fbpx

Naše počitnice v Kranjski Gori

Aktivnosti, Aktualno, Pohodništvo in gore

Naša družina šteje pet članov, midva z Jako sva starša, Jaša ima devet let, Sara jih šteje že skoraj pet, Ronja pa bo dopolnila 1 leto.

V moji mladosti smo z družino hodili kar nekaj let vsako leto smučat v Kranjsko Goro, saj je za družine z majhnimi otroki in učenje smučanja idealna destinacija. Dvomim, da boste našli še kje toliko spremljevalnih aktivnosti za otroke, družinam prijaznih hotelov in za otroke primernih smučarskih prog na enem mestu. Na ta del otroštva me veže toliko lepih spominov, da se res rada vračam, obujam spomine in jih hkrati ustvarjam s svojo družino.

Naša družina šteje pet članov, midva z Jako sva starša, ‘ta odgovorna in pametna’, Jaša ima devet let, Sara jih šteje že skoraj pet, Ronja pa bo naslednji mesec dopolnila svoje prvo leto. Smo precej aktivni – pozimi smučamo, drsamo, se sankamo, hodimo na pohode po zasneženih poteh, poleti pa kolesarimo (z možem tudi po bolj strmih gozdnih potkah), hribolazimo, plavamo pa tako ali tako čez celo leto. Usklajevanje vseh športnih aktivnosti s tremi otroki tako različnih starosti je včasih res mali izziv, ki je velikokrat poplačan z iskricami in zadovoljstvom v njihovih očeh. Zato sem se kratkega oddiha s svojo družino na istem kraju zelo veselila, starejša otroka pa sta tisto sekundo, ko sem jima povedala, kam gremo in kaj vse bomo počeli, pokazala ogromno navdušenja.

V Kranjski Gori smo bili nastanjeni v hotelu Kompas, ki je del kompleksa HIT Alpinea, udeležili smo se animacij in zanimivih programov, ki so se dogajali v našem hotelu, hotelu Ramada Resort in še kje.


Najprej moram omeniti lokacijo hotela, ki je idealna za družine. Sobe v hotelu so dovolj velike tudi za tako velike družine, kot je naša. Je rahlo odmaknjen od glavnine dogajanja, da imajo otroci mir za počitek, hkrati pa je smučišče oddaljeno samo približno 50 metrov. Ko smo se odpravili smučat z Jašo in Saro (Ronja je bila medtem pri Jaki), se je to izkazalo za še kako pomembno. Naša Sara imela manjši izpad, ker so bile menda njene smuči takooo težke, da je po desetih metrih obupala, češ da jih ne more nositi sama. Jaz pa tudi nisem ravno tako natrenirana, da bi lahko nosila svoje smuči, še nekaj otroških in zraven opletala še z nekaj pari palic. Kar nekaj motiviranja in trdnih živcev je bilo potrebnih, da smo se uspeli spraviti tistih nekaj metrov do smučišča. Pri tovrstnih aktivnostih z otroki poskušam na koncu vedno pogledati izključno pozitivne vidike, drugače bi nad njimi lahko hitro obupala. Preživeli smo nekaj super uric na smučišču, ki so poplačale poprejšnje kolobocije pri oblačenju, obuvanju pancarjev in natikanju rokavic.


Sredi dneva so pred hotelom na smučišču potekale tudi ustvarjalne snežne delavnice, na katerih sta otroka naredila vsak po enega lepega samoroga, jaz pa sem celo prišla do nekaj čisto svojih zavojev po smučišču. Res, res, RES mi je pasalo. Urica samo zame in mirno drsenje po snegu – med leti pavze zaradi dveh nosečnosti sem že skoraj pozabila, kako obožujem ta zimski šport.


Hkrati imate poleg hotela locirane praktično vse zanimive aktivnosti za otroke. Nam je v istem popoldnevu uspelo izvesti tako plavanje kot drsanje. Drsališče najdete skoraj poleg hotela Kompas, kot gostje hotela pa lahko bazen uporabite tako v Kompasu kot v Ramada Resortu, kjer je bazenski kompleks nekoliko večji. Medtem, ko je Ronja z atijem spala, smo z Jašatom in Saro obiskali tistega v Kompasu, ki ima nekoliko toplejšo vodo. Ne glede na to, da je malo manjši, je za otroke z luštnim otroškim bazenčkom in veliko igračkami več kot primeren. Sara in Jaša nista več ravno dojenčka, pa sta se kljub temu v njem neznansko zabavala. Malo smo tudi zaplavali in se ogreli v jacuzziju.

