fbpx

Japonci pobili več tisoč delfinov

Novice

Za enega delfina je mogoče iztržiti do 200.000 dolarjev Januarja naj bi na filmskem festivalu Sundance prikazali film o krvavem lovu na delfine. V Taidžiju in drugih japonskih ribiških mestih od aprila do oktobra pobijejo od šestnajst do dvajset tisoč živali, pri čemer jih pogosto kruto pokončajo z noži, kavlji in verigami. Del mesa teh […]

Za enega delfina je mogoče iztržiti do 200.000 dolarjev Januarja naj bi na filmskem festivalu Sundance prikazali film o krvavem lovu na delfine.

V Taidžiju in drugih japonskih ribiških mestih od aprila do oktobra pobijejo od šestnajst do dvajset tisoč živali, pri čemer jih pogosto kruto pokončajo z noži, kavlji in verigami. Del mesa teh živali prodajo na Japonskem, in to kljub svarilom, da vsebuje preveč živega srebra, trdijo borci za pravice živali, ki japonsko vlado obsojajo, da svoje javnosti ni seznanila ne o spornem pobijanju ne o oporečnem mesu.

»To je škandalozno,« pravi Richard O’Barry, nekdanji trener delfinov v znani ameriški seriji Flipper, ki se od leta 1970 zavzema za zaščito teh morskih sesalcev. »Ribiči zmedejo orientacijski čut delfinov tako, da s kovinskimi palicami udarjajo po morju in jih s tem naženejo v zalive, zaprte z mrežami. Pogosto se zgodi, da mladiče ločijo od mater in da noseče samice zaradi panike splavijo,« pravi O’Barry.

V zalivu izberejo posebno lepe delfine, ki jih nato z visokim dobičkom prodajo akvarijem po vsem svetu, preostale pa ubijejo. Prav cvetoč posel z delfini v ujetništvu – za enega delfina je mogoče iztržiti do 200.000 dolarjev – je glavna spodbuda za nadaljevanje krutega lova na delfine.

Varuhi živali obtožujejo Japonsko, da iztreblja delfine in kite samo zato, ker pojedo veliko rib. Japonska vlada ta lov sicer utemeljuje s tem, da je to del kitolovske tradicije in prehranjevalne kulture….


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.
 • Petra Petravič: Spoštuj sebe in sogovornika
  Pred dnevi mi je sogovornik zaupaj svojo izkušnjo: »Veste, najtežje je začet in končat s pisanjem.« Pa še kako prav je imel. Če bi me pred mesecem dni vprašali, kaj si mislim o kampanji »Ustavi se«, ki je v letošnji zasnovi fokusirana na pomembnost »ustaviti se za trenutek in prisluhnit drugemu«, bi bil moj zapis […]
 • Ustavi se in se nam pridruži pri reševanju izzivov
  V Lidlu Slovenija bodo v avgustu v sklopu vseslovenske akcije Ustavi se, ki letos v ospredje postavlja komunikacijo, dejavni na svojem Instagram profilu.