fbpx

Lepa, zlovešča, hipijevska, osupljiva – mesta duhov

Novice

“Na svojem višku leta 1848 je bilo najbolj zloglasno mesto zahodno od Misisipija,” lahko tisti, ki se mu ljubi izgubiti cel dan po prašni cesti čez gorovje prebere o še vedno impresivnem Bodieju, danes mestu duhov. Kalifornijski zaselek – oziroma tisto, kar je ostalo od njega – sredi odmaknjene Sierre Nevade je eden od mnogih, […]

“Na svojem višku leta 1848 je bilo najbolj zloglasno mesto zahodno od Misisipija,” lahko tisti, ki se mu ljubi izgubiti cel dan po prašni cesti čez gorovje prebere o še vedno impresivnem Bodieju, danes mestu duhov.

Kalifornijski zaselek – oziroma tisto, kar je ostalo od njega – sredi odmaknjene Sierre Nevade je eden od mnogih, ki jih po ameriškem (mestoma še precej divjem) zahodu kar mrgoli. Od mest duhov, ki jih povečini sestavlja par strohnelih lesenih bajt in zarjavelih kosov rudarske opreme ga loči izjemna ohranjenost.

Mesto duhov na Aljaski – Kennecott-McCarthy je danes očarljiva dvojica, ki je nikakor ne kaže izpustiti.


Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Kot da bi stopili v vestern
Kljub plenjenju v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja je Bodie izvrsten primerek svoje vrste – pa čeprav vam brošure o zgodovini tega nekoč res divjega, razvratnega in brezvladnega mesta povedo, da to, kar vidite danes, je le še tistih pet odstotkov, ki jim je zadnji uničujoči požar v 30. letih prizanesel.

V stari telovadnici še visijo zaprašeni obroči, tu je tudi zares retro koza. V šoli, lepi stavbi s tipično ameriško izrezljanim pročeljem, majcene klopi in prastar zemljevid sveta čakajo na že davno pomrle otroke. V trgovini so razstavljene lične pločevinaste škatlice in starinske rjave stekleničke za limonado, hotel, ki spominja na tistega v vesternu Bad day at Black Rock, pa ima še ohranjen čudovit sprejemni pult…


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.