fbpx

Pivo iz belgijskih samostanov

Novice

Menihi ga bodo še naprej varili zgolj toliko, kolikor ga zmorejo sami V šestih belgijskih in enem nizozemskem samostanu, kjer trapisti varijo menda najboljše pivo na svetu, so po tehtnem premisleku pred kratkim sklenili, da ne bodo podlegli trgu. Kljub finančni krizi in visokim cenam je povpraševanja po njihovem pivu iz leta v leto več. […]

Menihi ga bodo še naprej varili zgolj toliko, kolikor ga zmorejo sami

V šestih belgijskih in enem nizozemskem samostanu, kjer trapisti varijo menda najboljše pivo na svetu, so po tehtnem premisleku pred kratkim sklenili, da ne bodo podlegli trgu. Kljub finančni krizi in visokim cenam je povpraševanja po njihovem pivu iz leta v leto več. A menihi so se kljub temu odločili, da bo njihova proizvodnja tudi v prihodnje ostala nespremenjena.

Na začetku prejšnjega stoletja je bilo v Belgiji več kot 3200 pivovarn, danes jih je manj kot sto. Na trg pošiljajo približno 500 vrst piva, a samo šest jih nosi prestižni napis »trappistenbier«, pivo trapistov.

Najboljši Trapisti

foto: Dokumentacija Delo

Po starodavnih receptih ga varijo menihi v belgijskih samostanih Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle in Westvleteren. K tej šesterici je treba prišteti še samostan La Trappe na Nizozemskem – in to je vse……
 
 


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!