fbpx

Chavez: Angelskim slapovom indijansko ime!

Novice, Zanimivosti

“Kerepakupai-Meru” – ime, ki ga je zanje uporabljalo indijansko ljudstvo Pemon, v prevodu pa pomeni “slap najglobljega kraja”

Ime Kerepakupai-Meru pomeni slap najglobljega kraja

Venezuelski predsednik Hugo Chavez bi Angelskim slapovom vrnil njihovo indijansko ime. Slapovi bi se tako tudi uradno imenovali “Kerepakupai-Meru“.

Najvišjim slapovom na svetu – Angelskim slapovom (Angel Falls) na jugu Venezuele – bi morali odvzeti njihovo sedanje ime, po katerih jih poznajo ljudje po vsem svetu, in jim vrniti prvotno ime, ki ga zanje uporablja indijansko prebivalstvo, meni Chavez.

Venezuelska turistična destinacija številka ena
Skoraj tisoč metrov visoki slapovi, ki so območje Unescove svetovne naravne dediščine, je leta 1937 odkril ameriški pilot Jimmy Angel, po katerem so slapovi tudi dobili svoje ime. Angel je pomembno prispeval k temu, da so slapovi kljub svoji odročni legi postali svetovna znamenitost in venezuelska turistična destinacija številka ena.

“Kako naj sprejmemo to idejo, da je slapove odkril človek, ki je v letalu prišel iz ZDA? Če bi to storili, bi v bistvu sprejeli to, da tu ni takrat nihče živel,” je v svoji redni tedenski oddaji po radiu in televiziji dejal Chavez. “Nihče več ne bi smel govoriti o Angelskih slapovih. To je naše in je bilo naše dolgo, preden je Angel prišel tja.”

Chavez za slapove predlaga ime “Kerepakupai-Meru” – ime, ki ga je zanje uporabljalo indijansko ljudstvo Pemon, v prevodu pa pomeni “slap najglobljega kraja”.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!