fbpx

Madžarska kuhinja

Novice, Potovanja

Madžari povedo, da obstajajo le trije stili kuhanja – francoski, kitajski in seveda njihov.

Madžari povedo, da obstajajo le trije stili kuhanja – francoski, kitajski in seveda njihov. Madžarska kuhinja je bila dolgo časa svetla točka v Srednji in Vzhodni Evropi. Prav tako kot Francozi in Kitajci, si dajo Madžari veliko opravka s hrano. Poglobijo se v pripravo obrokov in v zadnjih letih so prehrano spodbudno preoblikovali v bolj zdravo in manj kalorično, a vseeno enako čudovito in polno okusov. Vse več restavracij ponuja prave vegetarijanske menije, in ne le ocvrtega sira ter polnjenih gob, velik poudarek pa dajo tudi na izbiro vina. Obisk Madžarske je tako postal prava gastronomska kulinarična izkušnja. Jó étvágyat (dober tek)!

D.A.: “Nekajkrat na leto obiščem Madžarsko.

Budimpešta (recimo trgovine z oblačili) lahko ima cene v rangu Ljubljane.

Da se poiskati poceni namestitve in pa sploh odlično poceni hrano.

Vse razen Budimpešte, pa zna biti do 30 % ceneje kot pri nas.”

# Vedno prisotne začimbe

Paprika, madžarska piros arany ali rdeče zlato, je bistvena sestavina madžarske kuhinje. Ne uporabljajo je le pri kuhi, temveč jo najdemo tudi na mizi v restavraciji poleg običajnih soli in popra. Obstaja mnogo vrst suhe in sveže paprike, največkrat pa jo prodajajo kot csipős ali erős (pekoča) in édes (sladka).

# Vse se prične z juho

Madžarski obrok se vedno začne z leves (juho). Na primer s gombaleves (gobova juha) ali s húsgombócleves (juha z majhnimi jetrnimi knedli), ki je okusnejša kot se morda sliši. Sledijo še gulyásleves (golaževa juha) in jókai bableves (gosta fižolova juha ponavadi z mesom), ki je dobila ime po Mór Jókai, madžarskem Charles Dickensu. Ob Balatonu ali reki Tiszi vam postrežejo s halászlé (ribjo juho), ki vsebuje svežega krapa ali soma, paradižnik in papriko. Njena različica korhely halászlé (pijana ribja juha) naj bi bila odlična za zdravljenje mačka.

# Mesni svet

Madžari pojedo ogromne količine mesa (obstaja celo jed »meso polnjeno z mesom«). Svinjina, govedina, teletina in perutnina so najpogostejša izbira, ki jo panirajo, pečejo, kuhajo v locosu (mešanici iz paprike, paradižnika in čebule) ali spremenjeni v kreacijo z okusom paprike. Najbolj popularna jed iz paprike je gulyás ali gulyásleves, gosta goveja juha s čebulo, krompirjem v kockah in papriko, postrežena kot glavna jed. Pörkölt ali obara je bližja golažu, ki ga običajno poznamo in je pripravljena iz teletine. Če pa izberemo piščanca in papriko z dodatkom kisle smetane dobimo paprikás. Zraven ponudijo galusko, preproste knedle iz moke ali tarhonyo, jajčnih testenin v obliki ječmena. Gosja nogice in jetra ter puranja prsa so prav tako uvrščene na meni. Jagnjetina nikoli. Sladkovodne ribe fogas (smuč) in mlajši, manjši in vrednejši süllő iz Balatona ter ponty (krap) iz rek in potokov so v izobilju, a po zahodnih standardih velikokrat ponujeni razkuhani.

# Sezonska zelenjava

“Ne želite mesa? Potem pojdite v Romunijo!”, je ob neki priložnosti natakar odgovoril ljubitelju zelenjave. Ponudba sveže zelenjave in sadja je pozimi omejena, spomladi pa se začne sezona svežih jagod, malin, češenj, jabolk, hrušk in oreščkov.

Svežo solato imenujejo vitamin saláta in jo lahko kupite v sezoni zelene solate, medtem ko vse ostalo imenujejo savanyuúság, ‘kislo’, in predstavlja vse od sladko kislih kumar in vloženih paprik do kislega zelja. Tovrstne kisle zadeve se izvrstno priležejo k težkim mesnim jedem.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Zelenjavo pripravijo v obliki főzeléka, ‘dvakrat kuhane’ zelenjave. Grah, zelen fižol, leča in zelje so ocvrti ali skuhani in na prežganju zmešani z mlekom. Z nekaj rezinami mesa so primerno kosilo. Vegetarijanci lahko v restavraciji običajno izbirajo med mnogimi vrstami főzeléka, gombafejek rántvo (ocvrtih gobjih kap) ali testeninskimi jedmi s sirom kot sta túrós csusza in sztrapacska.

# Sladice

Madžari obožujejo sladke jedi in priljubljeni sladici sta Somlói galuska, gobasta torta s čokolado in stepeno smetano ter Gundel palacsinta, flambirana palačinka s čokolado in orehi, izum kuharskega mojstra Károly Gundela med obema vojnama. Bolj zakomplicirani za pripravo sta Dobos torta s plastmi čokolade in smetane ter prelivom iz karameliziranega sladkorja in rétes, štrudlj z nadevom iz maka, češenj ali skute. Privoščite si ju lahko ob čaju v cukrászdi (slaščičarni).

# Prigrizki

Mnogo mesnic ponuja tako imenovani büfé, kjer si lahko za domov kupite pečene ali kuhane kolbász (klobase), virsli (hrenovke), hurko (krvavice), pečenega piščanca in vloženo zelenjavo. Na stojnicah ob jezerih in rekah ponujajo tudi ribe. Eden najpopularnejših prigrizkov je lángos, ocvrto krompirjevo testo z različnimi nadevi, navadno s sirom in kislo smetano. Pogácsa, slano pecivo iz Turčije, je priljubljen prigrizek med ljubitelji piva.

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Mnenja in izkušnje na forumu: Kam in kako na počitnice


Sledite nam


RSS Ustavi se!