fbpx

Na letalo z otroki

Potovanja

Ko smo šli prvič mi je sin pri pristanku rekel: “Mamiii, a smo zeee? Glemo se enklat.”

Vsi smo že bili tam. Starš z otrokom v naročju se vkrca na letalo in vsem zastane dih, upajoč, da družina ne bo sedela poleg nas. Zdaj pa je situacija obrnjena in ste vi starš, ki potuje z otrokom. Kako se izogniti uresničitvi strahov sopotnikov in ne nazadnje, vašim lastnim?

pikapolonica123: “Z manjšimi otroci je najlepše potovati z letalom. Prvič je tudi mene skrbelo a sem kmalu prišla do spoznanja da kompliciram samo jaz in da so bile vse skrbi popolnoma brez veze. Otroci na letalu uživajo, še posebej jim je všeč ko jim stevardesa prinese sendvič in sok in tudi do Grčije let mine zelo hitro. Ko smo šli prvič mi je sin pri pristanku rekel:” Mamiii, a smo zeee? Glemo se enklat.”

# Preučite pravila

Otroci, mlajši od dveh let lahko skoraj pri vseh letalskih družbah letijo kot »otrok v naročju«, s čimer se izognete plačilu polne cene (včasih je celo zastonj na notranjih letih), vendar otroci ne dobijo lastnega sedeža. Za otroke starejše od dveh let je potrebno plačati polno ceno karte, v obeh primerih pa morate zanj narediti rezervacijo. Če letalo ni polno zasedeno, povprašajte ali se lahko z otrokom presedete na prazne sedeže in pridobite prostor.

# Planirajte vnaprej

Ko ste enkrat z otrokom na letalu, pride na vrsto malo bolj zakompliciran del: Poskrbeti je potrebno, da bodo otroci zadovoljni. Z nekaj priprave boste uspeli. Ta del se začne še pred vkrcanjem na letalo, posebej, če letite z res majhnim otrokom. Poskrbite, da bo otrok vedel, kaj se bo dogajalo na tej avanturi, vključno z varnostnimi pregledi, vkrcanjem in poletom samim. Pri tem vam lahko pomagajo knjige in DVD-ji na to temo, ki jih pogledate skupaj z vašim malčkom. Zelo priporočljivo je let planirati v času, ko ta običajno spi. Ali lahko spi pri hrupu ali je navajen spati v tihem in temnem prostoru? Če velja prvo, potem poskusite najti let v času njegovega počitka in mu dovolite, da se potopi v sanje. Dojenčki bodo najverjetneje na letalu zaspali, sploh, če jih boste prej nahranili. Če pa menite, da bo letalo prehrupno za spanje, planirajte let v jutranjih urah ali v času, ko bo otrok najbolj svež in spočit.

# In … gremo

Na dan odhoda bodite na letališču dovolj zgodaj in dovolite otroku, da hodi naokoli in raziskuje. Izkoristite prazno letališče in igralne površine. Otrok bo moral na letalu dolgo časa sedeti pri miru, tako da mu dovolite, da sprosti nekaj energije pred letom. Pri sebi imejte vedno zavitek prigrizkov. Izognite se sladkorju in mu raje privoščite beljakovinske priboljške. Mleko pomaga pri izravnavanju pritiska v ušesih in ima uspavalni učinek. Kupite ga pred poletom, saj ni nujno, da ga imajo na zalogi v letalu. Ne pozabite tudi na zavojček presenečenj v torbi, kar bo razveselilo in zaposlilo najmlajšega. In najpomembneje – vedno pričakujte najslabše, čeprav upate na najboljše. In ne glede na to kaj se bo zgodilo med letom, si zapomnite, da bo vse poplačano s prihodom na želeno destinacijo.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!