fbpx

Mallorca – otok različnih »obrazov«

Mesta, Novice, Obale, Potopisi, Potovanja

O Mallorci sem slišala že veliko, a največ-krat je bilo govora o razposajenih Nemcih, ki počitnice preživljajo na plaži in se zbirajo okoli zloglasnega Ballearosa 6, ki so ga prekrstili kar v Ballermann. Nisem imela velikih pričakovanj, a ob pristanku na Palmi me je navduš il že pogled skozi letalsko okence. Morje in zelena pokrajina, polja maka in mlini na veter.

Presenečena sem bila nad velikim letališčem, kjer je v lanskem letu pristalo in vzletelo kar dvajset milijonov potnikov. Mallorca ima več kot 285.000 nočitvenih zmogljivosti, od tega okoli 25.000 v podeželskih hišah Fincah v notranjosti otoka. Med turisti je največ Nemcev in Angležev. Mesto Palma je privlačno balearsko središče, polno zgodovine, prijetnih lokalov in sproščenega mediteranskega vzdušja.

Nad pristaniščem bdi mogočna katedrala La Seu, ki velja za eno izmed najbolj impresivnih zgradb v Španiji. Ob katedrali stoji še palača Palau de Almudaina, ki danes služi kot rezidenca španskega kralja Juana Carlosa, ko obišče otok, večji del zgradbe pa je namenjen vojski. Ob katedrali se lenobno pretegujejo kočijaži in potrpežljivi konji, ki čakajo na turiste, da bi jih odpeljali po starem mestnem jedru. Tukaj velja biti pozoren na svoje stvari, kajti na navdušene turiste pogosto prežijo tudi žeparji. Prijazni natakarji vabijo v lokale, z jedilnimi listi v rokah stojijo pred restavracijami in prikupno nagovarjajo mimoidoče, naj vstopijo. Uličice so ozke, večina zgradb pa ima majhne balkone, ki krasijo pročelja fasade. Veliko je trgovinic s spominki, zanimivo si je ogledati tudi bližnjo ribjo tržnico ali pa preizkusiti španske dobrote na terasi pristaniške restavracije Tapas.

Playa de Palma

Nekoliko nad plažo Playa de Palma, ki jo v celoti obdajajo hoteli, trgovinice in lokali, smo se namestili v hotelu Taurus Park, majhnem koščku Mallorce, kjer zaradi mednarodnega masovnega turizma skoraj pozabiš, da si na španskem otoku. Na vsake toliko se iz lokalov slišijo tudi nemški hiti ali pa se mimo sprehodi skupina mladih fantov, ki opreza za pivom in dekleti.

Toda Mallorca ima kar 360 kilometrov obale, veliko popolnoma neobljudenih plaž, romantičnih zalivov in skrivnostnih kotičkov.

V odmaknjenih koncih otoka ima svoje vile veliko slavnih in bogatih, med njimi tudi Claudia Schiffer in Michael Douglas, ki se je popolnoma zaljubil v otok in mu posvetil tudi kulturni center Costa Nord v romantični vasici Valldemosi. Posnel je film o pokrajini, kjer stoji njegova Finca S’Estaca, ki je bila nekoč v lasti habsburškega Hercoga Luisa Salvadorja, ki je leta 1866 do Mallorce priplul na svoji ladji Nixe in na otoku odkupil več posesti. Med prvimi turisti na otoku pa je bil tudi sloviti skladatelj Frideric Chopin, ki je najel sobo v samostanu v Valldemossi in prav tukaj napisal nekaj svojih cenjenih del.

Valldemossa, Deia, Soller

Valldemossa je zasanjana vasica, ki jo odkriva vedno več turistov. Med ozkimi tlakovanimi uličicami, kjer pročelja fasad krasijo lonci s cveticami, se vije prijeten vonj po začimbah in tipičnem pecivu Patata, ki ga delajo iz krompirja. Veliko je trgovinic, kjer prodajajo tipične malorške spominke, kot je značilni glineni Siurell, lončarske izdelke, spominke, izrezljane iz lesa oljk, in bisere.

Na Mallorci izdelujejo bisere, ki jih izvažajo po celem svetu, med najbolj znane pa sodijo biseri Majorica in Orquided. Ovinkasta cesta, po kateri vozijo večinoma disciplinirani vozniki, vodi naprej do Deie, vasi, kamor se lahko pripelješ samo z lokalnim avtobusom ali najetim avtomobilom, saj je velikim turističnim avtobusom ustavljanje prepovedano in se na ta način izognejo masovnemu turizmu.

V prijetni vasici je svoj prostor našlo veliko umetnikov in pisateljev, zato jo pogosto imenujejo tudi vas umetnikov. Deia ima nekaj manjših muzejev, galerij in odličnih restavracij ter le en hotel luksuzne kategorije. Znamenitost vasice pa je tudi pokopališče, ki naj bi imelo po besedah domačina “najlepši razgled na svetu”. Vasica je obdana z nasadi oljk, mandeljnov in rožičev. Po oranžah in limonah, ki tukaj zorijo kar trikrat na leto, slovi vasica Soller v osrčju visokogorskega sveta La Tramuntana.

Med Sollerom in Portom de Soller, ki je tudi priljubljeno kopališče, vozi starinski tramvaj. Nekdaj je bilo to pristanišče za prebivalce Sollera zelo pomembno, saj so od tukaj izplule ladje, ki so omogočale trgovanje s Francozi in Španci na celini. Danes so v pristanišč u privezane predvsem jahte in izletniške ladje. Iz glavnega mesta Palme do Sollera dnevno vozi tudi vlak.

Son Marroig

Od Son Marroig do Sollera vozi tudi turistična ladja. Posestvo, kjer je živela ljubica Herzoga Luisa Salvadorja, je danes preurejeno v muzej. Od muzeja pa vodi strma pot do morja, kjer je slovita skala z luknjo, ki jo je v svojih delih opisalo tudi več pisateljev. Po slabi uri hoje pot pripelje do preproste kolibe, kjer kuhar – potomec nekdanjega delavca na posestvu Luisa Salvadorja, ki mu je po svoji smrti zapustil del posestva – po naročilu pripravi okusno špansko narodno jed paeljo, sangrio in naravni oranžni sok iz pomaranč, ki rastejo na Mallorci.

Na severni obali je za kopanje primernih le šest zalivov, saj je obala po večini obdana s strmimi skalami, ki »padajo« v morje.

Podeželski turizem v Fincah

Na Mallorci vedno več turistov svoje počitnice preživlja v podeželskih počitniških hišah Fincah, ki so namenjene manjšemu številu gostov in kjer lahko podoživiš pristni ritem malorškega podeželskega življenja.

Fince sodijo pod okrilje agrarne turistične ponudbe Mallorce in večina jih je zelo bogato opremljenih. V bližini Playa de Palma smo obiskali Finco Posada Des Moli. Kljub temu da je le nekaj kilometrov oddaljena od turističnega vrveža, obiskovalcu predstavi popolnoma drugačen svet. Ob bazenu gostitelj rad postreže malorški pršut in olive, po skrivnostnem receptu pripravljajo tudi sangrio, ki naj bi bila tukaj najboljša na otoku.


Sledite nam


RSS Ustavi se!