fbpx

Robinzonski otok Susak

Potovanja

Na otoku živi le 200 prebivalcev.

Na Hrvaškem v Kvarnerskem zalivu se nahaja prav poseben majhen otok. Če ne marate množičnega turizma in ste po duši malo robinzonski, je otok Susak prava izbira za vas.

Danes na otoku živi le še približno 200 prebivalcev, ki so zaradi izoliranosti od drugih otokov ohranili posebne običaje in govorico, ki je zaščitena kot kulturna dediščina. V preteklosti ni bila nobena redkost, da so se sorodniki poročali med seboj in tako se je danes na otoku ohranilo le še nekaj priimkov. Znani so po pisanih narodnih nošah, krilih odrezanimi nad koleni, ki so jih poimenovali “kamižote”.

Njegova največja posebnost je, da na njem ni avtomobilov, temveč so glavna prevozna sredstva samokolnice, s katerimi domačini pričakajo turiste v pristanišču in jim do apartmajev zapeljejo prtljago. Otok ima le eno mesto, nima velikih hotelov in nočnega življenja, temveč le manjše apartmaje ter le malo restavracij in lokalov. Če se vam vseeno poželi nekaj več živahnosti, se lahko z ladjico odpravite na enodnevni izlet na bližnji Lošinj.

Ker je v celoti prekrit z rumenim peskom, ki so ga na kup nanesli morski vetrovi, velja za poseben naravni fenomen. Za družine z majhnimi otroki so več kot primerne dolge plaže z dolgimi plitkimi peščenimi zalivi.

janka: “Susak je skoraj raj na zemlji. Jaz sem šla sicer samo enkrat na izlet z ladjico z Lošinja, ampak po enodnevnem obisku bi takoj ostala tam. Je super, ker ni avtov. Drugače pa imajo nekaj lokalčkov, pa trgovino….taka lepa vas je…..mmm, že sanjam…”

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Mnenja in izkušnje na forumu: Kam in kako na počitnice


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.
 • Zaveza Sloveniji: prostor za odprto komunikacijo
  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je podprlo javno pobudo, saj pristna in odprta komunikacija v praksi pomeni pogoje za uresničevanje strateških usmeritev ministrstva in Vlade pri uresničevanju svojih ciljev.
 • Kako utišati glas notranjega kritika
  Vsi imamo notranjega kritika. To je glas znotraj nas, ki nam šepeta, da nismo dovolj pametni, močni, sposobni, talentirani, privlačni, izobraženi. S tem prebuja dvom in nezaupanje v naše moči in sposobnosti. Del nas je prepričan, da nas ta glas varuje, zato mu verjamemo. Vendar notranjega kritika lahko tudi utišamo!