fbpx

10 stereotipov o različnih narodih

Zanimivosti

Vsi drugačni pa tako podobni.

“Pekel je, kjer so kuharji Britanci, policisti Nemci, mehaniki Francozi, ljubimci Švicarji in kjer vse organizirajo Italijani.” Gre za popularno šalo, ki povzame tipične stereotipe o različnih narodih. Verjetno ste slišali tudi, da so Romuni vampirji, da Švicarji ljubijo ure, da imajo Japonci majhno “premoženje” in tako naprej. Za nekatere nacionalni stereotipi pomenijo širjenje rasizma, za druge pa so nedolžne šale, ki so nastale na podlagi projekcij lastnosti kot jih vidijo drugi. Pa vendar, je v stereotipih vsaj kanček resnice? Sledi 10 stereotipov, ki so… napačni.

1. stereotip: Italijani so slabi delavci, ampak dobri ljubimci

Italijani so znani po treh P-jih: Pica, pasta (testenine), passionate sex (strasten seks). Italijo mnogi ocenjujejo kot neučinkovito in neorganizirano, kar ne drži čisto povsem. Če bi dneve res preživljali le v restavracijah, med rjuhami ali se “igrali” mafijo, kdo bi potem ustvaril vse teksilne, kemične in inženirske obrate? Italijani so ponosni na svojo odlično kulinariko, fantastično kulturo in arhitekturo. Če bi bili tako neučinkoviti, njihova zgodovina ne bi bila polna presežkov.
mama2x::trv: “Mafije se ni za bati, dobro vedo, da je turizem eden glavnih virov zaslužka. Znanca sta prepotovala južno Italijo in Sicilijo brez težav.”

2. stereotip: Kanadčani so dolgočasni

Tisti, ki trdijo, da so Kanadčani dolgočasni, verjetno verjamejo, da je glavno mesto Kanade Toronto, da se njihova kultura vrti okoli Celine Dion in da živijo v iglujih. Kanada v resnici ponuja ogromno zanimivih aktivnosti; od deskanja na snegu do kajakaštva. Tudi mnogi Hollywoodski zvezdniki so Kanadčani – med drugim Mike Myers, John Candy, Matthew Perry, Eugene Levy in Jim Carrey. Njihova imena ne zvenijo dolgočasno, kajne?

3. stereotip: Filipinci so neizobraženi otoški ljudje

Na spletnem forumu Yahoo smo našli rubriko z naslovom: Katera je najboljša šola za arhitekturo na Filipinih? Vsulili so se komentarji v smislu: “Mislim, da na Filipinih nimajo šol, gre za državo 3. sveta, ki živi v revščini brez tekoče vode. Podobna je Afriki, ampak bolj spominja na džunglo.” Resnica je seveda daleč od tega, na Filipinih so prav tako pravniki, doktorji, pisatelji, poslovneži in inženirji.

4. stereotip: Indijci so revni, neizobraženi in omejeni v razmišljanju

Indija ima dolgo zgodovino suženjstva in mnogo ljudi še danes živi pod pragom revščine. So pa v zadnjih letih postali ena najhitreje rastočih ekonomij na svetu in potencialna nova super sila. So tudi ena izmed najbolj naprednih držav na področju računalništva in filmske industrije ter največja demokracija na svetu. Živijo v sožitju različnih verstev (hinduizem, islam, budizem, krščanstvo), tako da zagotovo niso omejeni.

5. stereotip: Britanci so nasilni nogometni navdušenci

Pravijo, da Britanci ljubijo nogomet bolj kot svoje žene. Ljubezni do žena sicer ne moremo izmeriti, zagotovo pa so ekstremni športni navdušenci. Po pisanju revije Economist so vseeno bolj kot Britanci, nasilni Švedi.

6. stereotip: Španci so leni

Siesta je dobršnji del španske kulture, vendar bi bilo nepravično potegniti črto in vse Špance vreči v koš lenuhov. Če bi delavnost izmerili po ekonomski rasti, Španci prehitijo Nemce. Torej, so Nemci leni? Tudi ne 🙂

7. stereotip: Irci so pijanci

V mnogih filmih so Irci upodobljeni kot bolni pijanci, ki imajo radi kozarček ali dva preveč v svojem prostem času. Res, da je prva asociacija v zvezi z Irsko “pub” pa le niso vsi odvisni od alkohola. Imajo dobre ekonomske rezultate in izjemno veliko izobraženih ljudi, za katere se zanimajo tuja farmacevtska, tehnična in finanča podjetja.

8. stereotip: Američani so zelo liberalni

Zunanji opazovalci bi rekli, da so Američani zelo liberalni in odprtih glav – pa so res? Ne. V resnico so precej konzervativni in mnoge evropske države so bolj liberalnih nazorov glede spolnosti in drugih družbenih razmerij.

9. stereotip: Kitajci pojedo vse, kar se premika

Pravijo, da Kitajci pojedo vse, kar ima 4 noge, le mize ne, vse, kar plava v vodi, le ladje ne in vse, kar leti, le letala ne. Seveda gre za močno posploševanje. Vsaka kultura ima drugačne prehranske tabuje. Nekaterim Azijcem se zajec upira, medtem ko si ga kakšen zahodnjak brez problema privošči. Če ljudje ne bi zaupali kitajski hrani, ta ne bi bila ena izmed najpopularnejših na svetu.

10. stereotip: Francozi so arogantni

Francozi v javnosti ne kažejo svojih čustev in delujejo zadržani, zato jih imamo za arogantne. Tako kot povsod – nekateri so res, nekateri pa zagotovo ne.

Vir: Nationalstereotype

Vir fotografij tudi: Pixabay, Stockpholio

Mnenja in izkušnje na forumu: Kam in kako na počitnice


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]
 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.