fbpx

Poletni festivali po Evropi vabijo k zabavi in druženju

Kultura, Zanimivosti

Za vas smo pripravili nekaj predlogov, kam se lahko v naslednjih dneh ali tednih odpravite.

Poletje je čas, ko večina delovnega ljudstva da možgane na pašo in odide dogodivščinam naproti. Ena od možnosti kakovostnega preživljanja prostega časa je tudi obisk številnih poletnih festivalov doma in na tujem. Za vas smo pripravili nekaj predlogov, kam se lahko v naslednjih dneh ali tednih odpravite.

Največ je seveda glasbenih festivalov, saj so ti idealni za ljubitelje različnih zvrsti, od indie in hip-hopa do klasike, džeza, rocka, metala ali elektronske glasbe, ki v zadnjih letih prevzema vodilno vlogo na številnih odrih po Evropi, obenem pa je priložnost tudi za številne stranske kulturne dogodke in denimo kampiranje na prostem ter srečevanje s somišljeniki z vsega sveta.

Začnimo torej s festivali, ki se jih veseli predvsem mladina in tudi manj mladi, ki so po srcu še vedno živahni in se ne bojijo neprespanih noči. Med težkokategorniki izstopajo večdnevni festivali Tomorrowland, Glastonbury, Creamfields, Ultra Europe, Sziget, Primavera Sound, Rock am Ring, Isle of Wight, Rockavaria in Lollapalooza Berlin.

Sodobna glasba in nova prijateljstva

Na festivalu Rock en Seine, ki poteka v Parizu ob Seni med 25. in 27. avgustom, bodo nastopili The xx, PJ Harvey, Flume in drugi, vikend pa bo v znamenju rocka, pop rocka, indie glasbe in reggaeja. Na portugalskem festivalu Super Bock Super Rock, ki ga sponzorira ena največjih pivovarn in poteka med 14. in 16. julijem v Lizboni, boste lahko slišali zvezde, kot so Red Hot Chili Peppers, Deftones in Future.

Creamfields bo zbral elito izvajalcev elektronske glasbe za množice, kot so Deadmau5, Eric Prydz, Tiësto in Martin Garrix med 24. in 27. avgustom v Daresburyju v Veliki Britaniji. Če bi radi zaplesali že prej in bližje, se napotite v Split med 14. in 16. julijem na Ultra Europe festival, ki je zelo hitro dosegel izjemen renome med glasbenimi poletnimi festivali. Nastopili bodo zvezdniki, kot so David Guetta, Martin Garrix, Axwell & Ingroso, Armin van Buuren in drugi. Ultra Europe je sicer franšiza iz Miamija in za svoje evropsko središče so izbrali prav čudovito dalmatinsko mesto, ki tudi zaradi svojih lepot, ne le zaradi dobre glasbe, pritegne vsako leto več obiskovalcev z vseh celin.

Slovencem znani in med našo mladino priljubljen je tudi Sziget Festival, ki poteka med 9. in 16. avgustom v Budimpešti. Gre za enega od festivalov, ki sploh ne potrebuje oglaševanja, vsako leto pa ga popolnoma razprodajo. Že desetletje je uvrščen med najpomembnejše evropske festivale urbane glasbe, letos pa nastopajo med drugim Kasabian, Major Lazer, Wiz Khalifa, Macklemore & Ryan Lewis.

Utrinki z lanskega GEMFEST-a

Kaj pa gruzijski festival GEMFEST, ste že kdaj slišali zanj? Gruzija se na prvi osluh zdi kot nekakšna eksotična država, a to prav gotovo ni, saj so tudi tam doma sodobni glasbeni ritmi in zanimivi performansi, o čemer se lahko prepričate na svoje oči in ušesa, če boste temu festivalu dali priložnost med 14. julijem in 14. avgustom letos. Imena, ki bodo tam nastopala, ljubiteljem elektronike povzročijo hitrejši srčni utrip: Boris Brejcha, Solomun, Steve Aoki, Dubfire, Axwell & Ingroso, Ferry Corsten, Jamies Zabiela in drugi ‘težkokategorniki’ DJ pultov. Več o festivalu, ki se odgaja v mestu Anaklia, najdete na tej povezavi.

