fbpx

Na Japonskem delavce s skrajševanjem delovnega časa spodbujajo, da imajo več otrok

Novice

Tokio – V državi kjer velja 12-urni delavnik, zaposleni v Canonu dvakrat na teden iz službe odidejo prej, saj podjetje svoje delavce želi spodbuditi, da imajo več otrok in da več časa preživijo s svojimi družinami. ,,Canon ima načrt za spodbujanje rodnosti. Skrajševanje delovnega časa je del tega,, je sporočila predstavnica podjetja Hiroshi Yoshinaga. Japonska […]

Tokio – V državi kjer velja 12-urni delavnik, zaposleni v Canonu dvakrat na teden iz službe odidejo prej, saj podjetje svoje delavce želi spodbuditi, da imajo več otrok in da več časa preživijo s svojimi družinami. ,,Canon ima načrt za spodbujanje rodnosti. Skrajševanje delovnega časa je del tega,, je sporočila predstavnica podjetja Hiroshi Yoshinaga.

Japonska se poleg recesije sooča tudi z nizko rodnostjo. V drugem najmočnejšem gospodarstvu na svetu se rodi 1,34 otroka na žensko.

Ker se japonsko prebivalstvo stara najhitreje na svetu, analitiki napovedujejo, da gospodarstvu najbolj grozijo socialni problemi in ne zunanji vplivi.

Foto: Reuters

Keidanren, največja japonska poslovna skupina, ki združuje 1300 mednarodnih korporacij, je svojim članom poslala prošnjo, v kateri jih prosi naj delavce prej spuščajo domov, da bodo več časa lahko preživeli s svojimi družinami. Eden izmed razlogov za nizko rodnost je 12-urni delavnik, drugi pa so še visoki življenjski stroški ter tog odnos do žensk in starševstva…


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.