fbpx

St-Rémy de Provence: rimske umetnine

Mesta, Potovanja

Rodni kraj velikega vidca Nostradamusa.

St-Rémy de Provence je tipično provansalsko mestece. To je tudi rodni kraj velikega vidca Nostradamusa. Med enoletnim bivanjem v St-Rémyju je nizozemski slikar Van Gogh ustvaril 150 platen, sam pa je zaradi bolezni poiskal pomoč v bližnji samostanski bolnišnici.

V neposredni okolici samostana ležijo ostanki premožnega grško rimskega mesta Glanum. To so ostanki najstarejših civiliziranih stavbenih del v Franciji. Barbarska plemena so Glanum porušila že v 3. stoletju, lepo ohranjeni pa sta do danes ostali dve zgradbi, imenovani Les Antiques: najstarejši in najmanjši slavolok v Franciji iz leta 20 pred našim štetjem in najlepše ohranjen rimski mavzolej, ki so ga postavili v spomin Cezarja in Avgusta. Med oljčnimi nasadi in travniki pa lahko najdete še veliko drugih kamnitih ostankov nekdanjega antičnega mesta.

Ostanki premožnega grško rimskega mesta Glanum.

Save


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.