fbpx

Z vlakom na Martinovanje na Kras

Dogodki, Kraška

Poletje se je komaj dobro končalo in že je tukaj jesen. Še vedno topli in ravno prav dolgi dnevi kar kličejo, da se odpravimo na izlet in si privoščimo uživanje v bogatih barvah in sadovih tega rodovitnega letnega časa.

Spet trte obrodile so vin’ce nam sladko

Trte so bogato obrodile in marsikje so že končali s trgatvijo, priljubljenim opravilom, ki bolj kot delo pomeni druženje in srečanje z družino in prijatelji. Stisnjeno sladko grozdje tako že čaka, da čas in narava opravita svoje in da Sv. Martin “naredi iz mošta vin'”.

To je prav poseben čas, še posebej na Krasu, kjer je november že tradicionalno zelo živahen mesec. Letošnje Martinovanje bo tam najdaljše doslej! V času med 7. in 15. novembrom vas vabijo medse s številnimi prireditvami in krasnimi doživetji. V Štanjelu, Sežani in prikupnih kraških vasicah bodo takrat namreč potekala martinovanja, kjer se boste poleg pokušine vin lahko razvajali tudi s prvovrstnimi kulinaričnimi dobrotami.

Štanjel, biser Krasa

Ko boste že na Krasu, si vzemite čas za ogled prekrasnega Štanjela. Ta srednjeveška vasica predstavlja biser srednjeveške arhitekture in kulture. Vsakič znova očara s svojo ljubkostjo in plemenito držo na kraški vzpetini.

Štanjel je eno najstarejših naselij na Krasu, z markantno, edinstveno veduto. Terasasto grajena vas s svojimi značilnimi zgradbami se razprostira na griču Turn. Obrambni stolpi, grajski kompleks, cerkev sv. Danijela, stisnjene hiše in Ferrarijev vrt so prepoznavni simboli Štanjela, zaradi katerih je le-ta tudi edinstven kulturni spomenik.

Sprehodite se po ozkih uličicah v gručo stisnjenih hišk, oglejte si razstave v gradu in prelep grajski kompleks, predvsem pa si vzemite čas in globoko zajemite sapo v prekrasnem vrtu vile Ferrari. Tako prelep vrt s parkom kot obnova same vile Ferrari sta delo znanega arhitekta in takratnega župana Maksa Fabianija, ki je Štanjelu vtisnil svoj pečat.

KRASno Martinovanje

Da pa ne bomo ob vseh lepotah žejni in lačni, bodo na Krasu obilno poskrbeli tudi za to. Vinarji bodo v tem času v ospredje postavili svoja vina, gostinci pa bodo obiskovalcem postregli z martinovim krožnikom. Pršut, olive, domač kruh in siri, v spremljavi izvrstnih vin, v prelepi idilični kraški pokrajini – le kaj je lahko lepšega kot to?

Še lepše je, če si vse to lahko privoščite brez skrbi! Kdo bo vozil, kje bomo našli parkirno mesto, s koliko avtomobili gremo – vsa ta vprašanja odpadejo, če se odločite za res praktično, udobno in predvsem varno možnostjo prevoza in se na takšen izlet odpravite z vlakom! Martinovanje bo tako lahko res bolj veselo in sproščeno, predvsem pa brezskrbnejše in varno, seveda tudi ob upoštevanju priporočil NIJZ-ja glede koronavirusa.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Veselo  in brezskrbno – z vlakom!

Doživite edinstven dogodek, kjer se spojita vino in kulinarika Krasa! Odpravite se tja z vlakom in tako popolnoma sproščeno praznujte ta praznik rodovitnosti narave in lepoto jeseni.

Slovenske železnice vam omogočajo številne popuste in ugodnosti za prevoz na martinovanje na Krasu. Posebna vozovnica IZLETka vam za 15 evrov omogoča  neomejena potovanja v obdobju 5 dni: ob sobotah, nedeljah in praznikih; turist vikend vam nudi do 30 odstotkov popusta za povratna potovanja ob sobotah, nedeljah in praznikih; skupine 6 ali več potnikov imajo do 50 odstotkov popusta. Še več ugodnosti najdete na spletni strani SŽ.


Sledite nam


RSS Ustavi se!