fbpx

Živali blažijo stres na letališču

Zanimivosti

In presenetljivo, vse živali niso psi!

Ne glede na to, če radi letimo ali ne, so letališča lahko stresna. Stanje v dolgi vrsti za varnostni pregled, hitenje do izhodnih vrat in čakanje na prtljago so nujni, a povzročajo nemir. Da bi bila izkušnja prijetnejša, so letališča k delu povabila terapavtske pse. Repasti ambasadorji so oblečeni v svetle brezrokavnike z napisom: “Pobožaj me!” in vabijo potnike, da se ob njih razbremenijo in lažje pričakajo let.

Do ideje so prišli po 11. septembru 2011, ko je prostovoljec na mednarodnem letališču Mineta San José s seboj na delo pripeljal terapevtskega psa z imenom Orion, z željo, da bi pomiril vznemirjenje potnike s strahom pred letenjem ali pomikanjem po letališču, poroča USA Today. San José ima danes več kot 12 skupin psov in njihovih vodnikov, ki so vzor drugim letališčem po državi.

“Bili smo priča nešteto čustvenim srečanjem,” pove Kyra Hubis, ki je letališče obiskala s svojim zlatim prinašalcem Henryjem Jamesom. “Posebej presunljivo je videti vojake, ki odhajajao na misijo in objemajo Henryja Jamesa, rekoč: Poskrbi za hišo, medtem ko me ne bo.”

Zdaj letališča od Miamija do San Francisca in od Oklahome do Charlotte, najemajo kosmate štirinožce vseh pasem in velikosti. Edini pogoj je, da so navajeni božanja in objemanja ter da imajo narejeno licenco nacionalne agencije.

In presenetljivo, vse živali niso psi! Zadnji član, ki se je pridružil letalskim ambasadorjem je v krilo oblečen prašič.

Vzdrževalec letal: “Statistično gledano so letala daleč najbolj varen način potovanja. V zraku so piloti sami profesionalci. Letala so pred vsakim poletom skrbno pregledana. Poleg tega so izdelana z visoko stopnjo varnosti. Naprimer vsak sistem ima še najmanj enega ali dva rezervna v primeru odpovedi. Medtem ko so na cesti divjaki z starimi avtomobili, ko nikdar neveš kdaj bo kdo zabil levo ali kdaj mu bo opdpadlo kolo pa te useeno ni strah. No mogoče te bo zdej:)”

Terierka Lucy čaka potnike na letališču Charlotte

Annie je del terapevtske skupine na mednarodnem letališču v Denverju 

LiLou je nova članica na letališču v San Franciscu

Vir: Mothernaturenetwork

Preberi tudi: 9 nasvetov kako do poceni letalske karte

Mnenja in izkušnje na forumu: Kam in kako na počitnice


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko gozd zapolni praznino
  Poslušam, ko ne vem, kam. In grem tja, kjer je moja duša doma. Vprašam in slišim. In vem, kaj mi povedati ima, narava. Znova in znova. Pojdi v gozd. Bodi, kot da nisi nič. Šele prazen lahko postaneš spet poln in šele praznina naredi prostor zate, pravega tebe.
 • Obstaja naravni talent za komunikacijo ali se tega naučimo?
  Komuniciranje je del našega vsakdana. Ne moremo ne komunicirati. Vse, kar počnemo, je komunikacija.
 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.