fbpx

Ana Kersnik Žvab: Naredi vse tako, da se čutiš pomirjeno

Jutranja.

Z izkušnjami in preizkušnjami rastemo. Nekateri hitreje, drugi v počasnejšem tempu. Ana Kersnik Žvab je med prvimi. Pogovor z njo odkriva, v čem so drobne skrivnosti.

Ana Kersnik Žvab

Ko je učenec pripravljen, se pojavi učitelj“, pravi stara modrost, ki jo nadgrajujemo: “ko se človek odpre svetu, v njegovo bližino pridejo ljudje, ki ga osrečujejo in plemenitijo.

Nobena od nas ni vedela, zakaj točno nas je združila Polona Zustovič Bačnar in povabila v prostore Wellness Larix v hotelu Ramada Resort Kranjska Gora.

S kolegico sva po tihem pričakovali uro joge, doživeli pa zanimiv pogovor z Ano Kersnik Žvab, poznano pod Devayani. Beseda je tekla o tem, kako živeti življenje in zgodila se je srčna izmenjava modrosti.

Ana Kersnik Žvab

Ana je mednarodno priznana jogistka in pisateljica. Njena pot se je pričela s poučevanjem aerobike, ko sem se vpisala na fakulteto v Ljubljani, naredila mednarodno licenco in postala inštruktorica pilatesa. Pot od tu naprej jo je vodila v iskanje znanja o telesu, gibanju in vsem, kar sodi zraven. Vedoželjnost jo je spodbudila za vstop v jogijski svet, ki je doživel preboj, ko je spakirala kovčke in se podala na dolgo pot v Indijo najti svojo pot.

“Še sedaj se spomnim tistega vročega dne, ko sem ravno opravila izpit na fakulteti in doživela pretresljivo prometno nesrečo, kar mi je življenje obrnilo na glavo. Le nekaj milimetrov je manjkalo, da bi se mi zlomil tilnik. Tista težka in mrzla opornica, obvezno ležanje in počivanje, rahla izguba spomina ter zavedanje, kaj bi se lahko zgodilo, je v meni nekaj prebudilo. Ugotovila sem, da si želim v življenju početi le še tisto, kar me dopolnjuje in napolni s pozitivno energijo,”

se spominja dni, ki so ji obrnili življenje na glavo.

“Sedela sem za računalnikom in sploh nisem premišljevala. Čisto nagonsko sem se odločila in kupila karte za Madurai. Nikomur nisem povedala do enega tedna pred odhodom, saj nisem želela, da bi me kdo odvrnil od moje odločitve. Seveda je bližnje prijatelje in družino skrbelo, saj sem vedno potovala v skupini vsaj dvajsetih prijateljev. Sedaj pa sem se kar naenkrat odločila odpotovati sama in to v ašram in v državo tretjega sveta. Občutki so bili mešani, a vedela sem, da si to želim in to potrebujem.”

Težke situacije pogosto prinesejo velike spremembe

Najino začudenje, kako pogumna in neizprosna je bila ta odločitev, je prineslo nekaj tišine v zraku. Po glavi so se nama vrtele misli o tem, kako težke situacije pogosto prinesejo velike spremembe ter o tem, kako so se morali počutiti starši, ko je njihova 20-letna hči napovedala svoj odhod.

Ana je nadaljevala svojo zgodbo o njenih spoznanjih, ki jih je doživela na poti rasti z jogijskimi vajami in vsem, kar jih spremlja: odnos do življenja (predvsem nenasilje, tudi do živali), odnos do sebe (negovanje in samospoštovanje), zapovedi, po katerih živiš, zdravo rekreativno gibanje, dihalne tehnike in meditacije.

“Vesolje ti res da, kar potrebuješ. Včasih še ne veš zakaj, ampak se zgodi. Tako sem že kot otrok dobila od očeta zeleno knjigo o jogi. Ker je bil moj oče zdravnik družinske medicine in ker je bilo to tako dolgo nazaj, se mi danes zdi zanimivo, da sem dobila takšno darilo. Takrat joga še ni bila tako poznana in razširjena kot danes,” svoj spomin na mladostniške dni deli z nama avtorica več knjig o jogi, ki so namenjene posameznim skupinam, na primer Joga za nosečnice, Izboljšajte plodnost in Srčna joga.

Trikotniki na monitorju enkrat postanejo samo ravna črta

Ana Kersnik Žvab je sama doživela nesrečo, v kateri bi lahko izgubila skoraj vse zdravje ali celo življenje, potem je življenje izgubil tudi njen oče. To je na njo pustilo močen pečat, ker je vedno verjel vanjo in jo spodbujal. “Ko sem gledala monitor, ki v bolnišnicah meri srčni utrip, sem se zavedla, da tisti trikotniki, ki kažejo utri srca, se lahko od tega do naslednjega trenutka spremenijo v ravno črto. Pri mojem očetu je bilo tako,” svoje velike cilje in ustvarjalnost pojasni Ana. Zato sledi vodilu, ki ji ga je nekoč podal moder človek: “Naredi vse tako, da se čutiš pomirjeno.”

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Moč jutranjih ritualov

“Verjamem v rituale,” na kratko pove Ana in predstavi svojo jutranjo rutino. Vstaja ob 6. ih zjutraj. Tako zgodnja je zato, da ima zjutraj čas za sebe, preden se zbudijo otroci. Naredi tibetanske vaje, dihalne tehnike in si v mislih začrta dan. Vsako jutro pije čaj. “Čaj naj bo jutranja prva tekočina. Je topel in ima zdravilne učinke. Izberite domači čaj.

Joga je del njenega vsakdana. Ko je pred leti hudo zbolela, ji je pomagala tudi pri okrevanju po bolezni. “Spomnim se, ko sem prišla na pregled k zdravniku in me je začudeno vprašal, kaj sem počela, da ni več sledu bolezni. Takrat sem dobila potrditev, da imamo izjemno moč v sebi. In zato tudi danes verjamem v moč besed: VSE BO V REDU. Moj oče jih je pogosto rekel, tudi svojim pacientom. Z njimi svojim možganom tako daš placebo efekt in podzavestno pripomoreš k izidu zdravljenja.

In Ana zaključi: “20 različnih licenc, ki sem jih v času izobraževanj pridobila, mi je dalo največje spoznanje: Vse imamo v sebi.

Zapisala: Andreja Verovšek


Sledite nam


RSS Ustavi se!