doma. Vprašam in slišim. In vem, kaj mi povedati ima, narava. Znova in znova. Pojdi v gozd. Bodi, kot da nisi nič. Šele prazen lahko postaneš spet poln in šele praznina naredi prostor zate, pravega tebe.
 • Obstaja naravni talent za komunikacijo ali se tega naučimo?
  Komuniciranje je del našega vsakdana. Ne moremo ne komunicirati. Vse, kar počnemo, je komunikacija.
 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.