fbpx

Na Japonskem delavce s skrajševanjem delovnega časa spodbujajo, da imajo več otrok

Novice

Tokio – V državi kjer velja 12-urni delavnik, zaposleni v Canonu dvakrat na teden iz službe odidejo prej, saj podjetje svoje delavce želi spodbuditi, da imajo več otrok in da več časa preživijo s svojimi družinami. ,,Canon ima načrt za spodbujanje rodnosti. Skrajševanje delovnega časa je del tega,, je sporočila predstavnica podjetja Hiroshi Yoshinaga. Japonska […]

Tokio – V državi kjer velja 12-urni delavnik, zaposleni v Canonu dvakrat na teden iz službe odidejo prej, saj podjetje svoje delavce želi spodbuditi, da imajo več otrok in da več časa preživijo s svojimi družinami. ,,Canon ima načrt za spodbujanje rodnosti. Skrajševanje delovnega časa je del tega,, je sporočila predstavnica podjetja Hiroshi Yoshinaga.

Japonska se poleg recesije sooča tudi z nizko rodnostjo. V drugem najmočnejšem gospodarstvu na svetu se rodi 1,34 otroka na žensko.

Ker se japonsko prebivalstvo stara najhitreje na svetu, analitiki napovedujejo, da gospodarstvu najbolj grozijo socialni problemi in ne zunanji vplivi.

Foto: Reuters

Keidanren, največja japonska poslovna skupina, ki združuje 1300 mednarodnih korporacij, je svojim članom poslala prošnjo, v kateri jih prosi naj delavce prej spuščajo domov, da bodo več časa lahko preživeli s svojimi družinami. Eden izmed razlogov za nizko rodnost je 12-urni delavnik, drugi pa so še visoki življenjski stroški ter tog odnos do žensk in starševstva…


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.
 • Petra Petravič: Spoštuj sebe in sogovornika
  Pred dnevi mi je sogovornik zaupaj svojo izkušnjo: »Veste, najtežje je začet in končat s pisanjem.« Pa še kako prav je imel. Če bi me pred mesecem dni vprašali, kaj si mislim o kampanji »Ustavi se«, ki je v letošnji zasnovi fokusirana na pomembnost »ustaviti se za trenutek in prisluhnit drugemu«, bi bil moj zapis […]
 • Ustavi se in se nam pridruži pri reševanju izzivov
  V Lidlu Slovenija bodo v avgustu v sklopu vseslovenske akcije Ustavi se, ki letos v ospredje postavlja komunikacijo, dejavni na svojem Instagram profilu.