fbpx

Živali blažijo stres na letališču

Zanimivosti

In presenetljivo, vse živali niso psi!

Ne glede na to, če radi letimo ali ne, so letališča lahko stresna. Stanje v dolgi vrsti za varnostni pregled, hitenje do izhodnih vrat in čakanje na prtljago so nujni, a povzročajo nemir. Da bi bila izkušnja prijetnejša, so letališča k delu povabila terapavtske pse. Repasti ambasadorji so oblečeni v svetle brezrokavnike z napisom: “Pobožaj me!” in vabijo potnike, da se ob njih razbremenijo in lažje pričakajo let.

Do ideje so prišli po 11. septembru 2011, ko je prostovoljec na mednarodnem letališču Mineta San José s seboj na delo pripeljal terapevtskega psa z imenom Orion, z željo, da bi pomiril vznemirjenje potnike s strahom pred letenjem ali pomikanjem po letališču, poroča USA Today. San José ima danes več kot 12 skupin psov in njihovih vodnikov, ki so vzor drugim letališčem po državi.

“Bili smo priča nešteto čustvenim srečanjem,” pove Kyra Hubis, ki je letališče obiskala s svojim zlatim prinašalcem Henryjem Jamesom. “Posebej presunljivo je videti vojake, ki odhajajao na misijo in objemajo Henryja Jamesa, rekoč: Poskrbi za hišo, medtem ko me ne bo.”

Zdaj letališča od Miamija do San Francisca in od Oklahome do Charlotte, najemajo kosmate štirinožce vseh pasem in velikosti. Edini pogoj je, da so navajeni božanja in objemanja ter da imajo narejeno licenco nacionalne agencije.

In presenetljivo, vse živali niso psi! Zadnji član, ki se je pridružil letalskim ambasadorjem je v krilo oblečen prašič.

Vzdrževalec letal: “Statistično gledano so letala daleč najbolj varen način potovanja. V zraku so piloti sami profesionalci. Letala so pred vsakim poletom skrbno pregledana. Poleg tega so izdelana z visoko stopnjo varnosti. Naprimer vsak sistem ima še najmanj enega ali dva rezervna v primeru odpovedi. Medtem ko so na cesti divjaki z starimi avtomobili, ko nikdar neveš kdaj bo kdo zabil levo ali kdaj mu bo opdpadlo kolo pa te useeno ni strah. No mogoče te bo zdej:)”

Terierka Lucy čaka potnike na letališču Charlotte

Annie je del terapevtske skupine na mednarodnem letališču v Denverju 

LiLou je nova članica na letališču v San Franciscu

Vir: Mothernaturenetwork

Preberi tudi: 9 nasvetov kako do poceni letalske karte

Mnenja in izkušnje na forumu: Kam in kako na počitnice


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!
 • SLIKOVITO z Ano Kersnik Žvab o jogi preko spleta
  1.5.2020 pričnemo z BREZPLAČNO jogo prek spleta pod vodstvom mednarodno priznane jogistke in avtorice knjižnih uspešnic za jogo Ane Kersnik Žvab.