fbpx

Japonci pobili več tisoč delfinov

Novice

Za enega delfina je mogoče iztržiti do 200.000 dolarjev Januarja naj bi na filmskem festivalu Sundance prikazali film o krvavem lovu na delfine. V Taidžiju in drugih japonskih ribiških mestih od aprila do oktobra pobijejo od šestnajst do dvajset tisoč živali, pri čemer jih pogosto kruto pokončajo z noži, kavlji in verigami. Del mesa teh […]

Za enega delfina je mogoče iztržiti do 200.000 dolarjev Januarja naj bi na filmskem festivalu Sundance prikazali film o krvavem lovu na delfine.

V Taidžiju in drugih japonskih ribiških mestih od aprila do oktobra pobijejo od šestnajst do dvajset tisoč živali, pri čemer jih pogosto kruto pokončajo z noži, kavlji in verigami. Del mesa teh živali prodajo na Japonskem, in to kljub svarilom, da vsebuje preveč živega srebra, trdijo borci za pravice živali, ki japonsko vlado obsojajo, da svoje javnosti ni seznanila ne o spornem pobijanju ne o oporečnem mesu.

»To je škandalozno,« pravi Richard O’Barry, nekdanji trener delfinov v znani ameriški seriji Flipper, ki se od leta 1970 zavzema za zaščito teh morskih sesalcev. »Ribiči zmedejo orientacijski čut delfinov tako, da s kovinskimi palicami udarjajo po morju in jih s tem naženejo v zalive, zaprte z mrežami. Pogosto se zgodi, da mladiče ločijo od mater in da noseče samice zaradi panike splavijo,« pravi O’Barry.

V zalivu izberejo posebno lepe delfine, ki jih nato z visokim dobičkom prodajo akvarijem po vsem svetu, preostale pa ubijejo. Prav cvetoč posel z delfini v ujetništvu – za enega delfina je mogoče iztržiti do 200.000 dolarjev – je glavna spodbuda za nadaljevanje krutega lova na delfine.

Varuhi živali obtožujejo Japonsko, da iztreblja delfine in kite samo zato, ker pojedo veliko rib. Japonska vlada ta lov sicer utemeljuje s tem, da je to del kitolovske tradicije in prehranjevalne kulture….


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!