fbpx

Na Japonskem delavce s skrajševanjem delovnega časa spodbujajo, da imajo več otrok

Novice

Tokio – V državi kjer velja 12-urni delavnik, zaposleni v Canonu dvakrat na teden iz službe odidejo prej, saj podjetje svoje delavce želi spodbuditi, da imajo več otrok in da več časa preživijo s svojimi družinami. ,,Canon ima načrt za spodbujanje rodnosti. Skrajševanje delovnega časa je del tega,, je sporočila predstavnica podjetja Hiroshi Yoshinaga. Japonska […]

Tokio – V državi kjer velja 12-urni delavnik, zaposleni v Canonu dvakrat na teden iz službe odidejo prej, saj podjetje svoje delavce želi spodbuditi, da imajo več otrok in da več časa preživijo s svojimi družinami. ,,Canon ima načrt za spodbujanje rodnosti. Skrajševanje delovnega časa je del tega,, je sporočila predstavnica podjetja Hiroshi Yoshinaga.

Japonska se poleg recesije sooča tudi z nizko rodnostjo. V drugem najmočnejšem gospodarstvu na svetu se rodi 1,34 otroka na žensko.

Ker se japonsko prebivalstvo stara najhitreje na svetu, analitiki napovedujejo, da gospodarstvu najbolj grozijo socialni problemi in ne zunanji vplivi.

Foto: Reuters

Keidanren, največja japonska poslovna skupina, ki združuje 1300 mednarodnih korporacij, je svojim članom poslala prošnjo, v kateri jih prosi naj delavce prej spuščajo domov, da bodo več časa lahko preživeli s svojimi družinami. Eden izmed razlogov za nizko rodnost je 12-urni delavnik, drugi pa so še visoki življenjski stroški ter tog odnos do žensk in starševstva…


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!