fbpx

Toronto – reka knjig je preplavila ulice

Kultura, Zanimivosti

Kako bi izgledalo mesto, če bi namesto avtomobilov ceste preplavile knjige?

Reka knjig opozarja na problem cestnih zastojev.

Toronto je preplavljen z avtomobili, tako da se vožnja pogosto sprevrže v nočno moro z zgrešenimi zelenimi lučmi na semaforjih in vozniki, ki nepredvidljivo pospešujejo in zavirajo, da bi čim hitreje prišli na cilj.

Umetnik Luzinterruptus je Toronto napolnil z 10.000 knjigami. Umetniška instalacija, z imenom “Literatura proti Prometu”, je pred tem zaprla ceste v Madridu, New Yorku in Melbournu ter služi kot opomin na prezasedene ceste in nudi oddih od običajnega mestnega vrveža. Organizatorji so želeli, da bi literatura zavzela ulice in zavladala javnemu prostoru.

50 prostovoljcev je 12 dni pripravljalo razstavo. Knjige in njihove strani so osvetlili s šibko lučjo, ki spominja na kresničke ob vodi. Podarili so jih različni donatorji, obiskovalci pa so lahko knjige vzeli s seboj domov in jih na takšen način reciklirali.

Metka: “Kot piše že Poli so največje znamenitosti Sky Dome, pa CN Tower, Casa Loma. Imaš pa še mnogo manjših in sicer je cel kup muzejev-tehnični, muzej s čevlji, pa seveda njihove znamenite četrti-npr. kitajska. V torontu se najbolj splača potovati s podzemno, ker prideš res povsod, zunaj mesta pa z go-trainom. Obvezno se splača iti na Niagara slapove, tu mogoče prestopiti mejo in oditi na ameriško stran.”

Vir: Mothernaturenetwork

Preberi tudi: 9 nasvetov kako do poceni letalske karte

Mnenja in izkušnje na forumu: Kam in kako na počitnice


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se je zadeva že “pozabila”, sem oblečen v to majico prišel k pouku.
  Sem prof. umetnosti na srednji šoli. K nam se je vpisal fant (naj mu bo ime) Jon. Imel je široko paleto prilagoditev zaradi posebnih potreb. Tako je pri mojem predmetu tri mesece, kot zadnja tri leta v OŠ, samo sedel in ni ustvarjal. Nekako mi je le uspelo, da se je le lotil risbe roke. […]
 • Nataša Jeza Kotnik: Hej, Ti, kaj pa sreča?
  Njena velika želja je bila, da bi zjutraj brala. Če vstaneš uro prej in bereš, je to 365 ur dodatnega branja na leto. Če povprečno preberemo knjigo v enem tednu, to pomeni 52 knjig na leto. In se je začelo.
 • Alenka Resinovič REZA: Hej, Ti, kaj pa sreča?
  Ljudje smo socialna bitja in druženja, dotiki, nasmehi in ukvarjanje s tistimi, za katere nam je mar, bi morali biti na prvem mestu. Žal nam je v zadnjem času vse ...
 • “V redu je, vzemi!” – za natečaj
  Pri srcu me je pogrelo, pomahala sem fantu z novimi japonkami, ostalim razdelila še nekaj čokoladic in zapustila vas. Polna. Ljubezni, sreče, upanja.
 • Iza Sia Login: Hej, Ti, kaj pa sreča?
  V tem trenutku bi bila najbolj srečna če bi bili vsi ljudje sposobni aboslutne resnice glede trenutne svetovne situacije (tako mediji, strokovnjaki, politiki, poslovneži in ostali Zemjani) in bi s skupnimi močmi soustvarjali realnost in prihodnost.