fbpx

Anja Blokar: Vedno več je zanimanja za rastline, ki čistijo zrak ter rastline, ki prinašajo denar

A.nja, A.nja pravi, Zanimivosti

Anja Blokar, vrtnarka v Merkurju, pravi, da je veselje do vrtnarjenja razvila že v rani mladosti. Vedno je želela zalivati, pomagati pri presajanju rastlin, če je bila le priložnost, je sejala semena in spremljala kaj bo zraslo. Tako da odločitev za vrtnarski poklic je bil zanjo bolj klic kakor izbira.

Kaj ljudi najpogosteje zanima? O čem vas najpogosteje sprašujejo?

Najpogostejša vprašanja so še vedno o sami negi rastlin. Ljudem povzroča največ preglavic zalivanje – koliko zaliti, kdaj zaliti. Večji problem predstavlja zalivanje rastlin na balkonih, ki so obrnjeni na jug. Vedno več pa je zanimanja tudi za rastline, ki čistijo zrak – čistilci zraka, ter za rastline, ki prinašajo denar.

Katere rastline so čistilci zraka in koliko jih je potrebno imeti, da zadostijo merilom čiščenja zraka?

V to skupino sodijo Spathifili, sobne praproti, Kalateje, sobni bršljan … Vse naštete rastline imajo skupno to, da so žejne, zato jih je potrebno zaliti večkrat (vsaj enkrat na teden). Čistilke zraka so rajši v temnejših prostorih. Najboljši učinek dosežemo, če imamo 6-8 rastlin, srednje velikosti, na 20 kvadratnih metrih.

Se še vedno tudi sami kaj učite o vrtnarjenju? Kaj je bila zadnja stvar, ki ste jo izvedeli, se nekaj novega naučili?

Vrtnarjenje je moja strast in ljubezen, izpopolnjevanje se nikoli ne konča. Vsako pomlad je izbira novih sort rastlin ter izbira naravnih pripravkov, vedno večja. Za najboljše svetovanje in podporo pri vrtnarjenju je izobraževanje obvezno. Nazadnje sem se udeležila izobraževanja o naravni in dokazano učinkoviti zaščiti rastlin pred boleznimi in škodljivci, ter naravnim metodam gnojenja.

Katera je najpogostejša napaka tistih, ki začenjajo z vrtnarjenjem doma?

Napaka se v prvi vrsti pokaže pri sami negi rastlin, bolj konkretno pri samem zalivanju. Preveč, premalo. Potrebno je razumevanje, da je zalivanje v resnici umetnost.

Zakaj je koristno vrtnarjenje doma?

Vrtnarjenje se pokaže neverjetno koristno za človeka kot samo sproščanje, boj proti stresu, pozitivni učinki preživljanja več časa na prostem, kar je eden izmed problemov sodobnega človeka. Doma pridelana zelenjava in sadje imata pristen okus in vonj. In lastno veselje, ko vidiš lastni izdelek, je neizmerno.

Če bi imeli na voljo le majhen balkonski vrtiček v velikosti dveh kvadratnih metrov – kaj bi posadili?

Namesto balkonskih rastlin bi se odločila za začimbnice. Peteršilj, timijan, origano, majaron … Seveda ne sme v kakšni obešanki manjkati še viseč paradižnik v vseh barvah … oranžen, rumen rdeč, pisan … Pisano listna blitva kot barvna popestritev. Zgodaj spomladi na balkonu ne sme manjkati enomesečna redkvica in rukola. Poleti pa brez rumene paprike in rahlo pekočih čilijev ne gre.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!