fbpx

Chavez: Angelskim slapovom indijansko ime!

Novice, Zanimivosti

“Kerepakupai-Meru” – ime, ki ga je zanje uporabljalo indijansko ljudstvo Pemon, v prevodu pa pomeni “slap najglobljega kraja”

Ime Kerepakupai-Meru pomeni slap najglobljega kraja

Venezuelski predsednik Hugo Chavez bi Angelskim slapovom vrnil njihovo indijansko ime. Slapovi bi se tako tudi uradno imenovali “Kerepakupai-Meru“.

Najvišjim slapovom na svetu – Angelskim slapovom (Angel Falls) na jugu Venezuele – bi morali odvzeti njihovo sedanje ime, po katerih jih poznajo ljudje po vsem svetu, in jim vrniti prvotno ime, ki ga zanje uporablja indijansko prebivalstvo, meni Chavez.

Venezuelska turistična destinacija številka ena
Skoraj tisoč metrov visoki slapovi, ki so območje Unescove svetovne naravne dediščine, je leta 1937 odkril ameriški pilot Jimmy Angel, po katerem so slapovi tudi dobili svoje ime. Angel je pomembno prispeval k temu, da so slapovi kljub svoji odročni legi postali svetovna znamenitost in venezuelska turistična destinacija številka ena.

“Kako naj sprejmemo to idejo, da je slapove odkril človek, ki je v letalu prišel iz ZDA? Če bi to storili, bi v bistvu sprejeli to, da tu ni takrat nihče živel,” je v svoji redni tedenski oddaji po radiu in televiziji dejal Chavez. “Nihče več ne bi smel govoriti o Angelskih slapovih. To je naše in je bilo naše dolgo, preden je Angel prišel tja.”

Chavez za slapove predlaga ime “Kerepakupai-Meru” – ime, ki ga je zanje uporabljalo indijansko ljudstvo Pemon, v prevodu pa pomeni “slap najglobljega kraja”.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!