fbpx

Velikonočni otok Rapa Nui, popek sveta

Novice

Tri dogodivščin željna dekleta smo se na popotovanju po Južni Ameriki odpravile raziskovat, zakaj so si prvi prišleki iz Polinezije izmed vseh večjih, bolj plodnih, rodovitnih in bogatejših otokov cele Oceanije izbrali prav Rapa Nui, ta osamljeni, najbolj oddaljeni naseljeni otok na svetu, ki je prežet z misteriozno energijo. Popek sveta ga še danes imenujejo […]

Tri dogodivščin željna dekleta smo se na popotovanju po Južni Ameriki odpravile raziskovat, zakaj so si prvi prišleki iz Polinezije izmed vseh večjih, bolj plodnih, rodovitnih in bogatejših otokov cele Oceanije izbrali prav Rapa Nui, ta osamljeni, najbolj oddaljeni naseljeni otok na svetu, ki je prežet z misteriozno energijo. Popek sveta ga še danes imenujejo domorodci.

Spustimo se z izvidniške točke na vulkanu Ranu Raraku, ki je bil nekoč »tovarna« velikih in mogočnih glav iz črnega vulkanskega tufa (maoi), po katerih slovi Velikonočni otok. Od tukaj opazujemo in primerjamo zeleni gozdiček, kjer na svojem ranču kraljuje Johnny, eden redkih domorodcev, ki na tradicionalen način še izvaja obrede, kot so to počeli predniki njegovega klana. Ozemlje Rapa Nui je bilo do prihoda belcev razdeljeno med klane in natanko se je vedelo, kje so mejkih prebivalcev, ki so polinezijskega videza, v sorodu. Medtem ko si postavljamo šotor na mehki travici pod evkaliptusom, se okoli nas gnetejo radovedne anoreksič ne mačke in še bolj anoreksična psa, ki sta prostovoljno zaprisegla, da bosta naša osebna telesna stražarja štiriindvajset ur na dan. Tega sta se resnično držala, saj sta se vso noč smukala okrog šotora, renčala in lajala na vse živo in neživo, tako da smo od tega imele več škode (nenaspanost) kot koristi.

Besedilo in fotografije: Iza Verdel

Več si lahko preberete v avgustovskem Horizontu >>>

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!