fbpx

St-Rémy de Provence: rimske umetnine

Mesta, Potovanja

Rodni kraj velikega vidca Nostradamusa.

St-Rémy de Provence je tipično provansalsko mestece. To je tudi rodni kraj velikega vidca Nostradamusa. Med enoletnim bivanjem v St-Rémyju je nizozemski slikar Van Gogh ustvaril 150 platen, sam pa je zaradi bolezni poiskal pomoč v bližnji samostanski bolnišnici.

V neposredni okolici samostana ležijo ostanki premožnega grško rimskega mesta Glanum. To so ostanki najstarejših civiliziranih stavbenih del v Franciji. Barbarska plemena so Glanum porušila že v 3. stoletju, lepo ohranjeni pa sta do danes ostali dve zgradbi, imenovani Les Antiques: najstarejši in najmanjši slavolok v Franciji iz leta 20 pred našim štetjem in najlepše ohranjen rimski mavzolej, ki so ga postavili v spomin Cezarja in Avgusta. Med oljčnimi nasadi in travniki pa lahko najdete še veliko drugih kamnitih ostankov nekdanjega antičnega mesta.

Ostanki premožnega grško rimskega mesta Glanum.

Save


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko gozd zapolni praznino
  Poslušam, ko ne vem, kam. In grem tja, kjer je moja duša doma. Vprašam in slišim. In vem, kaj mi povedati ima, narava. Znova in znova. Pojdi v gozd. Bodi, kot da nisi nič. Šele prazen lahko postaneš spet poln in šele praznina naredi prostor zate, pravega tebe.
 • Obstaja naravni talent za komunikacijo ali se tega naučimo?
  Komuniciranje je del našega vsakdana. Ne moremo ne komunicirati. Vse, kar počnemo, je komunikacija.
 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.