fbpx

Azori vulkanskega izvora

Potovanja

Azorsko otočje nosi ime “Otok večne pomladi”.

Sredi Atlantskega oceana, 1300 kilometrov od portugalske obale, ležijo Azori. Sestavljajo jih devet glavnih otokov in tri manjše skupine otočkov. São Miguel in Santa Maria na vzhodu, Graciosa, Terceira, São Jorge, Pico in Faial v sredini ter Flores in Corvo na zahodu.

Največji in najbolj poseljen otok na Azorih je San Miguel z vzdevkom “Zeleni otok”. Med turisti je priljubljen zaradi svojega bujnega zelenja, edinstvenih živalskih vrst, čudovitih slapov in vročih vrelcev. Santa Maria, najstarejši otok, je močno erodiran, saj je eno od redkih mest, na katerih se vidijo rjave peščene plaže na otočju.

Otok San Miguel

Ljubitelji pohodništva se lahko povzpnejo na najvišji vrh Azorov – goro Pico, visoko 2351 metrov. Ta se nahaja na istoimenskem otoku in je najvišja gora na Portugalskem, Azorih in najvišja višina srednjeatlantskega hrbta. Zaradi črne vulkanske zemlje, otok imenujejo tudi “Črni otok”, na njem pa uspevajo vinogradi, ki jih je Unesco uvrstil na seznam svetovne dediščine.

Gora Pico

Otok Faial je znan tudi pod imenom “Modri otok”, zaradi hortenzij, ki na njem cvetijo v poletnih mesecih. Njegova posebnost sta ščitasti vulkan in kaldera. Naslednji iz skupine otokov v osrednjem delu Azorov je São Jorge, ki je dolg, vitek otok z visokimi klifi, nastal v tisočih letih zaradi erupcij iz razpok. Na zadnjih dveh; na Terceiri leži eden izmed največjih kraterjev v regiji, Gracioso pa pokrivjo vulkanski stožci in planote.

Hortenzije na otoku Faial
Visoki klifi na otoku São Jorge

Najsevernejša otoka Corvo in Flores ležita na severnoameriški plošči. Corvo, najmanjši otok, je krater velikega plinskega izbruha, njegov sosed Flores pa je razgiban otok, izklesan s številnimi dolinami in več kot 20 slapovi.

Otok Corvo
Slapovi na otoku Flores

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!