Na drsališču je Saro najbolj navdušilo to, da so vrteli glasbo iz njenega priljubljenega filma Trolčki. No, saj veste, kako se pri malih otrocih gledanje kakšnega risanega filma hitro sprevrže v mini obsedenost. Sara trenutno obožuje vse v zvezi z njimi, sploh pa glasbo, ki si jo na I-podu vrti ves čas.

Na svoj račun je s Trolčki prišla tudi zvečer, ko smo se odpravili na pravi žur za otroke – mini disco v našem hotelu. Animator Mirza je otroke super animiral, Ronja pa je obvladala plesišče s svojo energijo in dojenčkastimi plesnimi gibi.

Enega od večerov smo se z lanternicami sprehodili po še vedno lepo praznično okrašeni Kranjski Gori, kar je bilo za otroke lepo doživetje.

V obeh hotelih najdete tudi savne in sprostitveni center z masažami. Spet – v Kompasu nekoliko manjši in bolj zaseben, v Ramadi pa večji. Jaz sem obiskala Center Vita v Ramada Resortu ter si privoščila še urico zase s sproščujočo masažo z vročim oljem sivke in še nečim, ime sem pozabila. Na masaže ne hodim ravno pogosto, pa sem se v centru vseeno počutila domače in sproščeno – zaposlene so bile res prijazne in mi odgovorile na vsa negotova vprašanja. Če bi imela več časa, bi si zagotovo privoščila še kakšno depilacijo ali pa pedikuro, moje noge mi ne bi prav nič zamerile.

Sledite nam

Oznake

Ta čas, ko sem jaz uživala na masaži in je bila najmlajša pri atiju, sta Jaša in Sara uživala na ustvarjalnih delavnicah. Ob našem obisku so se lotili kar peke piškotov – pa še zelo okusni so bili. Preostali čas sta ustvarjala in se zabavala z animatorjema Mirzo in Barbaro. Mirzi energije in humorja res ne zmanjka, Barbara pa je Jašo čisto prevzela.

Tistih nekaj uric, ko sta se otroka zabavala z njima, pa sta nama z Jako res prišle prav, da lahko tudi midva rečeva našim počitnicam ‘počitnice’. Saj veste, z otroki – sploh tremi – je to ponavadi bolj podobno spremembi lokacije kot pravemu dopustu.

Hotel Kompas je bil idealno izhodišče za naše aktivnosti – vse je na dosegu roke; tudi Ronja kot najmlajša članica družine ni imela nobenih težav, ker smo se lahko v vsakem trenutku vrnili v sobo na počitek ali po karkoli, kar je potrebovala. Ob odlični hrani pa je to lahko idealen recept za prave družinske počitnice pozimi, s čim manj logističnimi preprekami in požrtimi živci.

Kadar se spominjam svojih družinskih počitnic s starši, se nikoli ne spomnim, da bi se starši pritoževali ter bili kadarkoli preutrujeni za kakšne aktivnosti. Spomnim se, ko sem se spraševala, kako lahko vse te mamice neprestano nosijo svoje težke otročke in se čisto nič ne pritožujejo nad tem, da jih bolijo roke. Kako starši učijo svoje otroke smučanja in pri tem uživajo. Zdaj, ko sem sama mama, vidim, kako je na trenutke vse zelo naporno. Da sem skoraj vedno preutrujena, pa to otrokom redko povem. Da neprestano nosim Ronjo sem in tja in da me bolijo tako hrbet kot roke, pa to zadržim zase. Da rada učim svoje otroke smučanja, še rajši pa smučam čisto sama. HIT Alpinea je v Kranjski Gori ustvarila prostor, kjer lahko uživamo tako starši kot otroci in kjer je čisto vse mogoče. Sara in Jaša sta bila zelo razočarana, ko smo morali zaradi bolezni predčasno oditi, in vsi skupaj upamo, da se kmalu spet vrnemo.

Matejo Tamše lahko spremljate na Mami na kvadrat in pol.


Sledite nam


RSS Ustavi se!