fbpx

Robinzonski otok Susak

Potovanja

Na otoku živi le 200 prebivalcev.

Na Hrvaškem v Kvarnerskem zalivu se nahaja prav poseben majhen otok. Če ne marate množičnega turizma in ste po duši malo robinzonski, je otok Susak prava izbira za vas.

Danes na otoku živi le še približno 200 prebivalcev, ki so zaradi izoliranosti od drugih otokov ohranili posebne običaje in govorico, ki je zaščitena kot kulturna dediščina. V preteklosti ni bila nobena redkost, da so se sorodniki poročali med seboj in tako se je danes na otoku ohranilo le še nekaj priimkov. Znani so po pisanih narodnih nošah, krilih odrezanimi nad koleni, ki so jih poimenovali “kamižote”.

Njegova največja posebnost je, da na njem ni avtomobilov, temveč so glavna prevozna sredstva samokolnice, s katerimi domačini pričakajo turiste v pristanišču in jim do apartmajev zapeljejo prtljago. Otok ima le eno mesto, nima velikih hotelov in nočnega življenja, temveč le manjše apartmaje ter le malo restavracij in lokalov. Če se vam vseeno poželi nekaj več živahnosti, se lahko z ladjico odpravite na enodnevni izlet na bližnji Lošinj.

Ker je v celoti prekrit z rumenim peskom, ki so ga na kup nanesli morski vetrovi, velja za poseben naravni fenomen. Za družine z majhnimi otroki so več kot primerne dolge plaže z dolgimi plitkimi peščenimi zalivi.

janka: “Susak je skoraj raj na zemlji. Jaz sem šla sicer samo enkrat na izlet z ladjico z Lošinja, ampak po enodnevnem obisku bi takoj ostala tam. Je super, ker ni avtov. Drugače pa imajo nekaj lokalčkov, pa trgovino….taka lepa vas je…..mmm, že sanjam…”

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Mnenja in izkušnje na forumu: Kam in kako na počitnice


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]
 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.