fbpx

St-Rémy de Provence: rimske umetnine

Mesta, Potovanja

Rodni kraj velikega vidca Nostradamusa.

St-Rémy de Provence je tipično provansalsko mestece. To je tudi rodni kraj velikega vidca Nostradamusa. Med enoletnim bivanjem v St-Rémyju je nizozemski slikar Van Gogh ustvaril 150 platen, sam pa je zaradi bolezni poiskal pomoč v bližnji samostanski bolnišnici.

V neposredni okolici samostana ležijo ostanki premožnega grško rimskega mesta Glanum. To so ostanki najstarejših civiliziranih stavbenih del v Franciji. Barbarska plemena so Glanum porušila že v 3. stoletju, lepo ohranjeni pa sta do danes ostali dve zgradbi, imenovani Les Antiques: najstarejši in najmanjši slavolok v Franciji iz leta 20 pred našim štetjem in najlepše ohranjen rimski mavzolej, ki so ga postavili v spomin Cezarja in Avgusta. Med oljčnimi nasadi in travniki pa lahko najdete še veliko drugih kamnitih ostankov nekdanjega antičnega mesta.

Ostanki premožnega grško rimskega mesta Glanum.

Save


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!
 • SLIKOVITO z Ano Kersnik Žvab o jogi preko spleta
  1.5.2020 pričnemo z BREZPLAČNO jogo prek spleta pod vodstvom mednarodno priznane jogistke in avtorice knjižnih uspešnic za jogo Ane Kersnik Žvab.