fbpx

Z vlakom do poletnih užitkov na naravnih kopališčih v Sloveniji!

Aktivnosti, Zanimivosti

Oh, kako prija osvežitev v hladni vodi.

Poletje, vročina in iskanje sence. Kako obrabljeno v teh dneh… Oh, kako prija osvežitev v hladni vodi. Poletje je čas, ko v vročih dneh samodejno zahrepenimo po plavanju ali vsaj namakanju in čofotanju v prijetno ohlajeni reki ali jezeru. Že sam pogled na kristalno modro ali zelenkasto vodo je pomirjujoč in osvežujoč.

Sploh, če najdemo primerno senco ob vodi, razprostremo ležalnik ali kopalno brisačo, odpremo piknik košarico ali prenosno hladilno torbo s pijačo, ter uživamo v tem, kar smo si za ta dan izbrali.

Za vas smo pogledali, katera naravna kopališča v Sloveniji so za ta čas najbolj primerna, kam vse se lahko podate (izbor je omejen, možnosti je zagotovo še več) in do marsikaterih omenjenih se lahko za spremembo odpravite tudi z vlakom, avto pa lepo pustite doma. Avantura bo še bolj zanimiva, slajša ter brezskrbna!

Blejsko jezero

Priljubljena izletniška točka v poletnih dneh, ki je še bolj vabljiva v teh pasje vročih poletnih dneh. Okoli jezera je več  primerno urejenih kopališč. Velika Zaka je priljubljena in se nahaja v bližini kampa, kopalci imajo na razpolago celo tuše, v bližini je urejeno makadamsko parkirišče, če avta vseeno ne morete pustiti doma.

A bi bilo škoda – sem se da namreč prav lepo priti z vlakom! Domačini gredo zaradi gneče sicer raje na kopanje v Malo Zako (ta se nahaja pri veslaškem centru), kjer sta na voljo tako travnata kot asfaltirana obala z lesenimi pomoli. Lahko se odpravite tudi na Grajsko kopališče, ta je na slikoviti lokaciji pod visoko skalo Blejskega gradu.

Železniška postaja Bled Jezero  je v neposredni bližini jezera. Okoli 5 minut hoje vas loči do kopališča pri Veslaškem centru oziroma 10 min hoje do kopališča Zaka.

Zbiljsko jezero in camp Dragočajna

Zbiljsko jezero je že dolgo izjemno priljubljena izletniška točka.  Jezero je nastalo leta 1953, ko so zajezili reko Savo. Umetno jezero se razprostira med dvema hidroelektrarnama, in sicer Medvode in Mavčiče. V bližini Zbiljskega jezera je Dragočajna s hotelom in avtokampom ter Valburga z gradom Smlednik. Prav bližina jezera vabi na poležavanje na plaži ali kopanje v jezeru…pa tudi gostinska ponudba ni daleč.

Z vlakom se zapeljete do Medvod, kjer v TIC-u na železniški postaji dobite vse potrebne informacije, lahko pa ugodno najamete tudi kolo. Do jezera je od  železniške postaje le okoli dva kilometra.

Bohinjsko jezero

Gre za največje in najgloblje naravno jezero v Sloveniji, ki uradno sicer nima urejenega kopališča, a kopalcev in izletnikov nihče ne preganja. Najljubši plaži za domačine in prišleke sta Fužinarski zaliv in Ukanc s prodnato plažo. Voda v jezeru je zelo čista, odvisno od zunanjih temperatur in osončenosti pa se voda v jezeru ogreje na 19 do 22 stopinj Celzija. Če pridete sem z otroki, se raje odločite za Fužinarski zaliv, ker se breg tukaj le počasi spušča v globino.

Z vlakom se zapeljete do  Bohinjske Bistrice, od koder vodi  lepo urejena kolesarska pot – pot s kolesom od železniške postaje do jezera traja približno 20 minut.

Velenjsko jezero

Zaradi podzemnega izkopavanja premoga lignita so blizu Velenja nastala jezera, ki jim pravijo Šaleška jezera.  Gre za Škalsko, Velenjsko in Družmirsko, največje pa je prav Velenjsko.  Z  zelo čisto vodo, ki je še kako primerna za kopanje  v teh  vročih poletnih dneh. Okoli vseh treh jezer so speljane urejene sprehajalne poti in postavljene klopce. Semkaj radi pridejo preizkusit svojo srečo tudi ljubitelji ribolova.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Z vlakom se zapeljete do železniške postaje v Velenje in nato je pred vami približno 5 minutni kratek sprehod do jezer, kjer doživite vso lepoto in modrino jezer ter lahko spoznate tudi zgodbe rudarjev v podzemnem lignitnem svetu, ki so ga zgradili že leta 1889. V bližini kopališča je zanimiv za ogled tudi Muzej Premogovništva, kjer se spustite 157 metrov pod zemljo in doživite svet rudarjev, si privoščite tudi rudarsko malico. Obisk podzemlja je tudi prijetna osvežitev v vročih dneh.

Vodni park Radlje ob Dravi

Pravijo mu tudi koroški naravni biser! Naravno kopališče, ki se ponaša z laskavim nazivom prvega in tudi edinega biološkega bazena v Sloveniji, kjer za čistočo in kakovost vode skrbijo izključno naravni organizmi.

Vabi neokrnjena okolica reke Drave, ki  vse poletje ponuja užitke ob tem zelenem biseru.

V poletnih dneh se lahko zapeljete na potep po Koroškem. S kolesom kajpak, saj je na vlakih po Koroški progi, med Mariborom in Prevaljah, v poletnih mesecih več prostora za kolesa. Vlaki po novem vozijo po tej progi tudi ob sobotah. Na koncu pa še na ohladitev v biološkem bazenu  Vodnega parka v  Radljah ob Dravi.

Več informacij o voznih redih vlakov najdete na www.slo-zeleznice.si.

 

Foto: Pure Slovenia, Pinterest, Field Notes, WordPress, Wikipedija, Turizem Velenje

Save

Save

Save


Sledite nam


RSS Ustavi se!