fbpx

Mali modri junaki iz Bruslja

Novice, Potovanja

Leta 1981 so osvojili cel svet.

Zakaj si ne bi v Bruslju poleg stavb Evropskega parlamenta, komisije, kraljevih palač, senata, Atomiuma, Grand Placea, Manneken Pisa in množice pivnic in čokoladnic vzeli čas za zabavo?

mety::trv: “Bruselj mi je bil osebno najmanj zanimiv; priporočam ti obisk Brugge-a, Gent-a in Antwerpen-a. Po Belgiji se splača potovati z vlakom; imajo zelo dobre povezave, točni so. Splača se kupiti vozovnico za več dni, ne glede na število voženj, ker je še najbolj ugodna. Hrana ni najbolj poceni. Imajo pa najboljšo čokolado na svetu!”

Smrkca

Preberi tudi: 5 ključnih pravil kako naročiti kavo v Italiji

Še preden je prestolnica Belgije postala središče evropskih povezovanj, je bila domovina Tintina in Smrkcev. Standardne turistične ture po tej multikulturnem mestu največkrat le omenijo strip: ko se sprehajate po središču starega dela Bruslja vas na poti do najslavnejšega fantka, ki lula, s pročelja pozdravlja še en slavni bruseljski deček – Tintin. Tintin je reporter časopisa Le Vingtieme Siecle (Dvajseto stoletje), ki za bralce raziskuje širni svet. Za začetek se s svojim zvestim psičkom Miloujem (v slovenščini sliši na ime Švrk) odpravi k Sovjetom, pozneje pa med drugim rešuje tatvine draguljev, išče kraljevo žezlo in raziskuje Afriko.

Bruselj

Preberi tudi: Miti in legende Irske

Strip, ki je izhajal vse do srede 80-ih v 24 knjigah, popelje popotnika tudi v Južno Ameriko, Tibet in Indonezijo, turista pa lahko nesejo noge v uradno trgovino v bližini bruseljske mestne hiše, kjer se založi z malo drugačnimi (in predvsem dražjimi) spominki. Tintinova zbirka turistom ponuja stripe, v kar nekaj svetovnih jezikih, razglednice, zvezke, plišaste igrače in celo modno kolekcijo. Avtor stripa, Hergé, je pozneje ustvaril še nekaj risanih junakov, a je najbolj znan ravno po mladem reporterju, ki se skoraj nikoli ne loči od svojega najboljšega prijatelja.

Strip Tintina

Preberi tudi: Španski tapas

Bolj znani od Tintina pa so v Sloveniji Smrkci, za katere le malo ljudi ve, da so dejansko Belgijci. Peyo, kot je bilo umetniško ime Pierra Culliforda, jih je narisal leta 1958. Bili so del zgodbe v njegovem stripu Joahn in Pirlouit, kmalu pa so dobili svoj strip in seveda svoje figurice. Že leta 1959 so lahko otroci tečnarili svojim staršem, da naj jim kupijo figurico ata Smrka. V šestdesetih letih so Les Schtroumpfs postali tako priljubljeni, da so prišli na velika platna in leta 1981 osvojili cel svet.

In kje jih najdete sredi Bruslja? No, Smrkci le niso tako mestni kot Tintin, zato jih je treba poiskati v njihovi deželi, hiši stripa. Muzej ponuja vse in še več o stripu, v pritličju pa najdete dobro založeno trgovino s predvsem francoskimi, pa tudi tujimi stripi.

Vir fotografij: Stockpholio, Pixabay

Sledite nam

Oznake

Preberi tudi: Okusne jedi s celega sveta za otroke

Mnenja in izkušnje na forumu: Kam in kako na počitnice

 


Sledite nam


RSS Ustavi se!