Madžarska kuhinja

Novice, Potovanja

Madžari povedo, da obstajajo le trije stili kuhanja – francoski, kitajski in seveda njihov.

Madžari povedo, da obstajajo le trije stili kuhanja – francoski, kitajski in seveda njihov. Madžarska kuhinja je bila dolgo časa svetla točka v Srednji in Vzhodni Evropi. Prav tako kot Francozi in Kitajci, si dajo Madžari veliko opravka s hrano. Poglobijo se v pripravo obrokov in v zadnjih letih so prehrano spodbudno preoblikovali v bolj zdravo in manj kalorično, a vseeno enako čudovito in polno okusov. Vse več restavracij ponuja prave vegetarijanske menije, in ne le ocvrtega sira ter polnjenih gob, velik poudarek pa dajo tudi na izbiro vina. Obisk Madžarske je tako postal prava gastronomska kulinarična izkušnja. Jó étvágyat (dober tek)!

D.A.: “Nekajkrat na leto obiščem Madžarsko.

Budimpešta (recimo trgovine z oblačili) lahko ima cene v rangu Ljubljane.

Da se poiskati poceni namestitve in pa sploh odlično poceni hrano.

Vse razen Budimpešte, pa zna biti do 30 % ceneje kot pri nas.”

# Vedno prisotne začimbe

Paprika, madžarska piros arany ali rdeče zlato, je bistvena sestavina madžarske kuhinje. Ne uporabljajo je le pri kuhi, temveč jo najdemo tudi na mizi v restavraciji poleg običajnih soli in popra. Obstaja mnogo vrst suhe in sveže paprike, največkrat pa jo prodajajo kot csipős ali erős (pekoča) in édes (sladka).

# Vse se prične z juho

Madžarski obrok se vedno začne z leves (juho). Na primer s gombaleves (gobova juha) ali s húsgombócleves (juha z majhnimi jetrnimi knedli), ki je okusnejša kot se morda sliši. Sledijo še gulyásleves (golaževa juha) in jókai bableves (gosta fižolova juha ponavadi z mesom), ki je dobila ime po Mór Jókai, madžarskem Charles Dickensu. Ob Balatonu ali reki Tiszi vam postrežejo s halászlé (ribjo juho), ki vsebuje svežega krapa ali soma, paradižnik in papriko. Njena različica korhely halászlé (pijana ribja juha) naj bi bila odlična za zdravljenje mačka.

# Mesni svet

Madžari pojedo ogromne količine mesa (obstaja celo jed »meso polnjeno z mesom«). Svinjina, govedina, teletina in perutnina so najpogostejša izbira, ki jo panirajo, pečejo, kuhajo v locosu (mešanici iz paprike, paradižnika in čebule) ali spremenjeni v kreacijo z okusom paprike. Najbolj popularna jed iz paprike je gulyás ali gulyásleves, gosta goveja juha s čebulo, krompirjem v kockah in papriko, postrežena kot glavna jed. Pörkölt ali obara je bližja golažu, ki ga običajno poznamo in je pripravljena iz teletine. Če pa izberemo piščanca in papriko z dodatkom kisle smetane dobimo paprikás. Zraven ponudijo galusko, preproste knedle iz moke ali tarhonyo, jajčnih testenin v obliki ječmena. Gosja nogice in jetra ter puranja prsa so prav tako uvrščene na meni. Jagnjetina nikoli. Sladkovodne ribe fogas (smuč) in mlajši, manjši in vrednejši süllő iz Balatona ter ponty (krap) iz rek in potokov so v izobilju, a po zahodnih standardih velikokrat ponujeni razkuhani.

# Sezonska zelenjava

“Ne želite mesa? Potem pojdite v Romunijo!”, je ob neki priložnosti natakar odgovoril ljubitelju zelenjave. Ponudba sveže zelenjave in sadja je pozimi omejena, spomladi pa se začne sezona svežih jagod, malin, češenj, jabolk, hrušk in oreščkov.

