fbpx

Olivno olje so pridelovali že v starem veku

Novice

To vrsto olja so že pred 6000 leti pridelovali v Siriji in Izraelu, v Evropo pa so oljko prinesli Feničani.

Tudi na grškem otoku Kreti so našli prve sledi pridelave oljčnega olja iz srednjega veka, kmalu pa se je uporaba plodov oljke razširila po celotnem sredozemskem področju.

Vemo, da še danes rastejo oljke, ki so sredozemske staroselce že pred 2000 in več leti oskrbovale s surovino za razsvetljavo (oljenke), zdravilstvo, sakralne namene in seveda za prehrano. Nenazadnje je prav oljka ena od najbolj opevanih in čaščenih rastlin naše zgodovine. Spomnimo se le Sofoklesa, ki oljko opisuje kot blaženo, neukrotljivo in nesmrtno.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.