fbpx

Azori vulkanskega izvora

Potovanja

Azorsko otočje nosi ime “Otok večne pomladi”.

Sredi Atlantskega oceana, 1300 kilometrov od portugalske obale, ležijo Azori. Sestavljajo jih devet glavnih otokov in tri manjše skupine otočkov. São Miguel in Santa Maria na vzhodu, Graciosa, Terceira, São Jorge, Pico in Faial v sredini ter Flores in Corvo na zahodu.

Največji in najbolj poseljen otok na Azorih je San Miguel z vzdevkom “Zeleni otok”. Med turisti je priljubljen zaradi svojega bujnega zelenja, edinstvenih živalskih vrst, čudovitih slapov in vročih vrelcev. Santa Maria, najstarejši otok, je močno erodiran, saj je eno od redkih mest, na katerih se vidijo rjave peščene plaže na otočju.

Otok San Miguel

Ljubitelji pohodništva se lahko povzpnejo na najvišji vrh Azorov – goro Pico, visoko 2351 metrov. Ta se nahaja na istoimenskem otoku in je najvišja gora na Portugalskem, Azorih in najvišja višina srednjeatlantskega hrbta. Zaradi črne vulkanske zemlje, otok imenujejo tudi “Črni otok”, na njem pa uspevajo vinogradi, ki jih je Unesco uvrstil na seznam svetovne dediščine.

Gora Pico

Otok Faial je znan tudi pod imenom “Modri otok”, zaradi hortenzij, ki na njem cvetijo v poletnih mesecih. Njegova posebnost sta ščitasti vulkan in kaldera. Naslednji iz skupine otokov v osrednjem delu Azorov je São Jorge, ki je dolg, vitek otok z visokimi klifi, nastal v tisočih letih zaradi erupcij iz razpok. Na zadnjih dveh; na Terceiri leži eden izmed največjih kraterjev v regiji, Gracioso pa pokrivjo vulkanski stožci in planote.

Hortenzije na otoku Faial
Visoki klifi na otoku São Jorge

Najsevernejša otoka Corvo in Flores ležita na severnoameriški plošči. Corvo, najmanjši otok, je krater velikega plinskega izbruha, njegov sosed Flores pa je razgiban otok, izklesan s številnimi dolinami in več kot 20 slapovi.

Otok Corvo
Slapovi na otoku Flores

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] s Tomom Vebrom
  Tom Veber, svobodni umetnik in kulturni delavec pravi: "Izčrpan sem, zmeraj težje najdem ravnovesje med delom in prostim časom. Kot svoboden umetnik je moje delo, in posledično s tem povezan zaslužek, velikokrat podvrženo negotovosti."
 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]