fbpx

Martinovanja

Novice

Ali veste, da se je martinovanja oprijel naziv jesenski pust? Ta pomemben krščanski praznik ima tudi svoje starejše zgodovinsko ozadje, naši predniki naj bi obhajali praznik v zahvalo za dobro letino. Priljubljenost praznovanja, ki so ga spremljale pojedine je bila velika, zato ga cerkev s pokristjanjevanjem ni ukinila, ampak je na njegovo mesto postavila priljubljenega […]

MartinovanjeAli veste, da se je martinovanja oprijel naziv jesenski pust? Ta pomemben krščanski praznik ima tudi svoje starejše zgodovinsko ozadje, naši predniki naj bi obhajali praznik v zahvalo za dobro letino.

Priljubljenost praznovanja, ki so ga spremljale pojedine je bila velika, zato ga cerkev s pokristjanjevanjem ni ukinila, ampak je na njegovo mesto postavila priljubljenega svetnika. To je bil sveti Martin.  Danes se v zvezi z Martinovim največkrat govori o Martinovi gosi, ki naj bi bila najbolj tipična jed tega prazničnega dne. Popularnost gosi morda izvira tudi iz legende, po kateri se je Martin skril med jato gosi, ko so mu želeli sporočiti, da naj bi bil škof. Kljub vsem razsežnostim, Martinovanje ostaja pretežno praznik v družinskih okvirih, združen s kulinariko in pijačo. Med največjimi martinovanji sta zagotovo v Mariboru, ki poteka na Trgu svobode in na Ljubljanski vinski poti v Stari Ljubljani.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!