fbpx

Japonci pobili več tisoč delfinov

Novice

Za enega delfina je mogoče iztržiti do 200.000 dolarjev Januarja naj bi na filmskem festivalu Sundance prikazali film o krvavem lovu na delfine. V Taidžiju in drugih japonskih ribiških mestih od aprila do oktobra pobijejo od šestnajst do dvajset tisoč živali, pri čemer jih pogosto kruto pokončajo z noži, kavlji in verigami. Del mesa teh […]

Za enega delfina je mogoče iztržiti do 200.000 dolarjev Januarja naj bi na filmskem festivalu Sundance prikazali film o krvavem lovu na delfine.

V Taidžiju in drugih japonskih ribiških mestih od aprila do oktobra pobijejo od šestnajst do dvajset tisoč živali, pri čemer jih pogosto kruto pokončajo z noži, kavlji in verigami. Del mesa teh živali prodajo na Japonskem, in to kljub svarilom, da vsebuje preveč živega srebra, trdijo borci za pravice živali, ki japonsko vlado obsojajo, da svoje javnosti ni seznanila ne o spornem pobijanju ne o oporečnem mesu.

»To je škandalozno,« pravi Richard O’Barry, nekdanji trener delfinov v znani ameriški seriji Flipper, ki se od leta 1970 zavzema za zaščito teh morskih sesalcev. »Ribiči zmedejo orientacijski čut delfinov tako, da s kovinskimi palicami udarjajo po morju in jih s tem naženejo v zalive, zaprte z mrežami. Pogosto se zgodi, da mladiče ločijo od mater in da noseče samice zaradi panike splavijo,« pravi O’Barry.

V zalivu izberejo posebno lepe delfine, ki jih nato z visokim dobičkom prodajo akvarijem po vsem svetu, preostale pa ubijejo. Prav cvetoč posel z delfini v ujetništvu – za enega delfina je mogoče iztržiti do 200.000 dolarjev – je glavna spodbuda za nadaljevanje krutega lova na delfine.

Varuhi živali obtožujejo Japonsko, da iztreblja delfine in kite samo zato, ker pojedo veliko rib. Japonska vlada ta lov sicer utemeljuje s tem, da je to del kitolovske tradicije in prehranjevalne kulture….


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.