Tudi srbski festival EXIT ne potrebuje posebne predstavitve, prvotno bolj v znamenju elektronske glasbe pa je v teh letih postal najpomembnejši regionalni evropski dogodek z raznoliko glasbeno sceno, od popa do rocka, ki v Novi Sad v Srbiji privabi več kot sto tisoč obiskovalcev. Letos poteka med 5. in 9. julijem, na njem pa nastopajo med drugim slavni bendi in izvajalci, kot so The Killers, Liam Gallagher, Hardwell, The Jesus & Mary Chain ter drugi.

Klasika je vedno v modi

Med 3. in 22. julijem v očarljivem provansalskem mestecu poteka Festival d’Aix-en-Provence, ki je prvič zaživel leta 1948 in od tedaj gosti vrsto opernih produkcij, večere Mozartove opere, zgodnja operna dela, ponovno odkrivanje baročnih mojstrovin, komorno-orkestralne operne predstave in druge izjemne koncerte. Pred dvema letoma so tukajšnji festival razglasili za najboljšega v Evropi na področju klasične glasbe.

Salzburški festival opere in klasičnih del poteka med 26. julijem in 31. avgustom. Njegovi vrhunci so nastop Dunajskih filharmonikov pod vodstvom slovitega dirigenta Riccarda Mutija, ki bodo izvedli Čarobno piščal in Otella.  conducts the Vienna Philharmonic in The Magic Flute and Otello; medtem ko bo dirigent svetovnega slovesa Bertrand de Billy dajal takt operi Don Giovanni, Sir Simon Rattle pa bo vodil Berlinske filharmonike s programom Wagnerja in Olivierja Messiaena.

Precej manj razvpit in bolj butičen je Savonlinna Opera Festival, ki poteka med 7. julijem in 4. avgustom na dvorišču čarobnega finskega gradu Olavinlinna. Festival so ustanovili davnega leta 1907, prvo opero v akustičnem popolnem dvorišču pa leta 1912.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Še prej lahko prisluhnete klasični glasbi med 15. junijem in 23. avgustom na Puccinijevem festivalu v Toskani, na različnih prizoriščih ob jezeru Massaciuccoli, tu je Giacomo Puccini namreč živel in skladal. Pričakujte izjemnega dirigenta Riccarda Chaillyja, filharmonike milanske opere La Scala; Alberto Veronesi bo vodil novi produkcijo opere Turandot; od oper velja omenite še Tosco, Madame Butterfly in Edgarja.

Jazz je sicer izum 20. stoletja, a prav tako spada med klasiko in Birmingham International Jazz Festival bo pravi dokaz za to. Potekal bo na različnih lokacijah po Birminghamu med 14. in 23. julijem.

Drugi festivali

Včeraj se je začel festival Harley-Davidson Open Road Fest 2017, ki bo trajal do 11. julija ob Balatonskem jezeru, v kraju Alsóörs, ki je obvezen za ljubitelje motorjev. Festivalu ulične umetnosti in performansov ste lahko priča na Holland Festivalu vse do 25. junija, poteka pa na različnih lokacijah po Amsterdamu.

Gre za največji festival performansa in umetnosti na Nizozemskem in poteka že od leta 1947. Poleg gledališča in sodobnega plesa je z leti dodal film, multimedijo, arhitekturo ter vizualne umetnosti, njegov cilj pa je raziskovanje vseh vidikov umetnosti. Ljubitelje fotografije pa naj opomnimo, da vključno do 11. junija v Københavnu na Danskem poteka Copenhagen Photo Festival 2017.

Tudi poslikava telesa je lahko umetnost, vam bodo pokazali na Italian Bodypainting Festivalu, ki se bo odvil 17. in 18. junija v Gardi ob Gardskem jezeru. Le da namesto platna umetniki uporabijo kar človeško telo. To umetnost lahko občudujete tudi dober mesec kasneje, na World Bodypainting Festivalu, med 28. in 30. julijem v bližnjem Celovcu.

 

Foto: Everfest, I<3Amsterdam, SoonNight.com, YouTube

Save


Sledite nam


RSS Ustavi se!