Svežo solato imenujejo vitamin saláta in jo lahko kupite v sezoni zelene solate, medtem ko vse ostalo imenujejo savanyuúság, ‘kislo’, in predstavlja vse od sladko kislih kumar in vloženih paprik do kislega zelja. Tovrstne kisle zadeve se izvrstno priležejo k težkim mesnim jedem.

Zelenjavo pripravijo v obliki főzeléka, ‘dvakrat kuhane’ zelenjave. Grah, zelen fižol, leča in zelje so ocvrti ali skuhani in na prežganju zmešani z mlekom. Z nekaj rezinami mesa so primerno kosilo. Vegetarijanci lahko v restavraciji običajno izbirajo med mnogimi vrstami főzeléka, gombafejek rántvo (ocvrtih gobjih kap) ali testeninskimi jedmi s sirom kot sta túrós csusza in sztrapacska.

# Sladice

Madžari obožujejo sladke jedi in priljubljeni sladici sta Somlói galuska, gobasta torta s čokolado in stepeno smetano ter Gundel palacsinta, flambirana palačinka s čokolado in orehi, izum kuharskega mojstra Károly Gundela med obema vojnama. Bolj zakomplicirani za pripravo sta Dobos torta s plastmi čokolade in smetane ter prelivom iz karameliziranega sladkorja in rétes, štrudlj z nadevom iz maka, češenj ali skute. Privoščite si ju lahko ob čaju v cukrászdi (slaščičarni).

# Prigrizki

Mnogo mesnic ponuja tako imenovani büfé, kjer si lahko za domov kupite pečene ali kuhane kolbász (klobase), virsli (hrenovke), hurko (krvavice), pečenega piščanca in vloženo zelenjavo. Na stojnicah ob jezerih in rekah ponujajo tudi ribe. Eden najpopularnejših prigrizkov je lángos, ocvrto krompirjevo testo z različnimi nadevi, navadno s sirom in kislo smetano. Pogácsa, slano pecivo iz Turčije, je priljubljen prigrizek med ljubitelji piva.

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Mnenja in izkušnje na forumu: Kam in kako na počitnice


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Loti Palmer: Prepoznajte (narcistične) metode manipulacije
  Oseba z narcističnimi lastnostmi (ali motnjo) potrebuje občutek, da je svet okoli nje tak, kot ga vidi in razume ona, zato si za dosego tega cilja pomaga z različnimi sredstvi. Glavno med njimi je manipulacija. Spoznajte najbolj pogoste oblike in se jim z znanjem in veščinami uprite.
 • Vsak človek ima v sebi čarobno vilo
  Vsak izmed nas si je že kdaj zaželel, da bi imel čarobno moč iz pravljic in bi z njo premikal gore, si uresničeval skrite želje ali pa se maščeval ljudem, ki so nas prizadeli. Tudi jaz imam kdaj tako željo.
 • Ustavi se in prisluhni … zvokom narave … glasu tišine … sočloveku … sebi
  Kaj se zgodi, ko se naše telo umiri, pozornost prenesemo na to, kar čutimo in manj, kar mislimo, ter se prepustimo tihemu opazovanju tega, kar nas v naravi obdaja in kar se v nas naravno poraja?
 • Jasna Dolamič Gričar: Komunikacija je najtrdnejši temelj odnosov
  Dobra komunikacija je najtrdnejši temelj dobrih odnosov. To povem na vsakem srečanju, druženju, vedno, ko dobim za svoj govor priložnost. Izkazalo se je, da je moja trditev, moje prepričanje, moj moto, popolnoma pravilno, več kot pravilno, da drži kot pribito.
 • Gregor Pirc: Ko zboliš, se resno pogovoriš s seboj
  »Rak«. Že samo beseda te zdrami, kaj šele ko pomisliš, da bi se lahko zgodilo tebi. Običajno zboli nekdo iz službe, morda tvoj sosed, meni pa se to ne more zgoditi, pogosto prepričanje opiše Gregor Pirc iz društva Onkoman.