fbpx

Z direktnim vlakom vsak dan do Trsta, tržaškega letališča, Vidma in nazaj

Aktivnosti, Kolesarjenje, Zanimivosti

Nekoč smo v Trstu množično kupovali najboljše kavbojke, mesto pa je za marsikoga še vedno meka za nakupovanje oblačil. Malokdo pa pozna njegove številne zgodovinske in arhitekturne znamenitosti ter prijetne kotičke za dobro kavo. Odkar je mesto spet povezano s Slovenijo z direktnimi vlaki, postaja to eden najbolj udobnih, sproščenih in tudi ugodnih izletniških namigov.

Veliki trg ob obali Tržaškega zaliva je največji trg ob morju v Evropi. Zgrajen je bil v času Avstro-Ogrske monarhije, ko je bil Trst njeno glavno pristanišče. Trg zedinjenja Italije obkrožajo veličastne in pomembne zgradbe, v bližini pa so tudi pomembni zgodovinski spomeniki, lokali in prodajalne. Tu boste ujeli tudi najlepše ozadje za kakšen »selfie« in si pred mrakom ogledali čudovit sončni zahod. S trga do železniške postaje je kratek 10-minutni sprehod.

Dvorec Miramar – vez med Slovenci in Mehiko

Spoznajte zanimivo zgodbo nadvojvode Maksimiljana in njegove soproge Šarlote Belgijske. Maksimiljan je bil mlajši brat cesarja Franca Jožefa. Na povabilo Napoleona III je odplul v Mehiko in se leta 1864 okronal za mehiškega cesarja. V dve leti trajajočem uporu Mehičanov je izgubljal podporo in sredstva, zato je brata zaprosil za pomoč. V Ljubljani so izdali poziv prostovoljcem za priključitev Maksimiljanovim silam v Mehiki. Na poziv se je zglasilo okoli 6000 prostovoljcev, ki jih poznamo pod imenom »meksikajnarji«. Iz zbirališča v ljubljanski Cukrarni so prek Trsta odpotovali do Mehike, da bi pomagali ohraniti vladavino. Njihovo zgodbo in tudi zgodbo Maksimiljana in Šarlote sta v izredno barviti stripovski zgodbi opisala Pušavec in Smiljanić v stripu Meksikajnarji. Idealno čtivo za potovanje z vlakom v Trst.

Sproščanje ob najboljši kavi

Šele ko večkrat okusite dobro kavo, jo znate prepoznati. Poznavanje kave se lahko primerja s poznavanjem vina. Tudi pri kavi okušamo različne note okusov in vonjav. Italijani so znani poznavalci kave v vseh oblikah. Zgodovinsko znane kavarne v Trstu so Caffé Tommaseo, Caffé San Marco, Caffé degli Specchi, Tergesteo, Stella Polare. Na Velikem trgu (Piazza Unità d´Italia ) pa že od leta 1839 stoji kavarna Caffè degli Specchi, ki je ena najbolj znanih, z lepim pogledom na velik trg in gibanje obiskovalcev mesta.

Od 5. do 14. oktobra v Trstu poteka ena največjih jadralskih prireditev v Evropi, Barkovljanka. Vsako leto si jo ogleda več tisoč obiskovalcev. Pogled na morje in številna jadra ima res poseben čar. Pot z vlakom v Trst brez iskanja in plačevanja parkirišč pa je zagotovo najbolj praktična izbira.

Dober izkoristek časa na poti z vlakom

Od septembra je ponovno vzpostavljena direktna povezava med Slovenijo in Italijo, ki jo upravljajo Slovenske železnice v sodelovanju s Trenitalio. Kaj je lahko lepšega, kot že čas na poti izkoristiti za druženje, za sproščeno gibanje, lep pogled skozi velika panoramska okna vlaka. Tudi uporaba tehnologije, tipkanje sporočil, uporaba številnih aplikacij in telefoniranje so na taki poti varni. Na vlaku so na voljo tudi 220 V električne vtičnice za polnjenje mobilnih aparatov, tabličnih računalnikov in podobno. Če potujete z družino, boste prostornost vlaka še toliko bolj cenili, prav tako bližino toaletnih prostorov. Na vlak lahko vzamete tudi kolo ali hišnega ljubljenčka.

V center Trsta za samo osem evrov

Direktni vlak vozi vsak dan dvakrat v obe smeri. Jutranji z odhodom iz Ljubljane ob 5.57 pelje do Trsta ter naprej do letališča Ronke in Vidma, popoldanski z odhodom iz Ljubljane ob 16.10 pa do Trsta. Povratek direktnega vlaka v Ljubljano je ob 9.01 iz Trsta in ob 17.54 iz Vidma. Vozni red je organiziran tako, da v Trstu omogoča dnevne povezave z regionalnimi vlaki do letališča Ronke, Vidma, Pordenona, Trevisa in do Trbiža v smeri Beljaka, ter povezave s hitrimi vlaki Freccarossa do Padove, Milana, Torina, Bologne Firenc, Rima in nazaj.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Več načinov potovanja do Trsta

Slovenske železnice poleg omenjene povezave še vedno ponujajo tudi povezavo z direktnim SŽ busom z železniške postaje Ljubljana do železniške postaje Trst in nazaj. Prav tako povezavo z lokalnimi vlaki do Opčin in od tam prestop na lokalni avtobus do Trsta. z začetkom naslednjega leta bo za to povezavo vzpostavljena prodaja multimodalne čezmejne regijske vozovnice za relacijo Ljubljana–Trst in obrnjeno, ki bo povezala železniški prevoz do Opčin z avtobusnim prevozom do Trsta. Tako bodo lahko potniki na tej relaciji potovali z eno vozovnico, ki jo bodo kupovali prek aplikacije, naložene na svojih mobilnih telefonih. Uvedba multimodalne čezmejne regijske vozovnice poteka v okviru evropskega projekta CONNECT2CE znotraj programa INTERREG srednja Evropa, v katerem sodelujemo skupaj s Prometnim institutom Ljubljana, d. o. o., italijanskim partnerjem CEI (Central European Initiative) in tržaškim avtobusnim prevoznikom Trieste Trasporti.


Sledite nam


RSS Ustavi se!