fbpx

Chavez: Angelskim slapovom indijansko ime!

Novice, Zanimivosti

“Kerepakupai-Meru” – ime, ki ga je zanje uporabljalo indijansko ljudstvo Pemon, v prevodu pa pomeni “slap najglobljega kraja”

Ime Kerepakupai-Meru pomeni slap najglobljega kraja

Venezuelski predsednik Hugo Chavez bi Angelskim slapovom vrnil njihovo indijansko ime. Slapovi bi se tako tudi uradno imenovali “Kerepakupai-Meru“.

Najvišjim slapovom na svetu – Angelskim slapovom (Angel Falls) na jugu Venezuele – bi morali odvzeti njihovo sedanje ime, po katerih jih poznajo ljudje po vsem svetu, in jim vrniti prvotno ime, ki ga zanje uporablja indijansko prebivalstvo, meni Chavez.

Venezuelska turistična destinacija številka ena
Skoraj tisoč metrov visoki slapovi, ki so območje Unescove svetovne naravne dediščine, je leta 1937 odkril ameriški pilot Jimmy Angel, po katerem so slapovi tudi dobili svoje ime. Angel je pomembno prispeval k temu, da so slapovi kljub svoji odročni legi postali svetovna znamenitost in venezuelska turistična destinacija številka ena.

“Kako naj sprejmemo to idejo, da je slapove odkril človek, ki je v letalu prišel iz ZDA? Če bi to storili, bi v bistvu sprejeli to, da tu ni takrat nihče živel,” je v svoji redni tedenski oddaji po radiu in televiziji dejal Chavez. “Nihče več ne bi smel govoriti o Angelskih slapovih. To je naše in je bilo naše dolgo, preden je Angel prišel tja.”

Chavez za slapove predlaga ime “Kerepakupai-Meru” – ime, ki ga je zanje uporabljalo indijansko ljudstvo Pemon, v prevodu pa pomeni “slap najglobljega kraja”.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.